Biserica Ortodoxa Rusa a recunoscut ca Sinodul de pe insula Creta a fost un eveniment important, dar a menționat că el nu poate fi vazut ca un Sinod pan-ortodox.

Marele Sinod – Biserica Rusa a recunoscut intrunirea din Creta, dar nu ca pe un Sinod panortodox
Președintele Departamentului Sinodal pentru Relațiile Bisericii cu Societatea și Mass-media, Vladimir Legoyda, comentând decizia adoptata la sedinta de ieri a Sinodului Bisericii Ortodoxe a Rusiei, desfasurata sub președinția Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, a explicat ca Sinodul Rusiei s-a concentrat pe problema determinării atitudinii Bisericii Ortodoxe Ruse fata de Marele Sinod din Creta, din acest an.
Sfântul Sinod a decis să accepte faptul că Sinodul care a avut loc in Creta, la care au participat întâistătătorii și episcopii a 10 din 15 Biserici Ortodoxe Autocefale, a fost un eveniment important în istoria procesului sinodal al Bisericii Ortodoxe” – a spus Legoyda.
„Cu toate acestea, decizia Sinodului Rus subliniaza, că la baza cooperării panortodoxe, pe tot parcursul procesului sinodal, s-a aflat principiul consensului, în timp ce desfasurarea Marelui Sinod din Creta, în absența consimțământului unui număr de Biserici Ortodoxe autocefale, încalcă acest principiu” – a adăugat el.
„Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis că Sinodul care a avut a avut loc in Creta nu poate fi considerat ca fiind unul pan-ortodox, iar adoptarea documentelor NU poate exprima un consens ortodox general” – a declarat președintele Departamentului Sinodal.
De asemenea, reprezentantul Bisericii Ruse a mai menționat că documentele discutate în cadrul Sinodului din Creta, s-a decis să fie transferate, pentru studiul biblic si teologic, Comisiei Sinodale a Bisericii Ortodoxe Ruse, ulterior aceasta prezentand Sfantului Sinod Rus constatările sale.
sursa: http://www.pravoslavie.ru/english/95413.htm