SINODUL TÂLHĂRESC

"Sinodul pan-ortodox" din Creta 16-27 iunie 2016

Întâi pomenește, Doamne, toată episcopia ortodocșilor, pe care dăruiește-o sfintelor Tale biserici întreagă, cinstită, sănătoasă, îndelungată în zile și drept învățând cuvântul adevărului Tău

Comunicate, Ierarhi, Patriarhia Română

„ABUREALĂ SINODALĂ” – VIDEO: Patriarhul Daniel face apel la împreunăsfătuire privitor la sinodul panortodox. Să vedem cât e dispus să asculte și cererile laicatului ortodox din România

Membrii Sinodului Sfintei Biserici Ortodoxe Române s-au întrunit ieri, 6 iunie, în şedinţă de lucru în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală. Sesiunea a fost prezidată de patrairhul Daniel. Şedinţa de lucru se încheie astăzi, 7 iunie 2016.

O temă importantă de pe ordinea de zi a acestei şedinţe de lucru este dedicată pregătirilor necesare în vederea participării delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la lucrările sinodului panortodox, care se va ţine luna aceasta, între 16 şi 27 iunie, în Creta, Grecia.
Vom asculta toate propunerile făcute de sinoadele Bisericilor Ortodoxe autocefale, recente propuneri de amendare, de îmbunătăţire a textelor existente şi vom încerca să exprimăm şi noi câteva puncte de vedere ca o contribuţie adusă pentru ameliorarea acestor texte. De asemenea, avem datoria morală de a mărturisi împreună, nu doar acasă fiecare în mod izolat, ci împreună, la nivel panortodox, unitatea de credinţă a Bisericii. Cel mai mare şi cel mai de preţ dar al vieţii duhovniceşti a Bisericii este unitatea de credinţă, care se exprimă în unitatea sacramentală, dar şi în unitatea misionară, pastorală a Bisericii în lume astăzi.Avem nevoie de exprimarea unităţii, dar şi de exprimarea coresponsabilităţiiOrtodoxia este sinodală. Sinodul este întotdeauna şi la nivel local, şi la nivel naţional, şi la nivel panortodox instituţia care are cea mai mare responsabilitate pentru păstrarea dreptei credinţe, a dreptei vieţuiri în Hristos şi a organizării pastorale la toate nivelurile, deoarece Biserica este apostolică şi Sfinţii Apostoli, ca şi Sfinţii Părinţi, ne învaţă că în toate cele comune trebuie să hotărâm împreună. Ceea ce priveşte întreaga Biserică trebuie să fie hotărât în coresponsabilitate. Episcopul este în Biserică şi Biserica este în episcop, deoarece episcopul eparhiot este capul Bisericii, comunitate locală sau eparhie. De aceea este nevoie ca, atunci când se hirotoneşte un episcop, el să depună o mărturisire de credinţă amănunţită în faţa altor episcopi pentru că are responsabilitatea de a păstra unitatea de credinţă în eparhia sa şi în comuniune cu sinodul unei Biserici autocefale şi, desigur, în comuniune cu sinodul tuturor Bisericilor Ortodoxe surori”, 
a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Împreuna-sfătuire, a mai sub­liniat Patriarhul României, este necesară pentru discutarea şi clarificarea diferitelor aspecte ale temelor sinodului panortodox, şi nu izolarea şi fuga de res­pon­sabilitate.
„Societatea se schimbă foarte repede şi mijloacele de comunicare sunt mai rapide acum. De aceea, trebuie acţiuni, hotărâri mai rapide, mai ferme, mai clare. Avem o societate care se secularizează din ce în ce mai mult, punând în primejdie familia creştină tradiţională, modul de vieţuire creştin. Avem o lu­me din ce în ce mai marcată de fe­nomenul migraţiei, de crize multiple, financiare, economice, dar mai ales morale şi sociale, şi Ortodoxia are nevoie ca împreună să exprime puncte de vedere şi să caute împreună soluţii la probleme urgente. Izolarea şi fuga de responsabilitate nu sunt atitudini ortodoxe. Ortodoxia este mărturisitoare şi de aceea este curajoasă. Hristos Domnul a spus apostolilor: «Vă trimit ca pe nişte miei în mijlocul lupilor» (Luca 10, 3). Deci, apostolii au fost curajoşi, au primit Duhul Sfânt ca să mărturisească dreapta credinţă, nu să stea ascunşi tot timpul, încuiaţi într-o cameră, aşa cum au făcut înainte de Învierea lui Hristos. Duhul ­înţelepciunii, duhul jertfelniciei, duhul frăţietăţii, al consultării, al cooperării este duhul Ortodoxiei”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a chemat clerul şi credincioşii ca să păstreze unitatea de credinţă, să înalţe rugăciuni, pentru că, de fapt, consensul Bisericii în sinod şi în întregimea ei este expresia unităţii sau comuniunii de credinţă.
 „Să ne rugăm ca Duhul Sfânt, nu duh lumesc, să călăuzească lucrările viitorului sinod panortodox. Cu această convingere a datoriei de a participa la viaţa Bisericii, de a conlucra după consfătuire şi de a promova în lume valorile Ortodoxiei trebuie să lucrăm noi în aceste zile, în zilele următoare şi în timpul lucrărilor sinod panortodox. (…) Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca în acest duh de mărturisire a dreptei credinţe, de păstrare a unităţii Bisericii şi de răspuns comun la probleme urgente ale timpului nostru, să manifestăm adevărata iubire faţă de Ortodoxie, nu doar una declarativă, să nu se spună despre noi că iubim o Ortodoxie ideală, dar nu putem administra sau păstori o Ortodoxie reală, adicănu trebuie să iubim numai Ortodoxia, ci şi pe ortodocşi, chiar dacă sunt de alt neam, din altă regiune a pământului şi prin aceasta arătăm că vom cultiva credinţa în iubire, cum ne cere Sfântul Apostol Pavel”, 
a mai spus patriarhul Daniel.

  1. paul

    societatea se schimba in aceste zile?
    timpul este timp,si este a lui Dumnezeu,vremurile sunt trecatoare,un amalgam de evenimente,dar Dumnezeu a fost este si va fi acelasi.
    Dumnezeu nu „evolueaza”,in fapt nici omul,iata intreaga istorie o confirma.
    insa,in vremuri tulburi,si duhul multora se tulbura de la atacul si presiunile la care suntem supusi.
    Biserica,cea UNA,are rostul de a pazi credinciosii, de a ramane ca un far puternic si statornic in negura vremii.
    nu noi,ca Biserica, ne schimbam si ne „adaptam”,asta este o erezie.

    in rest,vorbe viclene,multe si care nu spun nimic,insa concluzia este evidenta:
    avem conducator ecumenist!
    de ce il mai pomenim?
    de ce nu luam si noi exemplul sfant al altor tari?
    acum este pe fata,declarat,atat Patriarhia Ecumenica cat si Patriarhul Daniel sunt ecumenisti.

    DE CE II MAI POMENIM??

  2. paul

    poate sunt deplasat…

    ei se asteptau la reactii,stiau cu siguranta ca se vor preface ca „se intrunesc in sesiune de urgenta”

    cum spuneam,poate sunt deplasat…dar de ce tocmai 6-6-2016??
    iar sinodul va fi pe…6-6-2016 pe stil vechi??

    iertati-ma daca vorbesc in dodii,e,asa,o potrivire ciudatica.

Lasă un răspuns

Susținut de Asociația Sfinții Mărturisitori din Închisori – Bucovina.

%d blogeri au apreciat: