Am constatat ca majoritatea celor care țin partea BOR in chestiunea ecumenismului sunt pe de o parte neinformati, iar pe de alta lipsiti de gandire critica, atat de necesara atunci cand vine vorba de respingerea unei propagande / manipulari (politica, bisericeasca etc.).
Iata cateva din argumente cele mai uzate de acest grup de oameni si cat de usor este sa dovedim ca nu au nici macar logica elementara in spatele lor, ci sunt doar rezultatul unei indelungi spalari pe creier:
1. BOR este singura instituție care mai reprezintă demnitatea poporului român, deci trebuie să o apărăm „no matter what”.
Inca din start, asocierea dintre BOR si poporul roman intr-un tango fara sfarsit este etnofiletism. Biserica nu a fost fondata de Hristos decat pentru un singur neam: cel crestin, indiferent de rasa, sex, nationalitate. Cel care se incorporeaza in Trupul Bisericii nu mai are neam (n.S.T. în Scriptură se vorbește de judecata neamurilor, deci neamurile vor f până la sfârșit și fiecare persoană are o strânsă legătură cu neamul său), ci impreuna cu celelalte madulare reprezinta „una” in Hristos.
Apoi BOR este de mult timp o institutie care s-a raliat globalismului, fiind una din cele mai ecumeniste patriarhii (este intrecuta probabil doar de Patriarhia Ecumenica). BOR este favorabila Uniunii Europene, colaboreaza mai mult decat e cazul cu Statul, iar in perioada comunista a avut mereu discursuri favorabile regimului respectiv, avand de altfel si ierarhi securisti si turnatori. Tacerea in fata unui regim secular si ateu spune multe. Mai ales ca de multe ori tacerea s-a transformat în ode.
2. In momentul de fata nu se impune intreruperea pomenirii, deoarece in BOR inca nu este ecumenismul atat de vizibil.
Eu numesc acest argument, argumentul „ochelari de cal”. Unul din motive este clar: pentru partizanii BOR absolut niciodata nu este un moment potrivit sa intrerupi pomenirea si mereu este „schisma”. Rugaciunile in comun sunt o problema, dar nu sunt chiar „erezia”, in documentele din Creta nu scrie negru pe alb ca ereticii sunt Biserica (de fapt scrie, dar e nevoie sa si vezi asta) si multe altele.
De asemenea multi pur si simplu ignora cateva fapte clare: recunoasterea hirotoniilor anglicanilor, acordurile de la Chambesy si Balamand sau participarea in CMB, institutie care are documente oficiale destul de edificatoare asupra scopurilor sale.
3. Intreruperea pomenirii e dezbinare.
Mai exact, ce a fost intai? Oul sau gaina? Sau mai clar: intai a aparut o abordare anti-patristica a unor elemente dogmatice sau întâi au fost cei care au intrerupt pomenirea? Dacă întâi au fost cei favorabili unei erezii, atunci care dezbină de fapt și de drept?
Și o altă întrebare: cu cine e mai bine să fii dezbinat? Cu Hristos sau cu anumiți ierarhi care neagă învățătura descoperită de Hristos Bisericii?
4. In Creta nu s-a modificat absolut nimic.
Da, nu s-a modificat nimic in materie de ecumenism. Acesta este argumentul favorit al preotilor si studentilor de la teologie care nu au citit altceva in afara cursurilor. Dupa o indoctrinare de cativa ani cu ecumenism, evident ca nu ti se pare ceva schimbat.
Insa abordarea problemei celor aflati in afara Bisericii sau a participarii in organismul protestant numit CMB este in totala contradictie cu eclesiologia patristica.
5. Ecumenismul este cu adevarat vizibil daca se ajunge la potirul comun.
Si daca iti spun ca nu se va ajunge niciodata acolo, tocmai pentru ca ecumenistii nu sunt chiar atat de fraieri? Dar au recunoscut in schimb Tainele Preotiei, Botezului si Euharistiei in afara Bisericii (vezi documentul B.E.M.), au existat co-slujiri in care Papa a fost numit „episcop” si pomenit ca atare (vezi in 2006 la Istanbul) si multe altele. Nu vor declara niciodata in mod oficial „potirul comun”, dar asta nu inseamna ca nu il practica deja sub diverse forme. Chiar si „banalele” rugaciuni in comun sunt de exact aceeasi gravitate ca un „potir comun”, deoarece rugaciunea este tot o expresie liturgica.
In acordul de la Chambesy sunt negate explicit deciziile Sinodului IV Ecumenic, iar monofizitii sunt declarati fara echivoc, ortodocsi. De asemenea este proclamata prin acest acord o forma de unire.
Apoi o erezie este o ideologie. Nu se manifesta obligatoriu prin fapte. Nestorianismul sau arianismul au fost simple ideologii aflate in opozitie cu adevarul descoperit de Dumnezeu. Insuși conținutul acestor ideologii au dovedit ca sunt erezii. De aceea la sinoadele ecumenice au avut loc discutii si polemici asupra unui continut ideologic (inclusiv in chestiunea iconoclasmului).
6. Doar un Sinod Ecumenic poate declara oficial ca o erezie chiar este erezie.
Fiecare ortodox are propria constiinta si mai ales, preotia imparateasca (aducand fiecare propria jertfa). Un adevarat ortodox este constient ca nu o declaratie formala sau oficiala transforma o ideologie discutabila in erezie, ci insasi erezia in sine. Autoritatea episcopala a fost mereu limitata la situatia unei erezii, caz in care chiar si un inger din cer este anatema, asa cum scrie in Scriptura.
Apoi, chiar crede cineva ca doar in sinoade s-a pus problema unei erezii? Vrea cineva sa ne spuna ca pana la un sinod oamenii mereu au fost calmi si nu au avut nimic de comentat? Crede cineva asa ceva? Evident ca pana la un sinod ecumenic au existat discutii inainte si s-a pus problema foarte clar. De fapt, sinoadele ecumenice au fost mereu rezultatul unor lupte verbale deja existente si care au fost clarificate la nivel oficial ulterior (vezi cazurile Sfintilor Maxim sau Teodor Studitul).
Fiind vorba de ecumenism si de felul in care s-a infiltrat pana acum in toate structurile bisericesti, oare este cineva care crede cu seninatate ca o condamnare oficiala va veni in viitorul apropiat si in lipsa unei opozitii veritabile? Mai ales dupa Creta? Mda…
Cred ca argumentul asta e mai degraba un soi de „nu ai voie sa gandesti”. Suntem oi, intr-adevar, dar in Staulul lui Hristos, ceea ce e altceva.
Momentan, atat. Daca aveti altde idei sau experiente, le astept in comentarii.
Conform textului și imaginii video de mai sus pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului îl interesează ca uniația să aibă loc cu orice PEREȚ: ”UNITATEA ÎNTRE CREȘTINI VA AVEA LOC PRIN MARTIRAJ !”
Notă: Fotografiile, comentariile de sub imaginile fotografice precum și fimul video au fost adăugate de către Graiul Ortodox.
aghionoros
Când lupţi cu ereticii, urăşte rătăcirea lor de la credinţă, ce ia chipul ereziei, şi stârpeşte-o din tot sufletul tău, dar nu urî omul cel cu credinţa strâmbată şi stricată
Ia seama la ce urăşti şi la ce iubeşti! Atunci când lupţi pentru credinţă, iubeşte din toată inima, căci ea ţi-a fost dată de Cel ce te iubeşte. Credinţa este darul iubirii, este credinţa ta, frate sârb, adevărata credinţă ortodoxă. Iubindu-ţi credinţa, Îl iubeşti pe Dătătorul ei.
Iubirea de sine întunecă mintea şi stinge candela credinţei. Atunci când lupţi împotriva iubirii de sine, urăşte această patimă din toată inima ta. Necredinţa pustieşte sufletul, smulgând dintr-însul sămânţa cea dumnezeiască. Necredinţa este moartea ce te înghite de viu, este mai cumplită decât orice moarte. Atunci când lupţi împotriva necrediţei, urăşte-o din tot sufletul tău, dar nu-l urî pe cel ce s-a îmbolnăvit de lepra necredinţei.
Dacă nu-ţi urăşti boul care s-a îmbolnăvit de ciumă şi nu-ţi urăşti oaia bolnavă, atunci cum ai putea urî un om, pe fratele tău, atunci când el s-a îmbolnăvit de lepra necredinţei? Povara necredinţei este îndeajuns de grea pentru el. Nu mai arunca şi povara urii tale în capul fratelui tău! Erezia este credinţa strâmbată, ştirbită şi împuţinată, asemenea unui copac strâmbat de furtună şi lovit de grindină. Când lupţi cu eretecii, urăşte rătăcirea lor de la credinţă, ce ia chipul ereziei, şi stârpeşte-o din tot sufletul tău, dar nu urî omul cel cu credinţa strâmbată şi stricată.
Dacă nu urăşti un copac lovit şi zdrobit de grindină, cum ai putea urî un om, pe fratele tău, ce are credinţa strâmbată şi sufletul schilodit? Puţinătatea credinţei este credinţa fără de roade. Atunci când lupţi împotriva celor slabi în credinţă, urăşte din tot sufletul puţinătatea credinţei, dar nu-l urî pe om, pe fratele tău, pentru că el este cel bolnav şi el este cel ce pătimeşte.
Dacă nu urăşti grâul atunci când el este înalt şi copt, dar lipsit de spice şi de grâne, ci mai lesne te îngrijeşti cum ai putea să-l faci să rodească, cum ai putea urî un om, pe fratele tău, căzut în năpasta de a avea o credinţă fără de roade şi de a avea candela credinţei plină de untdelem dar lipsită de lumină?
Dumnezeu îţi va ajuta şi astfel vei ieşi biruitor. Dumnezeu te va binecuvânta, frate sârb, şi aşa îţi vei păzi credinţa, comoara ta cea mai de preţ.
Păzindu-ţi credinţă, îţi păzeşti sufletul. În felul acesta îţi vei lua lesne rămas bun de la lumea aceasta şi lesne vei intra în viaţa cea veşnică pe care Făcătorul a făgăduit-o binecuvântaţilor Săi.
Sfântul Nicolae Velimirovici
Maria Valls
La biserica ortodoxa din Spania, Castellon, in frunte cu preotul paroh Nicolae Ioniță deja a început punerea in aplicare a noii unități între religii atât de lăudata in Sinodul din Creta.
Prima data a fost in biserica catolica din Torreblanca împreuna cu un grup de 30 de credincioși și s-au rugat împreuna cu ereticii, s-a zis Crezul, Tatăl nostru împreuna și o serie de psalmi. In articol se face precizarea ca s-a împărțit împărtășania aia a lor spurcata și după aia un suc in curte!! A doua întâlnire a avut loc la biserica ortodoxa unde s-a repetat același lucru. La întrebarea ce parere are despre mișcarea antiecumenista preotul, a răspuns ca astea sunt aberații!! Dacă citiți articolul pana jos se poate vedea opțiunea de a vedea și a doua parte a articolului, vizita la biserica ortodoxa cu poze cu tot!
http://www.obsegorbecastellon.es/clausura-octavario-de-oracion/
Mihai
Maria Vals deja asta nu mai este o noutate, astfel de fapte sunt la ordinea zilei
Ema
@Maria: Brrr… si cum stau toti si la fotografiat.. Oare nu realizeaza chiar nici unul ce se imtimpla acolo? Sau fiecare e cu gindul la ce e pe masa la agapa?
Mihai
O alta știre vine de la Esfigmenu, monahi de acolo pasibili cu închisoare pt instigare, articolul apare pe un blog grecesc
Andrei
@Sinodul Talharesc
Poti sa lasi la primul punct textul meu original. Judecata neamurilor din Scriptura nu se refera la judecata dupa criterii de nationalitate. Altfel filetismul nu ar mai fi erezie.
In Scriptura „neamurile” sunt ἐθνικῶν (ethnikos) si asa erau denumiti paganii. Deci prin „neamuri” se refera la cei din afara Bisericii.
Normative pentru un ortodox sunt textele:
„Fiindcă între iudeu si elin nu există deosebire, de vreme ce Acelaşi este Domnul tuturor, Care-i îmbogăţeşte pe toţi cei ce-L cheamă.” (Romani 10, 12) sau „Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască; pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.” (Galateni 3, 28).
E foarte clar: nu mai exista iudeu, elin sau, adaptat vremurilor noastre, grec, roman, ungur s.a.m.d. Biserica, ca Trup al lui Hristos, nu poate fi asociata unei nationalitati. Sa nu uitam ca Hristos, prin toata lucrarea sa mantuitoare, a readus omul la calitatea de fiinta indumnezeita (catre care tindem). Dumnezeu-Omul Hristos (in care suntem recapitulati) nu are vreo nationalitate.
Numai bine!
aghionoros
http://www.apologeticum.ro/2010/03/dumitru-staniloae-scurta-interpretare-teologica-a-natiunii/
Andrei
Parintele Staniloae incearca aici sa explice existenta natiunilor in contextul istoriei mantuirii. E oricum altceva, iar parintele Staniloae a sustinut ca ereticii sunt „biserici nedepline”, deci ideile sfintiei sale nu sunt mereu cele corecte.
Dar nu asta e ideea. La Sfintii Parinti nu exista decat mantuirea omului. Punct. Nu exista vreo natiune specificata. Unde se vorbeste de mantuire, omul e „antropos”. Si atat. In Hristos sunt desfiintate orice diferente lumesti intre noi. Nu e clar ce a zis Sfantul Apostol Pavel? Nu mai e iudeu sau elin! Vezi si talcuirile Sfintilor Parinti la pasajul asta, destul de relevante.
„Este un trup şi un Duh, precum şi chemaţi aţi fost la o singură nădejde a chemării voastre; Este un Domn, o credinţă, un botez, Un Dumnezeu şi Tatăl tuturor, Care este peste toate şi prin toate şi întru toţi. ” (Efeseni 4, 4-6)
suveranul
Se face o MARE greseala cand se NU se face deosebirea intre Biserica Ortodoxa Romana( care cuprinde pe toti credinciosii ortodocsi, care aduc slava Dumnezeului in limba romana) un „madular” din Biserica Ortodoxa Universala singura organizatie TEANDRICA supra-statala– si PATRIARHIA ROMANA o institutie autonoma subordonata STATULUI!
Vasile
Frati romani .ai ortodoxie .sfrsitul se apropie se uneste Biserica mama ortodoxie cu ucenici lui Anticrist sa strigam cu mînele sus la cer si sa spunem ca nu vrem sa ne unim cu catolici ucenici lui anticrist .SA STITI CA PAPA FRACISC ESTE SLUJITORUL LUI ANTICRIST PRIGATESTE VENIRIA LUI ATICRIST .TOT EL SA PAZIM BISERICA ORTODOXA ROMANA GREDINA .MAICI DOMNULUI.