Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, nu a plecat în Creta pentru a participa la redactarea mesajului sinodului panortodox de pe insula grecească Creta după ce Patriarhia a decis să suspende participarea sa, ca urmare a refuzului mai multor biserici ortodoxe de a lua parte la sinodul panortodox.

Noi considerăm ca, pentru Biserica Ortodoxă Rusă, ar fi fost inoportuna participarea, dat fiind faptul că mai multe Biserici Ortodoxe s-au pronuntat pentru amânarea Sinodului programat în 16-26 iunie 2016, declară surse ale Bisericii Ortodoxe Ruse, contactate de agenție de stiri RIA Novosti.

„Arhiepiscopul Ilarion se afla în Moscova. Tinand cont de faptul că multe Biserici consideră ca fiind nepotrivit să trimită delegați, care sa ia parte la redactarea mesajului Sfantului si Marelui Sinod Pan-ortodox, intrucat exista întrebări fundamentale nerezolvate, cu privire la însăși posibilitatea organizarii Sinodului, Biserica Ortodoxă Rusă consideră, de asemenea, ca ar fi rau ca reprezentantul său s aparticipe”, a declarat sursa, contactata de RIA Novosti.

Potrivit acesteia, pe data de 9 iunie 2016, era de așteptat ca reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale să înceapă pregătirea mesajului, în Creta.