Hillary Clinton a lansat următoarea declarație pentru a onora și celebra mult așteptata reunirea a liderilor Bisericii ortodoxe din întreaga lume, care reprezintă aproximativ 200 de milioane de credincioși ortodocși. Ultimul Sinod a avut loc în urmă cu mai mult de o mie de ani, iar întâlnirea va avea loc în această săptămână în Grecia, după aproape 50 de ani de pregătiri:

Toti credincioșii ar trebui sa salute convocarea primului Mare Sinod al Bisericii Creștin Ortodoxe din ultimii peste 1200 de ani, de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Am avut privilegiul de a-l vedea personal pe conducatorul spiritual, Patriarhul Bartolomeu, si am speranța ca Consiliul va reinnoi legaturile care s-au destramat de-a lungul secolelor – deoarece impreuna suntem mai puternici.

sursa: http://www.thenationalherald.com/128066/, traducere: saccsiv

Departamentul de stat al SUA a avut în Creta trimiși special, pe lângă doi fideli patriarhi din Europa de Est (n.n. patr. Daniel și patr. Bartolomeu). Chiar putem spune că există un document care să confirme că intervenția SUA a fost un sprijin puternic pentru Patriarhia Ecumenică.

sursa http://www.vimaorthodoxias.gr/all/item/84289