Cei zece patriarhi de Biserici Ortodoxe care au participat vineri dimineaţă la lucrările Sinaxei vor adresa o invitaţie oficială către cei patru patriarhi absenţi pentru a participa la coliturghisirea din Duminica Cincizecimii, la Catedrala Sfântul Mina din Heraklion.

Lucrările Sinaxei au fost deschise prin cuvântul rostit de Bartolomeu, patriarhul ecumenist. În continuare, a fost citită scrisoarea patriarhului Kiril, în care se menționează că Biserica Rusiei se află în rugăciune pentru buna desfăşurare a lucrărilor sinodului panortodox. De asemenea, în această scrisoare Patriarhul Kiril al Moscovei îşi exprimă regretul că nu este prezent în Creta.

Propunerea de a-i invita pe cei absenţi, după cum informează neakriti.gr, a venit din partea patriarhului Irineu al Serbiei, care a cerut ca pe lângă coliturghisirea de duminică, să fie invitaţi să participe şi la lucrările sinodul panortodox, care vor începe oficial lunea viitoare.

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru, adresându-se patriarhului ecumenist, a solicitat să fie scurtat timpul, evitând scrisorile şi faxul şi să discute Sanctitatea Sa telefonic cu cei patru absenţi. Diferendele din Qatar şi problema căsătoriilor mixte nu pot constitui motive pentru absenţa celor patru patriarhi.

Patriarhul Ecumenic, cu acordul celorlalţi nouă Întâistătători, a început contactarea telefonică în cadrul Sinaxei, care analizează detaliile privind Mesajul sinodului panortodox.

A fost exprimată dorinţa ca la Sfânta Liturghie din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, toţi cei 14 patriarhi de Biserici Autocefale să conslujească la Catedrala Sfântul Mina.

Cu toţii sperăm ca Bisericile absente să reuşească să ajungă, a subliniat vineri dimineaţă Mitropolitul Emmanuel al Franţei.