Cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a lansat un comunicat prin care confirma si intareste decizia sa anterioara, de a nu participa la Sinodul Panortodox, daca acesta nu se va amana (in vederea rezolvarii unor nereguli semnalate din timp).

Iată comunicatul dat publicității:

„În legătură cu răspândirea unor zvonuri false și înșelătoare pe Internet, cu privire la ultima decizie a Sfântului Sinod [al Bulgariei], privind Sfantul si Marele Sinod Panortodox, care va avea loc in perioada 16-26 iunie 2016 in Creta, Cancelaria Sfântului Sinod [al Bulgariei] face urmatoarele precizari:

1. Decizia adoptată în unanimitate de către Sfântul Sinod a fost semnata oficial de către Patriarhul bulgar Neofit și de mitropoliții-membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

2. Decizia Sfântului Sinod este categorică: Biserica Ortodoxă Bulgară NU va participa la Sfantul si Marele Sinod Pan-ortodox, din motive deja anunțate (detalii).

3. Decizia a fost trimisă Intâistătătorilor fiecărei Biserici Ortodoxe locale.

4. Zborul delegației Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, spre Creta, într-un avion guvernamental, a fost anulat.

5. Rezervarile facute pentru delegația bulgara au fost anulate și, in prezent, au loc negocieri in vederea unor raspunsuri favorabile”.

Comunicatul mai solicita ca, membrilor Bisericii Ortodoxe Bulgare, sa li se permita sa demonstreze o conștiință bisericească inalta, cu incredere in ierarhii sai, împreună cu publicul bulgar, „fara a ceda in fata unor manipulari inutile și nedemne”.

Va reamintim ca Sfantul si Marele Sinod Panortodox nu poate avea loc, practic, decat cu participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe, a caror semnatura este obligatorie pe orice decizie sinodala.