SINODUL TÂLHĂRESC

"Sinodul pan-ortodox" din Creta 16-27 iunie 2016

Întâi pomenește, Doamne, toată episcopia ortodocșilor, pe care dăruiește-o sfintelor Tale biserici întreagă, cinstită, sănătoasă, îndelungată în zile și drept învățând cuvântul adevărului Tău

Arhiepiscopia Greciei, Atitudini, Clerici și mireni, Prigoana

TRANSCRIPTUL interviului dat de Gheron SAVA LAVRIOTUL teologului MIHAI-SILVIU CHIRILA pe tema NEPOMENITORILOR si a neparticiparii Parintelui THEODOROS ZISIS la SINAXA DIN GRECIA

La VIDEO: Gheron Sava, despre asemănările și diferențele de viziune ale părinților atoniți față de poziția părintelui Theodoros Zisis în problema nepomenirii am publicat doar video:

Intre timp, o echipa de frati si surori au facut si transcriptul:

Mihai-Silviu Chirilă:

Părinte Sava, am dori să vă întrebăm în legătură cu această diferență de opinie care s-a iscat între părinții aghioriți și părintele Theodoros Zisis, în privința participării credincioșilor la slujbele unde se face pomenirea.

Dorim să știm care este esența problemei.

Părintele Sava:

Suntem de acord cu părintele Zisis, în sensul că acrivia impune întreruperea comuniunii cu, întreruperea pomenirii episcopilor care au legătură cu sinodul din Creta. Acrivia este următoarea: nu mergem în bisericile unde sunt preoții care pomenesc pe ecumeniști. Asta este acrivia. Noi însă am spus că: o să facem o iconomie și o să aplicăm iconomia cu oamenii care încă n-au ajuns la măsura să înțeleagă lucrurile așa cum sunt dar vor să vină în Biserică, vor să meargă la biserică. Dar nu putem să facem din asta canon. Spunem neoficial: merită să meargă la bisericile unde nu sunt ecumeniști cu scopul de a-i ajuta pe preoți să ajungă și ei să întrerupă pomenirea. Asta este la nivel personal. Asta este iconomia la nivel personal. În acest punct nu cred că există vreo diferență cu părintele Theodor. O problemă care există, este cu Biserica Georgiei și a Bulgariei. Și Georgia și Bulgaria spun că au condamnat sinodul din Creta. Asta este ceva bun. Există însă o problemă: că pomenesc pe patriarhul Bartolomeu. Din punct de vedere eclesiologic, asta este o greșeală. Eu personal, care am întrerupt pomenirea lui Bartolomeu și părinții ceilalți, părinții aghioriți, dacă am merge în Bulgaria, ne-am găsi la patriarh să facem liturghie, și patriarhul pomenește pe Bartolomeu. Pot să fiu acolo, pot lua parte sau nu se poate ? Nu sprijinim ideea că noi suntem singurii ortodocși. Asta este o înșelare, ar fi o înșelare. Ne bucurăm că Georgia și Bulgaria au condamnat sinodul din Creta, suntem de acord cu ei și așteptăm ca și ei să ajungă să întrerupă comuniunea cu ecumeniștii.  

Mihai-Silviu Chirilă:

Se va face astăzi în cadrul conferinței pe care o organizați, o condamnare sau o rupere a legăturilor cu Bulgaria și Georgia ?

Părintele Sava:

Nu. Noi astăzi vom condamna sinodul din Creta, nu îl acceptăm ca ortodox, nu acceptăm Consiliul Mondial al Bisericilor, nu acceptăm ecumenismul pentru că este erezie și întrerupem comuniunea cu patriarhul Bartolomeu și cu cei care acceptă sinodul. Numai atât, până aici ajungem, nu mergem mai departe.

Mihai-Silviu Chirilă:

Ne-ați spus care este punctul comun cu părintele Zisis. Care este punctul divergent de s-a ajuns la asta?

Părintele Sava:

Diferența care ne-a adus în această situație este că noi am vrut să spunem asta clar. În cuvântul, în omilia părintelui Zisis, în cuvântul final al sinaxei nu a spus asta clar. Lumea vrea ceva clar de la această sinaxă.

Vrem cinci lucruri:

  1. Condamnăm ecumenismul;
  2. Nu acceptăm sinodul din Creta;
  3. Condamnăm Consiliul Mondial al Ereziilor;
  4. Întrerupem comuniunea cu Bartolomeu și cu toți ecumeniștii care acceptă sinodul din Creta;
  5. Și cel mai important: Cerem de la episcopii ortodocși să facă un sinod ortodox.

După cum vă dați seama nu ne credem doar noi ortodocși, nu suntem doar noi ortodocși, de la episcopii noștri cerem să condamne și ei, ceea ce condamnă și clerul, și poporul.

Acum, în ceea ce privește iconomia, acrivia cere să nu mergem acolo unde sunt pomeniți Bartolomeu și ceilalți ecumeniști. Noi nu putem să spunem asta în cuvântul nostru final. Pentru că nu este după Sfinții Părinți, însă noi acceptăm iconomia dar va fi la nivel personal. Fiecare duhovnic, la nivel personal, la spovedanie, în funcție de puterea de înțelegere a fiecărui om, o să îi spună ce are de făcut. Dar noi trebuie să acționăm dupa acrivie

Mihai-Silviu Chirilă:

Ați spus că veți întrerupe legătura cu patriarhul Bartolomeu și cu ceilalți ecumeniști. Cine sunt mai precis ceilalți ecumeniști ?

Părintele Sava:

Cei care acceptă sinodul din Creta.

Mihai-Silviu Chirilă:

Cei care acceptă sinodul din Creta în sensul că l-au semnat și îl propovăduiesc sau cei care îl acceptă tacit ? Pentru că sunt unii care îl acceptă tacit.

Părintele Sava:

În problemele de credință, Sfinții Mărturisitori spuneau: „Sunt creștin”. Și-au dat sângele pentru asta. Avem 115 ani de când aplicăm iconomia. Și eu aș fi vrut să spun că sunt luptător și să îl pomenesc pe Bartolomeu și să fiu și proestos. Mântuitorul Iisus Hristos vrea ca ceea ce este da să fie da, și ceea ce este nu, să fie nu. Cine nu vrea, merge pe acelaș drum cu ceilalți. Sunt episcopi care spun că sunt ortodocși, dar acceptă sinodul din Creta. Asta ne înșeală de fapt.

Mihai-Silviu Chirilă:

Se poate ca recomandare către credincioșii români: Pot să meargă la episcopi care deși nu au participta la sinod, așa în viața lor privată nu sunt de acord cu el? În viața lor privată spun că nu sunt de acord cu el, dar nu public.

Părintele Sava:

Mântuitorul Hristos a vorbit despre cei care Mă vor mărturisi înaintea oamenilor. Aceștia sunt episcopii. Ei trebuie să își clarifice poziția. Au turmă. Accepți sinodul? Da sau nu? Dacă îl accepți, nu te acceptăm, nu te pomenim. Dacă nu-l accepți, trebuie să arăți asta în practică. Nu spunem nimic de la noi. Am spus că noi vom accepta, vom folosi iconomia în procesul de îndrumare. Pe părintele Theodor îl iubim, suntem de partea lui, nu avem nimic de despărțit, de împărțit cu el. Nu o să ne împărțim în mai multe lupte, nu vom separa lupta noastră. Respectăm lupta pe care a dus-o până acuma, ne dorim să fim împreună, să mergem împreună pe aceeași direcție. Noi vom păstra acrivia. Și o să  arătăm, o să aplicăm și iconomia acolo unde va fi necesar, fără să punem probleme dogmei aplicând iconomia. Nu condamnăm noi nici Bulgaria, nici Georgia, nici nu vom lua o decizie fanatică. Nu o să o luăm de-a coasta, cum se spune.

Mihai-Silviu Chirilă:

Aplicarea iconomiei înseamnă și că un credincos ortodox poate să meargă la o biserică normală, că nimeni nu poate să îl oblige să facă într-un fel sau altul? Se spune că îi obligăm. Nimeni nu poate să îl oblige într-un fel sau altul să meargă sau să nu meargă, nu suntem stat. Noi putem doar să le recomandăm, adică dumneavoastră, preoții, puteți să le recomandați sau nu. Se recomandă să mergem și la preoți care fie duc o viață ortodoxă, chiar dacă pomenesc episcopi eretici, fie pomenesc episcopi care nu au luat o poziție clară pe tema asta?

Părintele Sava:

În mod normal asta nu există.

Mihai-Silviu Chirilă:

De ce nu există ?

Părintele Efrem:

Nu există preot care să aibă conștiință ortodoxă și în acelaș timp să fie de acord cu ecumenismul sau cu sinodul. La asta se referă (părintele Sava).

Părintele Sava:

Din acest motiv nu vrem s-o facem publică, pentru că nu există. De-asta nu am inclus-o în cuvântul final al acestei sinaxe. Însă datorită situației care este cum este și pentru că avem divergențele care sunt, o să facem această iconomie, acest pogorâmînt, ca să nu se spună că am luat-o într-o parte.

Mihai-Silviu Chirilă:

În ce sens ? Ce înseamnă acest pogorâmânt ?

Părintele Sava:

Sunt oameni care nu înțeleg ce au de făcut. Pe acești oameni nu poți să-i presezi, să faci presiuni asupra lor. Noi nu facem presiuni asupra cuiva. Dar întrucât el gândește, crede că este anti-ecumenist și este ortodox, așteptăm să înțeleagă și spunem că, dacă așa înțelegi, du-te undeva unde crezi că este, măcar de ai găsi undeva unde să fie cineva ortodox.

Mihai-Silviu Chirilă:

Adică îl lăsăm să meargă și la cei care pomenesc, ierarhul care a semnat ?

Părintele Sava:

Nu ar trebui să meargă la episcopi.

Mihai-Silviu Chirilă:

La preoți.

Părintele Sava:

La părinți care încă nu sunt pregătiți să întrerupă comuniunea, însă, cum spuneam adineaori, vor s-o facă. Sunt conștienți de asta. Asta spune părintele Theodor. Noi nu suntem de acord. Asta este diferența dintre noi.

Părintele. Efrem:

Asta spune părintele (Sava): iconomia se aplică la nivel personal, la nivel de fiecare duhovnic, să facă cum știe, dar noi acum, dacă și filmul acesta ajunge să se publice, asta înseamnă că a luat o altă turnură. Este făcut public. Asta nu vor părinții (aghioriți), nu vor să se transforme în regulă, excepția.

Mihai-Silviu Chirilă:

Adică să nu se recomande oficial credincioșilor să meargă la pomenitori, asta e ideea ?

Părintele Sava:

Atunci, dacă i-am trimite, ce întrerupere a pomenirii facem? Dacă le spunem lor să meargă acolo, putem merge și noi. De ce nu le spunem să meargă acolo? Pentru a rezolva problema eresului. Dacă îi pomenim pe eretici, vor înțelege că suntem de acord cu ei.

Când cineva curvește îi spun: bine, asta nu-i corect să o faci! Un duhovnic o să îl ia câte un pic. Nu o să-l sperie dintr-o dată. Nu o să-i spună: oprește-te. Că n-o să poată. O să-l ia câte-un pic. Pentru că dacă îi va zice dintr-o dată să se oprească, acela pleacă de la el. Desăvârșit.

Atunci pe oamenii care nu înțeleg, îi luăm câte-un pic. Eu nu văd nici o diferență între noi. Și ceea ce se spune, că o să întrerupem pomenirea cu bulgarii și cu georgienii, eu credeam că am clarificat-o. Noi, ca aghioriți, am spus-o o dată : nu putem să îl pomenim pe Bartolomeu. Voi faceți iconomia voastră, noi ne înțelegem unii cu alții, suntem în comuniune, pentru că suntem la început de drum și așteptăm și de la bulgari și de la georgieni să condamne oficial și ecumenismul, și pe Bartolomeu, după Sfinții Părinți.

Mihai-Silviu Chirilă:

Nu se poate găsi o soluție în această seară să participe toată lumea (și părintele Teodor)?  

Părintele Sava:

Noi avem porțile deschise și îl așteptăm. Noi la asta ne gândim: părintele Theodor ne-a spus că așa nu ne întâlnim. Nu i-am spus să nu vină, nu i-am spus să nu participe, singur a spus că nu vrea să vină. Poziția noastră este cea pe care am spus-o astăzi, nu am spus nimic mai mult sau mai puțin. Și până acum aceeași a fost. Ne dorim unitatea tuturor. Noi o să aplicăm, o să păstrăm acrivia și iconomia până la un anumit punct, dar din acel punct, la un moment dat va trebui să începem cu toții…

Mihai-Silviu Chirilă:

Care este punctul final al iconomiei? Până la care punct? 

Părintele Sava:

Nu putem să impunem. Depinde de fiecare om.

Mihai-Silviu Chirilă:

Nu până la anumite evenimente: condamnarea sinodală sau ceva de genul acesta?

Părintele Sava:

Noi vrem într-adevăr un sinod ortodox. Noi nu suntem sinod. Noi, în această mărturisire de astăzi, asta facem: cerem sinod de la toți, de la câți episcopi ortodocși există, să condamne ecumenismul.

Mihai-Silviu Chirilă:

Aș dori să vă mai întreb ca o ultimă întrebare: cum comentați scrisoarea gherondei Gavriil? A apărut o scrisoare a gherondei Gavriil.

Părintele Sava:

La părintele Gavriil nu au ajuns cuvintele care trebuiau să ajungă. Eu l-am sunat pe părintele Dositei, care este împreună cu el, și i-am explicat ceea ce v-am spus și dumneavoastră, i-am spus că nu suntem singurii ortodocși. Astea sunt minciuni! Cine spune așa ceva?! M-ați auzit vreodată să spun, între atâtea omilii, peste 50 de omilii, m-ați auzit vreodată să spun că suntem singurii ortodocși? Și unii au spus treburile astea părintelui Gavriil și părintele Gavriil de asta a spus ce a spus. Întâmpinăm un mare război. Spun despre noi pe de o parte, că nu păstrăm credința ortodoxă, pe de altă parte spun că și noi vom deveni ecumeniști și vom pomeni pe toți. Poziția noastră este cea pe care am spus-o acum. Nici mai mult, nici mai puțin.

Mihai-Silviu Chirilă:

Un mesaj pentru credincioșii din România, vă rog. Un sfat duhovnicesc pentru credincioșii din România.

Părintele Sava:

Poporul să meargă și să se îmbisericească și să sprijine pe preoții, pe călugării și pe maicile și poporul, care nu pomenesc. Să nu aibă nici fanatism și nici să se întoarcă împotriva celor care pomenesc și mai ales împotriva celor care au totuși, o gândire ortodoxă, pentru că pe oameni îi câștigăm, în primul rând, cu dragoste. Dar în nici un caz nu trebuie să ieșim din granițele Sfinților Părinți. Atâta timp, de atâția ani, ne-am îndepărtat de la această linie. Întreruperea pomenirii trebuia să se întâmple deja de 50 de ani în urmă, atunci când Athenagoras a ridicat condamnarea ereziei, a ridicat anatemele. De atunci trebuia să se fi întrerupt pomenirea deci, ca să putem să înfruntăm boala, boala Bisericii. Acum a înaintat foarte mult eresul. Nu mai putem lăsa iconomia în continuare, în eres.

Mihai-Silviu Chirilă:

Mulțumim foarte mult.

 

  1. Silvestru Sterie

    MĂRTURISIRE

    Toate lucrurile bune cu adevărat sunt cele pe care le facem cu dragoste. Tot ceea ce facem, să facem cu dragoste.
    Să nu facem niciun lucru rău nimănui.
    Nu vreau să judec pe nimeni, pentru că nu cunosc pe nimeni cum este în clipa aceasta, chiar dacă cineva a făcut rele în trecut nu știu dacă le mai are acum, deoarece în clipa aceasta
    poate deja s-a hotărât să nu le mai facă, dar trebuie să-mi fac datoria și să arăt cu dragoste tuturor (să mustru) relele pe care trebuie să nu le mai facă nimeni în viitor, începând cu clipa de față. De aceea mă adresez tuturor, așa la general:

    Drepți, în fața Adevărului!

    Așa cum a zis Dumnezeu așa este bine să facem și permanent și fără întârziere. Mârturisirea Adevărului este un lucru bun și este bine să marturisim Adevărul și permanent și fară întârziere. Dumnezeu ne-a spus să facem numai bine, ne-a spus că ne oferă permanent ajutorul Lui și ne ajută permanent ca să putem face numai bine permanent, ne-a spus și că putem face numai bine permanent numai cu ajutorul Lui, numai dacă vrem și noi permanent să facem voia Lui, numai dacă vrem și noi permanent să primim ajutorul Lui, numai dacă vrem să avem și noi permanent dragoste față de Dumnezeu și de aproapele nostru, numai dacă și arătăm permanent că vrem să facem voia Lui, primind și făcând permanent toate câte ne-a spus.

    Așa cum Dumnezeu face numai bine și ne îndeamnă permanent și pe noi să facem numai bine ca să fim fericiți și aici pe pământ și veșnic, tot așa și noi trebuie să facem, să facem numai bine, să îndemnăm numai la bine (lucru bun este și mărturisirea Adevărului permanent și fără întârziere, fără nicio clipă de întârziere, dar și îndemnul la mărturisirea Adevărului permanent și fără întârziere, fără nicio clipă de întârziere).

    Dumnezeu ne-a spus că ne-a dăruit voința liberă ca să facem voia Lui din dragoste și nu forțați, ne-a spus să facem numai bine, ne-a spus nu facem rele, iar noi trebuie să facem tot așa și să spunem tuturor și că au voința liberă și că pot să facă numai bine și că trebuie să îndemne numai la bine. Să nu spunem nimănui că este bine să facă și rele sau că ar fi liber dacă face și rele, să nu spunem cuiva că nu forțează nimeni conștiința nimănui dacă îndeamnă la rele și că forțează conștiința altora dacă-i îndeamnă să facă tot ce este lucru bun.
    Un lucru bun (un lucru cu adevărat bun) este și mărturisirea Adevărului și oprirea pomenirii tuturor episcopilor care acceptă sinodul din Creta ca ortodox cuiva, sinod care este fals, mincinos, pseudo-sinod.

    MĂRTURISIRE:

    1.Condamnăm și respingem ecumenismul, sincretismul … ca panerezie.
    1.
    2.Condamnăm și respingem Consiliul Mondial al Bisericilor ca fiind Consiliu Mondial al Ereziilor și proclamăm că Hristos este unicul Mântuitor și Salvator, că nu există nicăieri altundeva mântuire și că Biserica pe care a întemeiat-o El, Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică se identifică cu Biserica Ortodoxă. În afara acesteia, toate celelalte sunt rătăciri de la satana, erezii și schisme.
    1.
    3.Nu acceptăm sinodul care a avut loc în insula Creta și îl respingem ca pseudo-sinod. Sinodul care a avut loc în insula Creta este un fals sinod pentru că acolo s-au aprobat erezii, s-au aprobat idei rele care contrazic ideile ortodoxe pe care ni le-a lăsat Dumnezeu, s-au aprobat idei eretice care sunt împotriva Adevărului, împotriva Duhului Sfânt, împotriva Lui Dumnezeu.
    1.
    Un lucru cu adevărat bun este și să mergem la cei care au întrerupt pomenirea tuturor episcopilor care acceptă sinodul din Creta ca ortodox și să îndemnăm pe toți să meargă la aceștia. Pe toți care nu înțeleg și nu pricep că este bine să meargă la cei care au întrerupt pomenirea tuturor episcopilor care acceptă sinodul din Creta ca ortodox, îi va îndemna duhovnicul să meargă tot la cei care nu pomenesc, dar pentru că nu înțeleg și nu pricep, îi va aștepta numai până la un punct ca să înțeleagă și ca să priceapă și aceștia că este bine să se hotărască fără a întârzia nicio clipă să se lase de acest lucru rău, de mergerea la cei care pomenesc; îi va aștepta dar numai până la un punct ca să înțeleagă și ca să priceapă și aceștia, punct care nu va fi fixat dinainte de duhovnic deoarece duhovnicul îi va îndemna permanent să se hotărască și aceștia cât mai repede și să nu întârzie nicio clipă, punct în care vor trebui să se hotărască și aceștia să meargă la cei care nu pomenesc. Deci, nici pe cei care nu înțeleg și nu pricep că este un lucru rău să meargă la cei care pomenesc, nici pe aceștia nu este bine să-i îndemnăm sau să le spunem că este bine să meargă la cei care pomenesc pe cei care acceptă sinodul din Creta ca ortodox, nici noi, nici preoții, nici nimeni, pentru că am face un rău, un păcat.

    Deci, este un lucru cu adevărat bun întreruperea pomenirii tuturor episcopilor care acceptă sinodul din Creta ca ortodox? Da, întreruperea pomenirii tuturor episcopilor care acceptă sinodul din Creta ca ortodox este un lucru cu adevărat bun pentru că se face din credință, cu dragoste, tot așa cum este făcută și mustrarea adevărată.

    Când îndemnăm pe toți să mărturisească Adevărul fără întârziere, fără nicio clipă de întârziere, facem un lucru bun și tot un lucru bun facem și atunci când îndemnăm la întreruperea pomenirii fără nicio clipă de întârziere sau atunci când îndemnăm oamenii să meargă la nepomenitori fără nicio clipă de întârziere. În acest caz, nu facem niciun lucru rău, deci nu facem nicio forțare a conștiinței oamenilor deoarece le vorbim exact pe conștiința lor. Forțare a conștiinței oamenilor ar fi dacă le-am spune să nu mărturisească Adevărul sau să nu mărturisească Adevărul permanent și fără nicio clipă de întârziere sau să nu întrerupă pomenirea sau să meargă la cei care pomenesc.

    Deci, facem o forțare a conștiinței noastre doar atunci cănd facem noi un lucru rău sau îndemnăm noi pe alții să facă un lucru rău sau acceptăm noi un lucru rău la îndemnul altora.
    Deci, facem o forțare a conștiinței tuturor oamenilor doar atunci când noi îi îndemnăm la rele și ei acceptă acest lucru rău. Dacă ei nu acceptă acest lucru rău, atunci nu-și forțează conștiița, dar noi cei care am îndemnat la rele ne forțăm conștiința noastră.

    Cine vrea să nu-și forțeze conștiința face și trebuie să facă numai bine (lucru bun este și mărturisirea Adevărului fără întârziere, fără nicio clipă de întârziere), îndeamnă numai la bine, primește numai gânduri bune și este fericit – are nădejde foarte mare de mântuire, este și liber și are libertate adevărată (are conștiița liberă), și are tot cei trebuie și din punct de vedere material deoarece este mulțumit cu ceea ce are.

    Silvestru
    Sterie
    Telefon: 0733975725 [email protected]

Lasă un răspuns

Susținut de Asociația Sfinții Mărturisitori din Închisori – Bucovina.

%d blogeri au apreciat: