Intalnirea din aceasta dupa-amiaza a sinodului a fost de scurta durata, cand de dimineata a inceput sa dezbată Relațiile Bisericii cu restul lumii „creștine”. Exista multe dificultati in a se ajunge la un punct de vedere comun pe acest text.

Informatii neoficiale spun că Biserica Greciei se opune termenului de «creștine» pentru celelalte denominatiuni, si ca nu trebuie sa fie recunoscuti catolicii ca Biserică.

Mai mentionam ca arhiepiscopul Ciprului a acuzat Biserica Greciei pentru aceasta pozitie, ceea ce a dus la o reacție din partea arhiepiscopului Ieronim care i-a cerut arhiep. Hrisostom să-și retragă cuvintele.

Surse de la fața locului precizează că și alți patriarhi si rerarhi au sustinut printre altele pozitia Greciei referitoare la termenul de Biserica.

Biserica Greciei a cerut insistent inlocuirea cuvantului cu termenul de “denominatiune” sau “comunitate religioasa”.

sursa: http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/9043-i-ekklisia-tis-ellados-antisteketai

Bisericile Ortodoxe din Grecia, România, Serbia și Polonia au sesizat inadvertențe în documentul presinodal. În acest context, Arhiepiscopul Ieronim al Serbiei a respins termenul propus de „biserici eterodoxe” atribuit celorlalte confesiuni creștine, susținând înlocuirea cu formula „comunități și confesiuni creștine”. Pe de altă parte, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului a subliniat faptul că acest text este discutat de aproximativ 50 de ani și că niciodată nu a fost contestat.

Patriarhul Teodor al Alexandriei a invitat pe părinții sinodali să ia în calcul și situațiile și problemele deosebite cu care se confruntă unele Biserici, cum este cazul Patriarhiei Alexandriei, care slujesc într-un mediu în care alte credințe sunt majoritare, în țări în care creștinii sunt omorâți și din acest motiv se află în colaborare cu alte biserici creștine. Dată fiind absența a patru Biserici Autocefale, Patriarhul Irineu al Serbiei a propus ca Sfântul și Marele Sinod să încheie o primă etapă a sa, cu cele cinci documente aprobate, iar documentul privind relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine să fie reluat, împreună cu acele documente care nu au intrat pe ordinea de zi a prezentului Sinod și necesită pregătire ulterioară.

Azi, sambata, se va incerca obtinerea unui echilibru pentru a se finaliza si adoptarea acestui text.

sursa: basilica.ro