Cu doar cateva zile înainte de convocarea Sfantului si Marelui Sinod Panortodox pe insula Creta, Patriarhul Chiril al Moscovei i-a transmis Patriarhului Bartolomeu o scrisoare, in care apar amintite puncte legate de desfasurarea Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, care au fost prezente si intre deciziile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei. Scrisoarea a fost publicata integral in ziarul grecesc „Vima”.

In scrisoare, Patriarhul rus face referire la doua probleme care tin de protocol – informeaza in premiera Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe – privind localizarea participanților la Sfantul si Marele Sinod (asezarea lor la masa discutiilor). Daca aceste probleme de protocol nu vor fi rezolvate, scrisoarea avertizeaza ca participarea Patriarhului Moscovei la lucrările Sfantului si Marelui Sinod Panortodox nu va mai fi posibila.

Problema la care face referire scrisoarea, este aceea ca Primatii nu stau asezati intr-o pozitie care sa respecte o forma semisferică, ci sunt plasati intr-o pozitie „unul împotriva celuilalt, pe doua linii paralele”. In plus, asezarea propusa nu permite mass-mediei internaționale sa ii prezinte pe reprezentanții adunați din sfintele Biserici ale lui Dumnezeu, în același timp, pentru telespectatori.

„Prin aceasta, se distruge imaginea de ansamblu a Sfantului si Marelui Sinod Panortodox”, se arata in scrisoare, din care reiese ca pozitionarea ar aduce atingere principiului conform caruia Primatul trebuie sa fie „primul intre egali”.

„Ceea ce vedem în schema propusă, diferă în mod drastic de ceea ce se discutase la intrunirea Primatilor, si de ceea ce vedem la Sinoadele Ecumenice”, a notat, de asemenea, Patriarhul Kirill.

Schema propusa, prin indepartarea de „eclesiologia noastra ortodoxa, se apropie periculos de mult de modelul romano-catolic”.

Patriarhul rus vrea ca toți patriarhii și arhiepiscopii să ia poziție fata de această chestiune, ceea ce înseamnă că scrisoarea a fost transmisă si altor Biserici locale.

Intre timp, Biserica Bulgara a anuntat categoric ca NU participa la Sfantul si Marele Sinod Panortodox din Creta – iunie 2016 (click aici), ceea ce presupune ca Sinodul nu va mai avea loc la data programata, intrucat pentru aceasta trebuie sa fie prezente toate Bisericile Ortodoxe.

Cea de-a doua problema, amintita de Patriarhul Kirill în scrisoarea sa către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, este locul in care sunt pozitionati observatorii care nu sunt ortodocsi. Ca si cea de mai sus, si aceasta problema a fost amintita in decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, dupa cum se precizeaza intr-un raport al publicatiei bulgaresti Dveri.

Patriarhul Moscovei noteaza, ca pozitionarea observatorilor ne-ortodocsi pe locurile oficiale din spatele primatilor, va fi criticata de credincioșii ortodocsi, intrucat se creeaza o imagine ‘ecumenica’ si nu una ortodoxa. Deci, Patriarhul considera ca observatorii din Bisericile heterodoxe nu ar trebui să stea aproape de membrii Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, „astfel încât nu intre în obiectiv și sa nu faca parte din imaginea de ansamblu a Sinodului”.

Patriarhul Kirill solicită, de asemenea, mai multe informații cu privire la costurile legate de Sfantul si Marele Sinod și, în special, de cele destinate fondului general, la care trebuie să participe toate Bisericile Ortodoxe. Problema este amintita, de asemenea, intre deciziile recente ale Bisericii Ortodoxe a Bulgariei. Conform publicatiei bulgaresti Dveri, este vorba despre 120.000 € suplimentari, pentru fiecare Biserică participantă, prin care trebuie sa participe la sustinerea costurilor Sfantului si Marelui Sinod Panortodox – suma pe care episcopii bulgari au clasificat-o drept: „cheltuiala financiara mare și nejustificata”.

Scrisoarea Patriarhului Kirill a provocat nelinisti în Patriarhia Ecumenică, dar episcopii, membrii comitetului organizatoric considera că problemele privind pozitionarea participantilor pot fi rezolvate, scuzand alegerea facuta, prin „slaba coordonare și spațiul limitat din sala Academiei Teologice, unde va fi organizat Sfantul si Marele Sinod Panortodox”.