SINODUL TÂLHĂRESC

"Sinodul pan-ortodox" din Creta 16-27 iunie 2016

Întâi pomenește, Doamne, toată episcopia ortodocșilor, pe care dăruiește-o sfintelor Tale biserici întreagă, cinstită, sănătoasă, îndelungată în zile și drept învățând cuvântul adevărului Tău

Comunicate, Ierarhi, Patriarhia Rusiei

Opinia Sinodului Bisericii Ruse despre SINODUL PANORTODOX

La sesiunea Sfantului Sinod din 15 iulie 2016, sub obladuirea Sfintiei Sale Patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii, s-a discutat despre Sinodul Intai-statatorilor si ierarhilor a 10 Biserici Ortodoxe Locale ce a avut loc intre 18-26 iunie in Creta.

Subiectul mai fusese abordat in sesiunea din 13 iunie 2016, in urma refuzului unora dintre Bisericile autocefale de a participa la aceasta intrunire. Declaratia trimisa in aceeasi zi Preasfintitului Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, indemna la sprijinirea propunerii facute de Bisericile Antiohiei, Georgiei, Serbiei si Bulgariei de a amana data Sinodului Pan-Ortodox.

In ciuda acestui fapt, evenimentul s-a desfasurat intre datele stabilite, la intalnire participand delegatiile a 10 Biserici Ortodoxe Locale. Bisericile Antiohiei, Rusiei, Georgiei si Bulgariei nu au fost prezente. Pe 16 iunie, PF Patriarh Kirill a trimis un mesaj Primatilor si membrilor delegatiilor ce se adunasera in Creta. Scrisoarea exprima convingerea ca diferentele de opinie dintre diferitele Biserici cu privire la pregatirea Sfantului si Marelui Sinod nu ar trebui sa devina factor de dezbinare si slabire a unitatii Bisericii Ortodoxe. Subliniind importanta vocii fiecarei Biserici Locale si lipsa asentimentului Patriarhiei Antiohiei cu privire la convocarea Sinodului, PF Kirill a aratat ca intalnirea din Creta poate constitui un pas premergator pregatirii Sfantului si Marelui Sinod la care vor participa toate Bisericile autocefale.

Documentele adoptate de Sinodul din Creta se gasesc pe internet, insa ele nu au fost inca primite oficial de Biserica Rusiei. Un numar de ierarhi ai diferitelor Biserici Ortodoxe Locale care au luat parte la eveniment si-au declarat refuzul de a semna documentul“Relatiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii crestine”, deoarece nu erau de acord cu hotararile continute.

Pe 27 iunie 2016, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Antiohiene a adoptat o declaratie cu privire la intalnirea din Creta. In aceasta se afirma ca documentele adoptate de Sinodul Pan-Ortodox nu sunt obligatorii pentru Patriarhia Antiohiei si sublinia ideea ca “principiul consensului ramane un fundament invariabil al relatiilor inter-ortodoxe”. Sfantul Sinod al Bisericii Antiohiei a recunoscut intalnirea drept “o intrunire preliminara pe calea catre Sinodul Pan-Ortodox”, documentele acesteia fiind considerate nefinalizate si deschise discutiilor. S-a mai notat si ca Biserica Antiohiei a cerut amanarea convocarii Sinodului “pentru ca unitatea pan-ortodoxa sa fie intarita, sa se ajunga la un consens pe marginea problemelor disputate si pentru a crea conditiile ecleziologice necesare participarii tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale”. De asemenea, se punea accentul pe faptul ca desi initial fusese planificat ca Pan-Ortodox, Sinodul s-a desfasurat in absenta unor Biserici ce “reprezinta mai mult de jumatate dintre credinciosii ortodocsi din intreaga lume”.

Pe 9 iulie, cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a anuntat ca dupa ce documentele Sinodului din Creta vor fi primite oficial, acestea vor fi trimise catre mitropolitii Patriarhiei Bulgariei pentru un studiu aprofundat, in urma caruia Sfantul Sinod isi va exprima pozitia cu privire la deciziile adoptate.

Membrii Sfantului Sinod al BORu au convenit ca Sinodul din Creta, la care au participat intai-statatori si ierarhi ai 10 din 15 Biserici Ortodoxe autocefale, este un eveniment important in istoria procesului sinodal infiintat de prima Conferinta Pan-Ortodoxa, ce a avut loc in anul 1961 in Rhodes Island. Acestia au subliniat ca la baza cooperarii pan-ortodoxe a stat intotdeauna principiul consensului, iar desfasurarea unui Sinod in absenta unui numar de Biserici autocefale violeaza acest principiu; astfel, Sinodul desfasurat in Creta nu poate fi considerat pan-ortodox, iar documentele adoptate nu pot fi considerate a exprima un consens pan-ortodox. Urmand aceasta linie, participantii au facut referire si la decizia Patriarhiei Antiohiene.

Sfantul Sinod al BORu a insarcinat Comisia Biblico-Teologica cu publicarea si studierea documentelor oficiale aprobate de Sinodul Cretan, luand in considerare posibilele raspunsuri si remarci ale ierarhilor, scolilor teologice, teologilor, clerului, monahilor si laicilor, urmand ca dupa un studiu comprehensiv sa se trimita concluziile catre Sfantul Sinod.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de b.d.

  1. Mai fratilor ce ati patit pt ca nu ati mai dat nici un semn de viata

  2. aghionoros

    site-ul a fost atacat cibernetic… mai multe nu putem spune

    • Florin Popa

      Sarut dreapta,

      Vreau sa infiintez un centru catehetic crestin ortodox si vreau sa discut cu dumneavoastra o serie de aspecte de ordin teologic necesare intocmirii unor programe de studiu.
      Va rog sa imi oferiti un numar de telefon la care sa va pot contacta.

      Doamne ajuta,

  3. Nicoleta

    Bine ati revenit. Sper ca santeti bine cu totii. La lupta, fratilor, ca nu-i de stat. Frontul este doar pentru curajosi.

  4. Maria

    Doamne ajuta!
    Sa stiti ca si la noi cand intrebi preotii despre acest sinod ,strang din umeri,zic :”nu putem comenta pana nu primim documentele oficiale,nu ceea ce s-a publicat pe internet!”
    Deci si-au gasit scuza pentru tacerea si lipsa de reactie.Eu ma intreb nu sunt credibile saiturile oficiale ale Patriarhiei,”Basilica ” de exemplu?
    Sau saiturile grecesti,cuvintele ierarhilor care nu au semnat,cuvantul despre documentele semnate acolo ale parintilor din Sf.Munte,ale teologilor greci…
    Ai nostri preoti zic”Nu stiu,nu am primit nici un document!”
    Pai sa le ceara !Cat poate dura aceasta stare …!
    Doamne ajuta!

    • Maria cei mai multi tac de frica, sa nu-si piarda scaunele, mai sunt cate uni care asi dadeau cu pumni in cap ca sunt contra cipului si al ecumenismului iar acum sau intors la 180 de grade, prigoana deja a inceput la o serie de minastiri ce nu au dorit a se supune, mai vedem destul de clar inhaitarea cu iereticii, eu personal cred ca acest sinod sa tinut mai mult de fatada ca sa se poata avea un alibi, dece zic asta? pt ca multe chestii sau pus in aplicare cu mult inainte de acest sinod, cum ar fi: casatorii mixte, ,,rugaciuni” si ,,slujbe” la comun cu ieretici, ca sa nu mai vorbim de ramificatiile politice, pai ce treaba avea madam clinton cu sinodul din creta ?! sau la fel papa francis ?! nu intamplator acesta bate din pinteni pt o ,,biserica” universala si ca atare schema trebuie urmata conform memorandului acela celebru, e ft adevarat cu pasi mici si repezi incat sa nu se observe

  5. seren

    Doamne ajuta,

    bine ati revenit, sa va facem backup-uri , copii dupa site, nu stiu eu multe amanunte cum … dar asa am auzit ca e bine , sa nu pierdeti documentele,

    sunt ff importante pentru noi crestinii care va urmarim!

    Slava Domnului ca sunteti pe pozitii!

  6. Securistii

    De ce nu puteti spune?

Lasă un răspuns

Susținut de Asociația Sfinții Mărturisitori din Închisori – Bucovina.

%d blogeri au apreciat: