Întreg mapamondul a asistat la întâlnirea „istorică” a patriarhului Kyril al Rusiei cu papa Francisc, ereziarhul de la Vatican. Astfel patriarhul Rusiei a pozat drept cel mai important lider al Ortodoxiei, întâlnirea celor doi fiind considerată istorică, prima după o mie de ani. Dar patriarhul Bartolomeu, considerat „primul între egali” a avut mai multe întâlniri cu papa Francisc şi predecesorii lui şi nu s-a „bucurat” de asemenea extaz ecumenist ce a inundat canalele de (dez-)informare. Se pare că lobby-ul de la Kremlin este mai puternic decât cel din Fanar, întrucât papa l-a preferat pe Kyrill, cu care a şi semnat mai multe acorduri oculte, unele date pe faţă. O fi dispus Kyrill la concesii apostate mai mari decât ecumenicul Bartolomeu? Este posibil şi acest lucru, dar cu mult mai mult se întrevede o sete de „primus inter pares” a patriarhului Kyrill, mediatizat în ultima vreme ca având în spate cea mai numeroasă entitate ortodoxă din lume, anume cele 100 de milioane de ortodocşi pe care-i numără Rusia.

Plecând de la incovenientul de a nu putea invita toţi episcopii ortodocşi din lume, aşa cum şi zice titulatura de „sfântul şi marele sinod”, patriarhia rusă a propus dintru începutul pregătirilor pentru sinodul panortodox, ca acesta să aibă loc în Rusia, unde se poate asigura spaţiul necesar primirii tuturor ierarhilor ortodocşi din lumea întreagă. Nu a fost acceptată această propunere.

Recent agenţia rusă de ştiri TASS publică opinia unui expert în studii teologice, Roman Silantyev, care declară că „Biserica Ortodoxă Rusă ar trebui să preia organizarea sinodului panortodox, întrucât patriarhia de Constantinopol este deja compromisă pentru nerezolvarea problemelor ridicate de bisericile care s-au retras.”

Într-un final, patriarhia Rusiei a decis că nu poate trece cu vederea neparticiparea tuturor patriarhiilor şi pentru acest motiv a cerut amânarea sinodului panortodox şi a anunţat că nici nu va participa. Oare cât de străină a fost Rusia de retragerea patriarhiilor Bulgariei, Serbiei, Georgiei şi Antiohiei de la sinodul panortodox din Creta?