SINODUL TÂLHĂRESC

"Sinodul pan-ortodox" din Creta 16-27 iunie 2016

Întâi pomenește, Doamne, toată episcopia ortodocșilor, pe care dăruiește-o sfintelor Tale biserici întreagă, cinstită, sănătoasă, îndelungată în zile și drept învățând cuvântul adevărului Tău

Atitudini, Clerici și mireni, Patriarhia Română, Rătăciri

Teologul Mihai-Silviu Chirilă: Răspuns la “minicatehismul ecumenist” editat de către Patriarhia Română

Cuvânt înainte

După un an de zile în care a păstrat o tăcere desăvârșită față de pseudosinodul1 din Creta, Patriarhia Română a decis să dea publicității o broșură de popularizare a tematicii referitoare la acesta, pe care probabil o va distribui în toate parohiile din țară, pentru informarea credincioșilor.

Broșura este realizată sub formă de întrebări și răspunsuri, motiv pentru care o consider un minicatehism de ecumenism, pe care credincioșii ortodocși sunt invitați să îl parcurgă, pentru a-și însuși viziunea oficială despre ce s-a întâmplat în Creta.

Răspunsurile la întrebări reprezintă, în linii mari, o sinteză a argumentărilor teologilor ecumeniști din toată perioada scursă de la pseudosinod, în care au încercat să convingă de faptul că ecumenismul este o atitudine de dialog inofensivă, că nu este erezie, că participanții la Creta au întărit Ortodoxia și au mărturisit-o etc.

Ceea ce atrage atenția este caracterul manipulator al întrebărilor, selectarea lor atentă, pentru a putea plasa răspunsul favorabil taberei ecumeniste. Dintre metodele de manipulare, cea mai ingenioasă este exagerarea unor tematici, pentru ca răspunsul să dea impresia unei normalități. De exemplu: se pune întrebarea dacă s-au adoptat căsătoriile homosexuale la sinod, pentru ca răspunsul, pe de o parte, să îi plaseze pe ecumeniști în postura de apărători ai normalității sexuale, pe de altă parte, să îi plaseze pe contestatarii imaginari care se presupune că ar fi ridicat astfel de problemă în postura de mincinoși ridicoli.

În același stil, se insistă pe ceea ce autorilor li se par realizări ale acestui pseudosinod, evitându-se cu grijă întrebările dificile, sau abordându-se unele dintre acestea, dar cu răspunsuri evazive, liniștitoare.

Din cele 60 de pagini ale broșurii, 40 epuizează întreaga tematică a pseudosinodului și ecumenismului, iar 20 abordează problema inexistentă a schismei în Biserica Ortodoxă Română. Acest dezechilibru sugerează că scopul fundamental nu a fost informarea onestă a credincioșilor ortodocși despre pseudosinodul din Creta, ci fidelizarea acestora față de deciziile eretice ale acestuia, prin prezentarea riscului de a cădea în schismă față de… ecumenism (!?).

Dincolo de toate, broșura Patriarhiei Române consemnează încă o mărturisire publică a ecumenismului la cel mai înalt nivel în Biserica noastră, în numele tuturor ierarhilor ortodocși.

Răspunsul la această broșură are cinci capitole:

  1. Despre sinodul ecumenic și sinodul panortodox.

  2. Despre “sfântul și marele sinod’ din Creta.

  3. Despre erezia aprobată de pseudosinodul din Creta.

  4. Despre documentele “sfântului și marelui sinod” din Creta.

  5. Despre întreruperea pomenirii.

Sperăm că răspunsurile oferite vor ajuta cititorii să își facă o opinie cât mai corectă despre problematica ecumenismului, a pseudosinodului din Creta și a întreruperii poemenirii ierarhilor participanți la acesta, contribuind la luarea deciziei corecte în privința poziționării corecte a fiecărui credincios ortodox față de situația creată în Biserică.

Mihai-Silviu Chirilă,
8 septembrie 2017,
Praznicul Nașterii Maicii Domnului

1 Folosim în tot textul termenul de „pseudosinod”, achiesând la condamnarea pe care a făcut-o sinodului din Creta Sinaxa interortodoxă din Tesalonic din 4 aprilie 2017, care l-a respins ca pseudosinod, ceea ce, din perspectiva modului în care înțeleg grecii termenul “pseudo” înseamnă că l-a respins ca sinod eretic; http://ortodoxinfo.ro/2017/04/05/rezolutia-sinaxei-din-4-aprilie-prin-care-sunt-condamnate-ecumenismul-si-pseudo-sinodul-din-creta/.

În consonanță cu sinaxa greacă, urmând și sfatul Sfântului Teodor Studitul, sinaxa națională română l-a numit pseudosinod, dar și “adunare eretică”; http://ortodoxinfo.ro/2017/06/21/rezolutia-sinaxei-de-la-botosani-impotriva-ecumenismului-si-pseudo-sinodului-din-creta/.

DESCĂRCAȚI PDF

sursa: https://goo.gl/ZVZJ52

  1. Popsy

    Se poate gasi on-line acest Minicatehism? Daca nu, poate-l scaneaza cineva, daca se poate gasi pe undeva.

    Doamne-ajuta!

  2. Profira

    desi, in prezent, sunt o sceptica a ambelor tabere, am luat brosura asta care este la Biserica pentru lamurirea credinciosilor( multa lume nici nu o baga in seama) si intr-adevar, intrebarile sunt formulate expres ca sa se potriveasca unor raspunsuri menite sa te faca sa te simti ridicol ca ai banuit sinodul din creta si deciziile BOR de erezie. este prezenta o manipulare subtila….si asta ma deranjeaza, dar inca caut argumente solide 100% pentru cealalta tabara. nu imi place deloc ce se intampla. si Dumnezeu imi va arata lamurit raspunsul pe care il caut! Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Susținut de Asociația Sfinții Mărturisitori din Închisori – Bucovina.

%d blogeri au apreciat: