Biserica Ortodoxă a Georgiei nu va lua parte la sinodul panortodox care va avea loc în Creta, pe 17-27 iunie, intrucat Patriarhia de Constantinopol a ignorat problemele pe care aceasta Biserica le-a semnalat, si care erau foarte importante. Decizia definitivă a fost luată la o reuniune a Sfântului Sinod al Bisericii care a avut loc la Tbilisi, vineri 10 iunie, prezidată de Ilia al II-lea, Catolicosul-Patriarh al Georgiei.

„Pentru noi, problema dipticelor era o problemă importantă. Biserica Georgiei, potrivit dipticelor grecești, nu ocupă locul care i se potrivește. Sfantul si Marele Sinod Panortodox a ignorat, de asemenea, alte asemenea probleme importante, precum calendarul liturgic, căsătoria – aceasta din urmă problema fiind ridicată în mod activ de Biserica Georgiei. Noi consideram ca este corect să refuzam sa participam”, a declarat Mitropolitul Zosima (Siosvili) de Tsilkani și Dușeti, imediat dupa ședința Sfântului Sinod, care a avut loc in Tbilisi, conform unui raport Ria Novosti.
Potrivit Mitropolitului, Georgia va accepta sa participe la Sfantul si Marele Sinod, doar atunci cand documentele adoptate în cadrul Sinodului vor fi „acceptabile” – facand referire, aici, la canonicitatea deciziilor.

„Vom analiza situația și, în cazul în care aceste decizii sunt acceptate de Biserica Ortodoxă Universală, ele vor fi legitime, iar în cazul în care acest lucru nu se intampla, nu va fi obligatoriu sa le executam”, a spus Mitropolitul.

Mitropolitul Ilarion (Kitiashvili) de Mestia și Svaneti a declarat, la randul sau, că „principiul esențial al unanimității, care sta la baza Sinodului, nu se va mai realiza în acest context, intrucat Biserica Georgiei a luat decizia de a refuza sa participe”. Potrivit acestuia, au existat și alte argumente, care vor fi menționate ulterior, în actul Sfântului Sinod.

„Biserica noastră nu participă la Sfantul si Marele Sinod… Există probleme fundamentale, care trebuie să fie luate în considerare de către Patriarhia de Constantinopol, și care nu sunt luate. Patriarhia Georgiei va face o declarație, ulterior, pe probleme concrete”, a adăugat el.

De-a lungul ultimele zile mai multe Biserici ortodoxe au refuzat să participe la sinodul panortodox. Biserica bulgară a fost prima care şi-a declarat absenţa. A urmat Patriarhia Antiohiei (Siria). Iar Biserica Ortodoxă Sârbă a declarat joi refuzul de a participa.

În cazul în care cel puțin una dintre Bisericile locale va fi absentă, sinodul nu va fi considerat panortodox, iar deciziile sale nu vor fi obligatorii pentru cei care nu sunt în prezenți. Biserica Ortodoxă Rusă, a prezentat pe 10 iunie o idee de convocarea unei reuniuni de consultare presinodală. Între timp, Sinodul Patriarhiei de Constantinopol a luat decizia de a merge mai departe cu pregătirile pentru sinodul panortodox, aşa cum a fost planificat.

sursa

lettre_patrairche_georgie