Mitropolitul Emanuel al Franței (foto), din Patriarhia Constantinopolului, care prezidează Comitetul de Redactare a Mesajului sinodului panortodox, și reprezentanții altor Biserici Ortodoxe locale au oficiat Sfânta Liturghie la Sarbatoarea Înălțarii Domnului, joi, în Creta, și au deschis lucrarile legate de mesajul menționat, conform Ria Novosti, care citeaza publicatia greceasca Amen.

Conform unei declaratii facute dupa slujba, de catre Mitropolitul Emmanuel, citata de publicatia frantuzeasca Orthodoxie, Sinodul panortodox trebuie sa „sublinieze datoria și responsabilitatea Ortodoxiei față de om și societate, în vremurile noastre dificile. Există speranță și lumină”.
Potrivit președintelui Comitetului, contactele cu Bisericile din Bulgaria și Antiohia, care au refuzat să participe la sinodul panortodox, continuă.

După cum a declarat, în continuare, Mitropolitul Emmanuel, într-un interviu acordat ziarului „Ethnikios kyrix”, refuzul Patriarhiei din Bulgaria a fost neaşteptat, din moment ce insusi Patriarhul Neofit semnase textele, în diferite etape ale procesului de pregătire, și participase la decizia convocarii sinodului Pan-ortodox.

„Nu stim ce s-a întâmplat, incat Sinodul Bulgariei a luat decizia bruscă de a nu participa la Sinod”, a spus Mitropolitul Emmanuel.

El și-a exprimat speranța, că „bunul simț va prevala” și că „Bisericile vor participa la Sinod”.

Metropolitul a mai spus, de asemenea, că „totul merge bine”, din punct de vedere financiar, și că fondurile „au fost deja asigurate”.

El a adăugat că cheltuielile legate de desfășurarea Sinodului „nu ar depăși 2,5 milioane $”.

Două poze concludente despre acest „mitropolit”: