SINODUL TÂLHĂRESC

"Sinodul pan-ortodox" din Creta 16-27 iunie 2016

Întâi pomenește, Doamne, toată episcopia ortodocșilor, pe care dăruiește-o sfintelor Tale biserici întreagă, cinstită, sănătoasă, îndelungată în zile și drept învățând cuvântul adevărului Tău

Atitudini, Clerici și mireni, Conferinte, Patriarhia Română

Traducerea reală a mesajului IPS Ieroteos de Nafpakatos în care răspunde la o întrebare despre „Sinodul” din Creta – în conferinţa de la Iaşi

Vizitele în România ale Înaltpreasfinţitului Atanasie de Limasol şi ale Înaltpreasfinţitului Ieroteos de Nafpaktos şi conslujirile cu ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au fost interpretate de susţinătorii „Sinodului” din Creta ca fiind o confirmare a poziţiei delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române faţă de „Sinodul” din Creta. Mitropolia Moldovei, în calitate de gazdă, a stabilit detaliile legate de traseu, cazare, translator, transport şi alte chestiuni organizatorice pe întreaga perioadă a şederii celor doi ierarhi în România.

Vizitele acestea au fost organizate în aşa fel încât să nu existe contact real cu credincioşii, iar la conferinţa cu tema “Întâlnirea cu duhovnicul – Părintele Sofronie Saharov, stareţul meu” a fost făcută o selecţie riguroasă a persoanelor care puteau avea acces în sală.

Ni s-a semnalat, de către mai mulţi colaboratori, că traducerea făcută de părintele care a tradus in conferinta ar fi puţin tendenţioasă. De aceea am cerut părerea mai multor traducători de limbă greacă să ne facă o traducere a răspunsului Înaltpreasfinţiei Sale. În prezent am primit traducerea părintelui Matei Vulcănescu.

Cuvintele sau textele cuprinse între paranteze, aparţin parintelui Matei Vulcanescu, având rolul de a nuanţa sau explica anumite expresii ale mitropolitului grec Ieroteos al Nafpaktosului. Rămâne ca, după o comparaţie atentă a celor două traduceri să trageţi singuri concluziile.

Iată traducerea primită (prin email) de la pr. Matei Vulcănescu:

Raspuns al Inaltpreasfinţitului Ieroteos de Nafpaktos la întrebarea: „Cum ar fi reacţionat părintele Sofronie în faţa „Sinodului” din Creta?”:

  « – Mi-a spus odata (bătrânul Sofronie) ca toţi cei care vorbesc despre unirea „bisericilor”, aşa cum o numesc ei (ecumenistii), nu au înţelels nici inaltimea îndumnezeirii pe care o are Biserica Ortodoxă, nici adâncimea prăbuşirii celorlalti creştini prin respingerea învăţăturii ortodoxe.
Atât timp cât există un Ortodox, cu experienţa Teologiei (în chip empiric – luminat de Duhul), nu se pierde Ortodoxia (Biserica Ortodoxă).
Este ceea ce am spus si dimineaţă la Sfânta Liturghie, acel fragment din scrisoarea lui (Gheronda Sofronie) către Balfour, scrisoare care este fundamentul pe care a scris cartea despre Sfântul Siluan, si anume: nu pot să concep Credinţa fără Dogmă (Ortodoxa), creştinism înafara Bisericii (Ortodoxe) şi crestinism fără asceza creştină. (apropo de textul relatia Bisericii Ortodoxe cu celalta lume „creştină”)
Acestea trei, şi anume Dogma, Biserica si Asceza reprezinta impreună Viata, sunt cuvintele lui Gheronda Sofronie.
Desigur, el, trăind în lumea occidentală, avea discernamânt, avea învăţătura ortodoxa si experienţa, şi ştia până la ce punct să facă cineva o concesie(ereticilor).
Problema este astăzi ca nu avem mintea luminată (de Duhul Sfânt), multi dintre noi, ierarhii, de aceea exprimăm cele două extreme, fie fanatismul, fie secularizarea, nu avem discernământul să mergem pe cărarea ortodoxă cu discernământ, şi de aceea azi, şi mă refer şi la mine însumi, avem nevoie de episcopi care sa aiba Teologia Empirică (curăţire de patimi, iluminare şi îndumnezeire) si nu de „diplomati bisericesti”. Aş putea să vă spun mult mai mult, dar nu avem timp.
„Diplomatia” (în sensul de a judeca cu dublă măsură) nu ajută Biserica. Altceva este Discernământul şi altceva este „diplomaţia”, şi în sfârşit, să fugim de extreme, şi ca să putem să evităm extremele trebuie să avem raţiune cu discernământ şi să nu fim mişcati de interese, pentru ca la urmă, anumite texte, aşa cum este un text, asa cum s-a facut si în Creta, nu sunt texte teologice[1] ci sunt „diplomatice” (cu două măsuri -cu dublu înteles, sens) care nu îi multumesc nici pe eterodocşi (eretici) nici pe ortodocşi.
(Aceste texte din Creta) sunt ca si cum ar exista un bazin cu peşti, şi fiecare poate lua ce peşte vrea. Desigur, ceea ce s-a petrecut în Creta, cum, foarte frumos a spus Biserica Ortodoxa Română (dupa traducerea greceasca[2]), este un text în care s-au facut (în Creta) anumite corecturi, cum că textele din Creta trebuie sa fie EXPLICATE, sa fie CORECTATE,  SĂ SCHIMBE ALTE TEME, pe care sa le facă la alte Sinode (traducerea în limba greacă a Sinodului BOR vorbeşte de faptul că textele din Creta trebuie sa fie corectate? Oare i s-a dat o traducere corectă lui IPS Ieroteos a hotărârii BOR?) Deci noi trebuie sa rămânem în Biserică, să luptăm pentru problemele bisericeşti, nu părăsim Biserica, si sub povăţuirea duhovniceasca a episcopilor nostri (atentie, avand în vedere că în traducerea grecească a Hotărârii Sinodale a BOR se spune ca textele trebuie corectate, deci Sinodul BOR nu ar accepta aceste texte in forma aprobata la Creta!!!). Atunci când se fac anumite greşeli în Biserică, Biserica însăşi le îndreaptă, pentru că voi aveţi aici un episcop (Mitropolitul Teofan) bun, care s-a luptat şi se luptă pentru ortodoxie, şi trebuie să aveţi încredere desăvârşită, pentru că aceste întâlniri, ca şi întalnirea de azi, despre bătrânul Sofronie şi teologia lui, nu se fac în Grecia, nu s-au facut niciodată, de aceea să aveţi încredere în Mitropolitul vostru, pentru că este mai bine să rămânem în Biserică – cu cateva greseli care se fac (atentie tot discursul se bazeaza pe o traducere in limba greaca, poate nerealista, a documentului sinodal despre Creta a BOR), decat, „aşa zis, să ortodoxim” în afara Ei (ideea preluata de la Sfantul Ioan Hrisostom este foarte clară şi anume  să nu mergem la schismatici, sau să întrerupem pomenirea fără un motiv serios de erezie clară, adică a rămâne înafara Bisericii; cunosc deasemenea şi părerea IPS Heroteos în legătură cu metoda patristică  de a întrerupe pomenirea. El nu recomandă în acest moment întreruperea pomenirii, pentru că înca sunt şanse de îndreptare din interior este  părerea Inaltpreasfinţiei Sale).»

Nota redacţiei ASTRADROM:

    Se observă că, atât în cuvintele mitropolitilor Ieroteos şi Atanasie, cât şi în cuvintele părintelui Rafail Noica, (în filmarea de pe “Doxologia”) se pune accentul pe o posibilă schismă. Această schismă nu există în realitate, dar invitaţilor la conferinţa de la Iaşi le-a fost prezentată situaţia în aşa fel încât, de teama unei schisme să se accepte anumite concesii. Astfel, ecumeniştii urmăresc să-i determine pe invitaţi să susţină poziţia Mitropolitului Teofan Savu al Moldovei pentru a evita o „schismă” fabricată artificial, cu scopul de a-i sensibiliza pe opozanţii sinodului ecumenist din Creta. Această diversiune a mai fost întâlnită şi la medicul homeopat Pavel Chirilă (asociaţia Cristiana), revista “Familia Ortodoxă”, blogul “Active News” şi alţi susţinători ai „Sinodului” din Creta.

Întrucât traducerea din română în greacă a hotărârii BOR din 29 octombrie 2016 (cu referire la sinodul din Creta) nu este conforma cu originalul din limba romana, est eposibil ca ierarhii greci sa fi fost indusi in eroare despre hotararea referitoare la „Sinodul” din Creta a Bisericii Ortodoxe Romane. Detalii vezi aici: https://sinod-creta.ortodoxinfo.ro/fals-in-traducerea-deciziei-sinodului-bor-in-limba-greaca/

(Marius Pop – responsabil redacţie ASTRADROM)

[1] Teologia orthodoxă – Cinzecimea, cel ce ajunge la îndumnezeire după Cinzecime este călăuzit la tot adevărul. Teologia este experienţa lui Dumnezeu şi a celor îndumnezeiţi, se trăieşte prin şi trimite la experienţa unei vederi mai presus de vederea şi auzirea omenească, adică o supra-vedere şi o supra-auzire (Ieroteos de Nafpaktos, „Dogmatica empirică”, ed. Doxologia, pag. 15).
[2] Traducerea în greacă conţine o eroare: termenul „a nuanţa” a fost stradus cu „a schimba”: https://sinod-creta.ortodoxinfo.ro/fals-in-traducerea-deciziei-sinodului-bor-in-limba-greaca/

sursa: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/12/surprize-traducere-cu-cantec-ips.html

 1. paul

  cred ca este momentul de a se inceta aceste prostii.
  aceasta impingere obsesiva catre „textele ” talharescului „sinod” din creta.
  ajunge,nu e cazul sa va jucati cu sufletele noastre,cu credinta noastra si cel mai important,nu ne mai aruncat plase peste picioare,pentru ca noi vrem mantuire si restaurarea bisericii,nu articole si conferinte.
  daca vreti sa ii gasiti scuze IPS Vlachos,facet-o in intimitate,in cercul domniilor voastre.
  in ceea ce ma priveste,din momentul in care am auzit INAINTE DE CRETA,de la o monahie,ca IPS Teofan indruma calugarii cu tendinte de impotrivire la acest marsav „sinod” sa nu se indrepte sub nici o forma catre IPS Longhin,dar ca DA TOATA BINECUVANTAREA(auziti?) sa se TINA LEGATURA STRANSA CU PRIETENUL SAU IPS VLACHOS,…”care va veni in toamna la iasi sa tina o conferinta,sa puna lucrurile in ordine.” !!!…
  cum mi-a spus maica: ce dusman ma trimite la dusmanul sau?(dusman al ortodoxiei).
  desi nu gaseam motive aparente de a judeca pe acesta,si nici dorinta,am recitit toate luarile sale de pozitie…articolele din vara, si…conferinta din toamna!!

  deci cineva minte.
  sa-l lasam pe IPS Vlachos cu ale sale,la ai lui,si sa ne vedem de casa noastra.
  (nu va vine sa credeti? cititi postarile mele din vara,si veti vedea,probabil ca am parut unora paranoic sau inselator).
  acestia doi,parinte Vulcanescu,sunt buni prieteni.
  am avut unele dubii (din pricini de politica)si le mai am si asupra altora,pentru ca eu nu sunt doar crestin ortodox,dar am si o tara,si un neam,nu?
  ma bucura seriozitatea si cultura ,si forta unui Serafim de Pireu!
  ma bucur ,de marturisirea IPS Longhin si de faptul ca ne sustine.
  dar cred ca va grabiti in a spune ca”este al nostru”.
  avem nevoie sa ne ridicam casa noastra,si vad ca tot suntem impinsi sa cascam gura pe afara: „sa asteptam sa se ridice athosul”, „sa vedem ce spun alte tari” ,”sa asteptam un sinod care..sa-l anatemizeze pe acesta”.
  mai fratilor,crestinilor,de la multa lancezeala am devenit imbecili.
  un Stefan,un Mihai,un Mircea,un Vlad,daca ar veni printre noi ar muri de inima rea!!
  auzi poveste,cand sa ne scuturam de …. pe care astia ni-l toarna peste cap,ne aplecam din nou,sa scotocim in…”interpretari”.
  si nu-i asa? aveti grija sa nu fiti”fanatici” =credinciosi,adica ortodocsi.
  mai sa fie!

  nu cred ca se supara un crestin si un arhiereu autentic,ca Serafim sau Longhin,…daca ne ridicam cu buzdugan cu tot sa ne aparam credinta aici in tara mosilor si stramosilor nostri,nu? ce tot cascam ca matzele pe langa garduri dupa o mangaiere,,chiar nu mai avem strop de barbatie?

  dar ce,ACUM se CREEAZA ORTODOXIA?
  nu fratilor! 2000 de ani au luptat ai nostri pentru ea ,AICI,LA NOI!
  si credinta nu apartine nici carturarilor,nici despatimitilor,nici preotilor,ea este a tuturor crestinilor,atat ni se cere,sa o pastram neschimbata,si nu cred deloc ca fiicele si fiii acestui neam n-au intrat in Rai pentru ca nu au avut „studii”.
  neamul nostru? la o navala barbara nu statea pe ganduri,lasa si arie si prunc si nevasta si se ducea sa isi apere casa si credinta.
  ai nostri puneau grabnic focurile,trageau clopotele,sunau buciumele,repede strangeau oaste,si nu stateau pe sub corturile paganilor sa le cerceteze inchinarea si obiceiul.
  oamenii erau seriosi,stiau ce vor,aveau treaba,aveau munca,de randuit pruncii,de chivernisit acareturile,de nascut copii si de mers la biserica.
  de nascut se nasteau ca asa trebuie,de muncit munceau ca altfel nu mananci,de crezut credeau cu smerenie,de murit mureau ca oamenii….
  acum toate sunt anapoda….
  cine sunt vitejii nostri? actorii,fotbalistii si „descurcaretii”
  cine sunt inteleptii? cei care au cel mai mare tupeu si se protapesc mai cu convingere.
  ehh…

  cautati minuni? uite Sfantul Ioan Iacob,care a suferit cu rupere de inima PENTRU CADEREA NEAMULUI LUI,A TARII SALE,si a ramas in exil nu cautand inaltari ,ci pentru ca nu a vrut sa se impace cu tradatorii,cu vanzatorii ortodoxiei,aceiasi care azi tipa tare ca a fi ortodox inseamna fundamentalism,extremism,SCHISMA,STILISM!
  cautati sfinti contemporani,cercetati sfinte moaste? poftim!
  si sfantul a mai facut o minune acum cativa ani,de care nu se prea…vorbeste, s-a intors cu spatele la cei care venisera sa il aduca in tara!

  eu sunt mic,nu stiu si nu ma apuc sa imi dau cu parerea cum s-ar putea repara ceea ce s-a facut atunci,nu pot si nu vreau sa judec duhovnicii pe care noi i-am avut in toti acei ani,dar hai sa stam stramb si sa judecam drept: poate atat am meritat! se spune ca un neam are conducatori pe care si-i merita.

  iata ca azi,acum,inca dorim mantuire,inca vrem sa fim adevarati crestini,inca iubim ortodoxia,cercetam Scripturile,Sfintii Parinti,Dogmele,Canoanele,Istoria!

  nu suntem morti de tot…asa cum vor ei.

  eu nu am asa o vedere duhovniceasca ! sau o asa traire ,incat sa vad curgerea Harului.
  dar sunt monah crestin,si ascult de predanie.
  care imi spune ca Harul este atat de sensibl incat se ridica,sau nu coboara in anumite situatii(comune,obisnuite…pacate).
  si asa stim,FARA INDOIALA SAU SOVAIALA, CA DUMNEZEU NU SE AMESTECA, NU COBOARA HARUL IN COMUNIUNEA CU ERETICII,CI ESTE PRILEJ DE APOSTAZIE,nu de indepartare a harului,ci de pierdere a mantuirii.
  cum vor da seama in fata Infricosatei Judecati cei care se pun chezasi,IMPOTRIVA SFINTILOR,ca este mantuire intr-o erezie temporara sau partiala ??!
  inspaimantator.

  cum taiem noi felii felii Evanghelia ?
  auzi ce spune unul din cei inselati si cu rea voire,dar cu haina de preot si cu barba de patriarh(si cu …bun cv): :…dintotdeauna adevarul a iesit din controverse”!!!
  care Adevar ,HRISTOS??

  lumea intreaga s-a paganizat aprig,cupa crestina e inlocuita de o cupa plina de necuratii,dar DIN EA BEAU TOTI,TOTI!
  la cupa asta aprind candele asa-zisii nostri ierarhi,toti slujitorii demonilor sunt in adunarea aceasta ,deci noi ai cui suntem?
  preotii stiu un lucru,ca trebuie sa taca ca sa nu isi piarda…serviciul,in loc sa se trezeasca si sa scuipe cu scarba peste acesti nemernici,care cu bunastiinta ii duc in iadul cel mai de jos,unde vor ajunge exact cu cei pentru care cred ca se ascund acum: mame,sotii,copii.
  preotul e barbat,e soldat,si e PREOT! ..sau nu!
  femeia crestina este aceea care pune mai presus de orice viata in Hristos.

  inselati,rai,au fost in toata istoria crestina,pentru ca suntem oameni,si unii se smeresc Domnului,altii incearca sa Il smereasca pe Domnul dupa masura lor.
  unii din acestia au manat mii de suflete la iad,tocmai ca imbracau unii chipul inaltei cugetari,cu multa „cultura” si cu multa abilitate,altii cu „autoritatea ” puterii in functie,ca si sinedriul de altadata,ca farseii…

  dar cei de azi nu se bazeaza decat pe pactizarea intre ei si principiul fortei(noi hotaram,ei se supun-nu se supun,ii dam pe mana”statului”).
  deci?
  ne jucam de-a credinta?
  hai sa fim crestini adevarati verticali in trairea crestina,barbatosi in afirmarea prezentei si a demnitatii de om,de persoana.
  nu sunt crestin ortodox pentru ca imi spune cineva sa fiu,ci pentru ca CRED!
  si nu imi schimba cineva credinta pentru ca asa i se nazare.

  niste femei ne fac de rusine,saracele,stau cu barbatie si cu smerenie in fata „autoritatii”,a noilor ighemoni.

  pentru ele vine cu adevarat Craciunul,nu pentru noi;
  pentru cei care traiesc si se lupta IN LOCUL CELOR CATORVA MILIOANE DE CRESTINI CU NUMELE.

  iertati-ma pentru Domnul ca m-am aprins asa,mi s-a facut lehamite de atata sarbatoare si clopotei,copturi si smotru,atata podoaba lucioasa si grupuri in negru care se pregatesc zambitori sa colinde…
  asa m-as sui intr-o clopotnita mare pana la cer si asa as trage de clopot sa sune a doliu,pana la granite,sa sune in tot cerul…
  as zice de razboi,dar…pentru cine sa trag clopotul?

  aghionoros,
  am pierdut din timpul meu si am citit cu atentie „textul”.
  concluzia mea este ca…imi pierd timpul,punct.
  dar o reactie,poftim:
  ma doare in cot de toate aceste baliverne,ma doare in cot de sfaturile pe care mi le da un politician „teolog”.
  dansul are harul preotiei
  cum slujeste? cui?
  are indoieli in credinta? are indoieli teologice…ortodoxe….crestine?
  sa nu ridici cuvant foarte repede,sfatuieste-te cu un preot inainte.
  UN PREOT CAND SLUJESTE CREDE DESAVARSIT.
  in timpul Sfintei Taine nu te poti ascunde,este ca un dus care iti ia graiul si …HRISTOS ESTE!
  pacea,bucuria si saninatatea umplu si hranesc sufletul in asa o masura incat nu mai esti acelasi.

  episcopului de azi,patriarhului de azi se cere o singura masura cu care sa masoare problemele Bisericii :ascultarea: de Evanghelie,de Canoane,de Dogma,si de ceea ce au statornicit Sfintii in Sinoade.

  presiunile lumii ,ale duhurilor,ale vrajitorilor,ale ereticilor,ale smintitilor,railor sau ale nebunilor au fost dintotdeauna,si nu sunt un motiv pentru ca Biserica sa se clatine,ci cu liniste si statornicie sa isi vada de lucrarea sa mantuitoare.
  acum insa,lucrarea celor care vremelnc sunt in rolul de capi ai bisericii este tulburatoare si smintitoare.
  nu mari harisme si despatimiri,ci simplitate si randuiala neschimbatoare.

  nu vad schimbari in exprimarea per total a IPS Vlachos,si nici in nu stiu ce text despre …bor.
  astea sunt incercari neserioase….de a restabili credibilitatea unui om capabil si matur,care isi face propriile alegeri,si ca om si ca preot crestin,si ca ierarh.
  eu nu-l judec,dar nici nu gasesc motive de lauda,ma abtin.
  cand am de mers ,nu ma urc intr-o masina care merge in cerc si mie imi spune ca merge inainte.
  esential ramane faptul ca „ni se traseaza sarcina” se a „asculta de mitropolit” …

  hai sa fim seriosi.

  vom asculta CAND vom avea mitropolit,patriarh,episcopi!
  deocamdata suntem orfani,si ne tinem de canoane,singuri.
  sau suntem deja pregatiti sa ni se ia autocefalia?
  voi nu va ganditi la acest aspect?
  ortodoxia este catolica,dar biserica tarii mele este parte din impartirea teritorial administrativa,si asa trebuie sa ramana,de aceea noi trebuie sa ne ducem lupta cu intelepciune si sa ne rezolvam intern ce avem de rezolvat,nu sa facem,involuntar, o calculata miscare gresita.
  nu cred ci stiu ca multi episcopi traiesc cu capul in nori,si sunt convinsi ca sunt acum pe tronuri….saracii.
  noi,pleroma suntem siliti sa cadem intr-o parte sau alta,pentru ca s-au facut multe calcule si multe prognosticuri.
  episcopii nostri care zac in moarte duhovniceasca,nu doar noi,”restul” suntem jertfiti,ci si voi,si nu ma gandesc la mantuire,asta…ci la faptul ca va considerati eternizati pe pozitii.
  stati cu firmanul de mazilire sub fotoliu, mandri nevoie mare.

  de aceea,frati crestini,dupa cum m-am sfatuit cu cativa parinti mai varstnici, imperfecti dar iubitori de adevar,nu este corect sau bine sa „ne luam episcop”dupa gandul nostru pripit.
  IPS Longhin are episcopia sa.
  pana vom gasi episcop pamantean,mergem cu formula randuita,fara a numi o persoana,lasand numirea pe seama lui Dumnezeu care stie vrednicia fiecaruia.
  doar vrajmasul si dusmanii nostri se vor bucura daca noi gresim si ne stricam,din buna intentie,biserica.
  ma mir tare cum nici unul din preotii nostri nu a iesit aici ca sa lamureasca aceasta problema.
  cu canoanele nu este de joaca.

  • aghionoros

   hai ca si eu am petrecut ceva timp citind comentariul tau cat 2 articole… eu cred ca prin acest articol aratam viclesugul prin care a fost tras de partea lui Teofan, IPS Vlachos… sunt sigur ca i s-a fluturat si pericolul schismei, cand nici nu e cazul, plus aberatia cu piederea de teritorii, pe care am auzit-o la p Amfilohie Branza si m Filoteu.. manipularea e mult mai extinsa decat ceea ce s-a petrecut la aceasta conferinta

  • ban

   Cum te joci tu cu cuvintele, paulica vicleanule! Ortodox nu este egal cu stilist. Deci stilismul este schisma, cei de la noi nu sunt recunoscuti in afara. Dar se pare ca pricepi greu de tot.

   • paul

    dumneata nu te tragi de sireturi cu mine .
    atitudinea asta de mahala sa ti-o pastrezi pentru club.
    vorbesti cu un monah crestin ortodox care a plecat din manastire ca sa nu fie in comuniune cu erezia,suntem minoritari,si fiecare a plecat unde a putut,la schituri,la alti parinti,in case,cum se poate. de pe ce pozitie iti permiti sa vorbesti?
    singurii care adopta acest tic verbal sunt ecumenistii .
    sunt si voi muri ortodox.
    sa-ti fie rusine

   • ban

    Paul sa speram ca ortodox in Bor, nu la Slatioara schismatica.

 2. paul

  pentru amandoi,
  este josnic sa batjocoriti parerea unui crestin care spera sa se puna ordine in biserica noastra,romaneasca.
  pentru ca este biserica noastra,nu a ta sau a mea.
  cat despre teritorialitate,ea exista,vrei sau nu,si reactia asta denota o periculoasa imaturitate.generatii s-au jertfit pentru ea.
  ia sa vedem,prigoana sau nu,oare grecii nu sangereaza in inima pentru grecia,rusii pentru rusia?sinodalitate(cea reala) inseamna impreuna sfatuire,apostoleasca , impreuna traire in acelasi duh. si una e sfatul,alta e sustinerea,alta patima.

  iar treaba cu stilismul e deja gretoasa si grotesca,ca si apropierea cu filotheu sau amfilohie.
  minunata atitudine ortodoxa. ati citit amanoi,dar fiecare a vazut ce a dorit.

  aghionoros,
  incepe sa se schimbe „stilul” moderarii.interesant.
  credeam ca blogul acesta este pentru cei care traiesc si gandesc crestin ortodox.
  fratia tai ai comentarii mult mai lungi,care nu te …inoportuneaza.
  si reactia arata un orgoliu ranit,nu o afirmatie pertinenta.

  fii linistit,nu voi mai „deranja” cu postari care sa te…tulbure.
  imi mentin si imi sustin parerea si atitudinea pe care am avut-o de la inceput, si anume ca rau fac toti cei care,in cunostinta de cauza fiind despre ecumenism,cmb,tratate,si „sinod” nu au oprit imediat pomenirea,cea mai blanda si decenta forma de protest .
  nu este de nici un folos tiparirea unor materiale care sa fie nu doar de informare,ci care SA OFERE O SOLUTIE(ca…oprirea pomenirii).
  crestinismul este fara tara,asta este maretia sa,dar nu cred ca a-ti iubi tara si a dori ca neamul din care faci parte sa aiba parte de o biserica sanatoasa, ajunge sa fie,pe un site crestin,politic incorect.
  Parintele Justin spunea ca „mai bine o biserica impartita decat una cazuta”.
  ….si se aplica la greci,la rusi,la moldoveni,dar nu la noi.
  discutati din nou despre aceleasi luari de pozitie(cu autoritate), care,desi vorbesc despre „sinod” si ecumenism,nu doar ca nu ofera o alta solutie,ci,solutia care a aparut ESTE MINIMALIZATA!
  parintele Sava este cel cu care alti parinti INCHID SUBIECTUL NEPOMENIRII!
  nu am spus ce am spus din „datul cu parerea” ci din ceea ce vorbesc de luni de zile cu parintii si mirenii cu care intru in contact.
  deci cum? monahii si preotii au in tara asta o prezenta,reprezinta biserica ca slujitori ai bisericii,sau nu?
  atunci de ce sa,in loc sa vii la o conferinta,sau intre ei,nu spui:fratilor,TREBUIE sa oprim aceasta lucrare,ne pierdem mantuirea,ne strangem,ne unim si oprim CAT MAI MULTI POMENIREA,ci vorbim despre….viitoare …posibile luari de atitudine.
  pentru ca asta trebuie sa facem,pentru noi si pentru ceilalti. sa fim uniti,si cei care nu stiu,sa se intrebe ce se intampla,si se vor informa,si cei care vor primi in inima cele bune vor primi. nu sunt de acort cu ideea ca intai trebuie sa informezi PE TOTI,apoi… sa iei o atitudine.
  cat de bine a fost in bulgaria:au oprit pomenirea,au iesit din cmb. s-au trezit unii pe altii,iar acum,au respins pseudo-sinodul. deci SE POATE.
  informare? oare nu s-au scos carti,brosuri,reviste,interviuri despre ecumenism?
  si ce folos daca cei care le-au scos nu au acum nici o atitudine adevarat anti-ecumenista? si ei,cu „autoritatea” castigata adorm azi constiina celor care ii asculta?
  in schimb primim cu bratele deschise discutii care ne distrug sufleteste si incalca aceleasi canoane care ….incurajeaza intreruperea pomenirii in caz de erezie.

  iar ne invartim in cerc. de ce?
  daca avem solutie,de ce n-o folosim?
  de ce spunem…ei,stai,am putea-o folosi….dar…e greu.
  si iar agitam oamenii saracii,ba la stanga,ba la dreapta,ca si cum am fi in intuneric.
  exact,manipularea e extinsa.
  in ceea ce il priveste pe IPS Vlachos,nu sunt singurul care are rezerve la adresa dansului,si pana la a se lamuri ,avem alte treburi. plus ca nu cred ca este un copil sa fie dus de nas.
  iar in ceea ce priveste pe IPS Longhin,v-ati sfatuit si cu dansul inainte de a promova public ca ESTE episcopul nostru? din cate cunosc,,sfintia sa se roaga sa se ridice crestinatatea din Romania,sa ne punem in ordine,sa luptam,aici,sa ne oprim din cadere.

  am postat aici pentru ca v-am considerat persoane decente.
  decenta presupune reciprocitate.

  aghionoros,un om intelept,cand isi expune o parere,nu o face cu mitraliera pe umeri.
  Hristos a inviat! sa ne vedem la Rai.

 3. Nicolae

  Draga Paul, nu inteleg de ce faci dezbinare. Atat IPS Heroteos cat si IPS Serafim de Pireu, marturisesc adevarul despre sinodul din Creta, fiecare in felul sau, dupa talantii pe care le-a dat Dumnezeu. Faptul ca a venit la Iasi nu inseamna ca si-a schimbat pozitia, ci chiar dimpotriva a pastrat unitatea in biserica, marturisind si la Iasi ca sinodul din Creta nu este bun. Te rog vezi ce spun nepomenitorii din Romania si Muntele Athos in declaratiile lor. Daca nepomenitorii pot sluji cu pomenitorii, de ce IPS Heroteos nu poate sluji cu IPS Teofen, atata timp cat sunt in comuniune, in aceeasi biserica ortodoxa (cel putin deocamdata).

  • ban

   Aici mi se pare ca mai trebuie cercetat. Cum pomenitorii pot sluji cu nepomenitorii? Pai lumea o sa zica ca si pomenitorii de eretici sunt buni, hai si la ei la slujbe.
   Ce marturisire este ca sa slujesti cu cei ce pomenesc eretici de obicei, chiar daca atunci nu-l pomeniti pe eretic? E cam ciudat. Eu nu sunt de acord cu aceasta parere din comunicatul pr. Sava.

  • Nicolae, pe I.p.s Serafim de Pireu il inteleg ca nu a participat la sinodul bagabont cretan, in schimb tu Hierotheos Vlachos care ai fost prezent acolo, chiar nu ai vazut ce a facut ,,ierarhia” b.o.r sub ochi tai?!, blestematiile care lea facut acolo?, este ft adevarat ca delegatia b.o.r a umblat cu alba neagra pe acolo, dar hai sa cercetam si sa verificam un pic asa ci nu orbeste sai ridicam in slavi

Lasă un răspuns

Susținut de Asociația Sfinții Mărturisitori din Închisori – Bucovina.

%d blogeri au apreciat: