Reactia Patriarhiei ortodoxe a Antiohiei, in fata recentei decizii a Sfantului Sinod al Patriarhiei de Constantinopol, de a rezolva neintelegerile legate de jurisdictia asupra Qatarului, intre Bisericile Antiohiei si Ierusalimului, abia dupa incheierea Sfantului si Marelui Sinod Panortodox (detalii).
In mesajul sau, Biserica Antiohiei, care a intrerupt, in urma cu mai mult timp, comuniunea liturgica cu Patriarhia Ierusalimului, aminteste faptul ca, in aceste conditii, oricum nu va fi posibila participarea reprezentantilor celor doua Biserici, la Sfanta Liturghie care ar trebui sa preceada Sfantul si Marele Sinod.

„Patriarhia Antiohiei a luat la cunostinta, cu stupoare și tristețe, decizia Sfântului Sinod al Patriarhiei de Constantinopol, din data de 31 mai 2016, privind ‘infiintarea unei comisii’ formate din reprezentanți ai Bisericilor Antiohiei și Ierusalimului, coordonata de Patriarhia Ecumenică, care sa se intruneasca imediat după Sfântul si Marele Sinod, pentru a găsi o soluție acceptabilă pentru ambele părți, in vederea solutionarii litigiului asupra Quatar-ului.

Biserica Antiohiei subliniază, cu tristeste, că această decizie presupune o renuntare in fata obstacolelor care împiedică gasirea unei soluții definitive la aceasta dispută cauzată de încălcarea limitelor canonice ale Bisericii Antiohiei, de catre Biserica Ierusalimului, in Emiratul Quatar, în ciuda eforturilor depuse de mai mult de trei ani, si a numeroase inițiative pacifiste din partea Patriarhiei Antiohiei, prin intermedierea Patriarhiei Ecumenice.

Această stare de fapt este cu atat mai dureroasa, cu cat aceste eforturi – accentuate cu ocazia procesului de convocare a Sfantului si Marelui Sinod – nu fac sa se ajungă la o soluție ecleziala finală pentru aceasta violare, înainte de organizarea Sfantului si Marelui Sinod, cu atat mai mult cu cat aceasta ar fi putut fi mărturisirea cea mai buna a unitatii ortodoxe, acea unitate care își găsește expresia cea mai înaltă în Sfanta Liturghie, care sa inaugureze lucrările, în ziua Cincizecimii. O asemenea inaugurare, cu participarea tuturor Bisericilor autocefale, în această zi, reprezenta cel mai bun mod de a aborda problemele Bisericii Ortodoxe, din perspectiva sobornicitatii sale, și de a exprima unanimitatea ortodoxa.

Numai ca, situația actuală, pornind de la o rezolvare a infracțiunii Bisericii din Ierusalim, după Sfantul si Marele Sinod, o privează de acest scop care i se atribuie – anume acela de a ‘exprima unitatea ortodoxa’.

Prin urmare, respingerea acestei propuneri bisericești pacifiste antiohiene, pune în pericol însăși desfasurarea acestui Sfant si Mare Sinod la data programată – o problema asupra careia Biserica Antiohiei a atras intotdeauna atentia.

Solicitam, acum, tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale, să lucreze cu sârguință in păstrarea unitatii lumii ortodoxe, in fata amenintarilor cu care aceasta se confrunta. În acest scop, Biserica noastră a menținut deschisă sesiunea Sfantului sau Sinod, reunit si în zilele următoare, pentru a evalua situatia, vizavi de Sfantul si Marele Sinod Panortodox (Sinodul General) și pentru a lua deciziile necesare.

Inaltam rugaciuni catre Duhul Sfânt, pe Care ne pregătim să-L primim în ziua Cincizecimii, pentru ca El sa inspire Biserica Sa și pe ierarhii ei – cel mai bun mod de a depune mărturie, astăzi cu mult mai mult decât înainte, in slujba unitatii la care a chemat Domnul”.