Intr-un interviu recent, acordat agentiei Interfax, șeful Departamentului Sinodal pentru Relații Biserică-Societate și Mass-Media al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, a incercat sa ofere o imagine asupra viitorului Sfant si Mare Sinod Panortodox și a pregătirilor efectuate pentru acesta.

In cadrul interviului, Legoida a explicat, intre altele, rolul pe care delegațiile Bisericilor locale, formate din 24 de episcopi, il joaca in sanul Sfantului si Marelui Sinod.

Va oferim, in randurile de mai jos, traducerea acestui pasaj din interviu, care speram sa va ofere noi informatii legate de Sfantul si Marele Sinod:

„Propunerea inițială a Constantinopolului, a fost aceea că delegațiile ar trebui să aibă doar 12 episcopi.

Apoi, Biserica Rusă a propus, ca alternativă, ca Sfantul si Marele Sinod să aibă loc cu participarea tuturor episcopilor ortodocși. Există aproximativ 700 de episcopi, în întreaga lume. Noi am asigurat că, pentru a face ca această propunere sa devina o realitate, suntem gata să luăm asupra noastră problema organizarii Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, și sa-l ținem cu participarea tuturor episcopilor, spre exemplu, in Sankt-Petersburg sau la Moscova, unde exista aceasta posibilitate.

Din păcate, această idee nu a găsit niciun sprijin. Apoi, noi am decis asupra numărului de membri – anume, 24 – din fiecare delegație, tocmai datorită intentiei Bisericii Ortodoxe Ruse, care a insistat asupra extinderii numărului de participanți. Insa, acest lucru înseamnă, totodata, ca Biserica Ortodoxă Poloneză sa fie reprezentată, spre exemplu, de toti episcopii sai, în timp ce Biserica Ortodoxa Rusă sa fie reprezentata doar de o cincime dintre episcopii proprii.

În acest sens, un episcop grec și-a exprimat opinia că, în asemenea condiții, Sinodul din Creta ar putea fi numit cu greu ‘Mare’ (titlul oficial fiind ‘Marele si Sfantul Sinod’), și că mai corect ar fi să-l numim o sesiune lărgita a capilor Bisericilor locale. Acest punct de vedere are o anumită justificare”.