Biserica Sârbă și-a schimbat poziția cu privire la participarea la sinodul panortodox din Creta.

„Conform celor mai recente informații, Biserica Ortodoxă Sârbă va lua parte la lucrările sinodului panortodox”, informează agenția de știri Romfea, cu referire la anunțul Mitropolitului Amfilohie al Muntenegrului, reprezentatul Bisericii Sârbe, care a ajuns în această dimineață în Creta.

Informația privind participarea Bisericii Sârbe în sinodul din Creta a fost confirmată pentru Interfax  de către Departamentul Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe.

Săptămâna trecută Patriarhia Sârbă a intrat în rândul Bisericilor locale, care a considerat că este imposibil să participe la sinodul panortodox stabilit între 18 şi 27 iunie. În anunțul său, Biserica Sârbă a propus să se amâne sinodul „pentru un timp”, pentru a clarifica neînțelegerile Bisericilor locale şi pentru a ajunge la un consens și la finalizarea proiectelor de documente.

Acest anunț al Bisericii Serbiei a fost unul dintre motivele pentru care Patriarhia Moscovei a refuzat să trimită delegației sa în Creta. După cum Mitropolitul Ilarion, șeful DECR, a declarat luni ca urmare a rezultatelor sesiunii extraordinare a Sinodului de la Moscova, „fiecare biserică ar trebui să participe la sinodul panortodox, și numai atunci deciziile sinodului vor fi legitime.”

Interfax