Fratele Dorin a extras pe scurt ideile enunţate:
minutul 19 – despre preotul/clerul pomenitor de episcop eretic (încă necondamnat de vreun sinod)
min. 30 – despre antimis
min. 76-83 – despre zilotişti, stilişti
min. 142 – despre necesitatea rostirii anatemelor la Sinodiconul Ortodoxiei, chiar şi de către mireni; despre ”pogorămîntul” faţă episcopii eretici de pînă la sinodul tîlhăresc din Creta şi începuturile ecumenismului de la 1902
min. 148 – despre faptul că Canonul 15 de la Sinodul I-II este obligatoriu, iar nu opţional, alături de celelalte canoane ale Bisericii Ortodoxe.
min. 159 – remarcă legată de una din greşelile cărţii lui Epifanie Theodoropoulos (Ecumenismul şi stilismul)
AUGUSTIN
onorica
Multumesc din suflet…
Ioana
. Cum ne împărtăşim? Împotriva curentului care a transformat deasa Împărtăşanie într-o modă
Pe măsură ce înaintăm în timp, se înmulţesc scrierile şi sfaturile dăunătoare de suflet. În lucrarea de faţă vrem să analizăm o astfel de scriere şi să arătăm netemeinicia argumentelor aduse de autorul ei, argumente prin care îi îndeamnă pe cititori la împărtăşirea tuturor deşi, dată fiind decadenţa duhovnicească a creştinilor zilelor noastre, acest îndemn nu-şi are rostul. Prin scrierea de faţă, vrem să dăm într-o oarecare măsură, pe cât este cu putinţă, un răspuns şi la alte scrieri de genul celei la care ne referim.
http://www.apologeticum.ro/2014/01/cum-ne-impartasim-impotriva-curentului-care-transformat-deasa-impartasanie-intr-o-moda/
http://www.apologeticum.ro/2014/01/ii-cum-ne-impartasim-impotriva-curentului-care-transformat-deasa-impartasanie-intr-o-moda/
Calugarii Sfantului Paisie plangeau tot timpul, aveau rugaciunea inimii, se spovedeau zilnic si se impartaseau abia o data la o luna.
SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT – “unimea credintei si impartasirea Sfantului Duh” VERSUS “modele” jalnicelor noastre generatii “duhovnicesti”
noi cum stam in fata lui Dumnezeu in aceasta trandavie contemporana ?
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/11/14/sfantul-paisie-velicicovski-unitatea-credintei-si-impartasirea-sfantului-duh/
Sa luam aminte, fara pocainta si asceza, ne luam osanda vesnica! Vedeti ce viata de pocainta au avut Sfintele CUVIOASE Maria Egipteanca si Pelaghia
Canonul trebuie facut, e mantuitor, Sfantul Ioan Postnicul, citat de Sfantul Nicodim Aghioratul, reduce pocainta de zeci de ani, la cativa ani, daca exista ravna si pocainta. Nimeni sa nu se sperie si sa caute sa isi faca canonul, ascultand de Canoanele date de Sfinti. Smerenia si rabdarea sunt mantuitoare!
„Că Sfintele se cade totdeauna să fie [date] numai celor Sfinţi. Aceste cuvinte: Sfintele Sfinţilor, unii le propovăduiesc şi le strigă tare, şi o, măcar de le-ar auzi şi ei, iar alţii când le aud zic: Ce? Cel ce nu este sfânt este şi nevrednic? Da, nevrednic, cel ce nu-şi mărturiseşte totdeauna cele ascunse ale inimii sale, cel ce nu face pocăinţă adevărată pentru ele şi pentru cele greşite din neştiinţă, cel ce nu plânge de-a pururi şi nu se mâhneşte şi nu face cu râvnă cele zise mai sus, acela nu este vrednic.”
CARTE FOARTE FOLOSITOARE DE SUFLET
https://teologiepastorala20102014.files.wordpress.com/2013/06/sfc3a2ntul-nicodim-aghioritul-de-cautat-carte-foarte-folositoare-de-suflet.pdf
Sfântul Ioan Gură de Aur despre împărtăşirea deasă şi rară
23 February 2013 19 Comments
Sf-ier-Ioan-Gura-de-AurCredinciosul: Părinte, dar cum stau lucrurile cu cei ce zic că noi, creştinii, trebuie neapărat să ne împărtăşim mai des cu Sfintele Taine?
Preotul: Este bine ca un creştin să se împărtăşească mai des, dar cu pregătirea cuvenită unei asemenea Sfinte şi înfricoşate Taine. Ca să ne dăm seama de primejdia ce aşteaptă pe cei ce vor a se împărtăşi fără pregătirea cuvenită, să ascultăm cuvintele Sfântului şi marelui Apostol Pavel, care, în această privinţă, spune aşa:
Să se cerceteze însă omul pe sine şi aşa să mănânce din Pâine şi să bea din pahar; căci cel ce mănâncă şi bea cu nevrednicie, osândă îşi mănâncă şi bea, nesocotind Trupul Domnului (I Cor. 11, 28-29).
INTAI SA NE CURATIM SUFLETUL ASEMENI SFINTEI MARIA EGIPTEANCA, SI APOI CU MARE FRICA NE VOM PUTEA APROPIA
http://www.apologeticum.ro/2013/02/sfantul-ioan-gura-de-aur-despre-impartasirea-deasa-si-rara/
AUGUSTIN
caca-vatican…
https://www.facebook.com/marcela.straoanu/videos/591906114336403/?pnref=story
AUGUSTIN
http://www.glasulstramosesc.ro/blog/vesti_bune_despre_sinaxa_panortodoxa/2017-01-26-295
Desigur, as prefera titulatura de sobor/sinod, nu de sinaxa. Sinaxe au fost cele de la Radeni si Banceni!
Dorin
total de acord, însă pentru asta e nevoie și de o abordare sinodală.
Pentru asta e nevoie nu doar de reconfirmarea anatemei contra ecumenismului (ea există deja din 1983), ci și de anatemizarea nominală a ecumeniștilor.
În plus, e nevoie de condamnarea consecințelor ereziei ecumeniste și anume: stricarea practicii botezului ortodox, modernismele în cultul ortodox, modificarea textelor/cuvintelor din cult și Sfînta Scriptură, învățătura neo-stilistă (care nu trebuie scoasă din context aparte de ecumenism, căci reforma calendarului a fost făcută anume pentru ecumenism, pentru prăznuirea comună cu ereticii pe același calendar), împreună-rugăciunile cu ereticii și toate celelalte inovații introduse de la congresul ”panortodox” din 1923 a ereziarhului Metaxakis.
Adică trebuie condamnat și congresul din 1923.
Părerea mea e că trebuie condamnat și serghianismul, dar odată ce practic nu se vorbește despre asta, e clar că la sinaxă nu se va ajunge la asta. Însă poate la o alta, următoare, dar tema nu trebuie să lipsească din discuție, e nevoie să fie abordată, studiată și abia apoi de dat verdictul definitiv.
Poate mulți nu cunosc ce e aia serghianismul, însă cu toții l-am văzut și-l vedem în plină manifestare. Serghianismul este erezia ce a înlocuit adevărata învățătură a Bisericii despre simfonia Biserică-stat unde conducătorii lumești slujesc doar spre dăinuirea Bisericii sau cel puțin nu o încurcă în lucrarea ei mîntuitoare. Serghianismul este erezia ce a făcut și face posibilă colaborarea simfonică a ierarhiei (trădătoare) bisericești cu statul antihristic, fie el sovietic ateist, fie democratic-secularist, iată de unde și e clar de ce pseudo-ierarhii nu au condamnat și nu au interzis luarea actelor biometrice cu cip (pre-pecetea antihristului), la fel precum nu au nimic împotriva pupatului și altele asemenea cu stăpînitorii lumești necreștini sau chiar antihriști.
Desigur cine lecturează cartea compilată de Cuviosul Serafim Rose și semnată de Ivan Andreev ”Sfinții catacombelor Rusiei” știe și simte la ce mă refer mai exact: http://prieteniisfantuluiefrem.ro/wp-content/uploads/2016/02/sfintii-catacombelor-rusiei.pdf
preot Matei Vulcanescu
Daca putem sa ne impartasim macar de doua ori pe saptamana, sambata si duminca pentru mireni, iar pentru monahi de cel putin 4 ori pe saptamana.
Ascultati ce spune Gheron Savva. Ortodoxia insemna Dreapta Credinta si Impartasirea continua de la Sf Potir(daca ai Biserica Ortodoxa neecumensita, bineinteles) . Cine nu se impartaseste ca nu vrea( se simte el nevrednic si nu e oprit de Sf Canonane- nu a facut crima, avort, curvie, preacurvie, vrajitorie, etc) se osandeste conform Sfintelor Canonae Apostolice si Ecumenice. Daca mergem la Sf Liturghie si nu se impartasim, nefiind opriti de duhovnic pentru un pacat grav, atunci ne osandim cumplit, afurisindu-ne! Cititi ce spune Sf Nicodim Aghioritul in lucrarea sa Deasa Impartasanie: https://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sf_nicodim_aghioritul-deasa_impartasire.htm
Din pacate exista duhoivnci in Romania care opresc pe crediciosii fara de pacate mari a se impartasi pe considerentul ca sunt mireni. mare pacat fac acestia. Ascultati ce zice Gheron Savva care e urmas in invatatura a Marilor Parinti Colivazi ai Sfantului Munte.
AUGUSTIN
Ioana
parinte Vulcanescu
Sfantul Paisie Velicicovski a fost contemporan cu miscarea colivazilor, totusi nu a randuit-o pentru obstea sa. Era contemporan cu Sfantul Nicodim Aghioritul. Sfantul Paisie Velichicovski cu dreapta socoteala, si rugaciune neincetata a luat seama ca e necesara o vesnica trezvie si a randuit ca monahii sa se SPOVEDEASCA zilnic, dar se impartasau abia o data la o luna. ADICA ASTA INSEAMNA CA IL OSANDIM PE SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT CARE A FACUT ASA O RANDUIALA SI PE ACEI MONAHI DIN OBSTEA SA CARE ABIA LA O LUNA SE IMPARTASAU. Si acestia aveau rugaciunea inimii si plangeau! A fost luminat sa procedeze astfel, pentru ca viata calugarilor din Moldova si a mirenilor nu era atat de bine ferita ca in Sfantul Munte. E ca o clasa cu elevi printre care majoritatea sunt slabi. Pai atunci, pentru a-i tine in buna ranuiala, ii vei trata pe toti mai riguros, pentru ca cei nevrednici sa nu ia cele vrednice.
Cititi mai bine Vietile Sfintilor.
Asta inseamna ca ii osandim pe sfintii care se impartasau abia la o luna sau nu s-au impartasit mult timp ?
Intrebati-l pe parintele ANTIM Gadioi, veti vedea ca nu este de acord cu impartasania ata de deasa.
Pentru ca omul trebuie sa se sileasca.
Sfantul Ioan Gura de Aur – Mulţi cu Tainele acestea o dată într-un an se împărtăşesc, alţii de două ori, iar alţii de mai multe ori. Deci către toţi ne este nouă cuvântul, nu numai către cei de aici, ci şi către cei ce şed în pustie (pustnicii). Că aceia o dată în an se împărtăşesc, iar de multe ori după doi ani”. Apoi zic: „Nici cei ce o dată, nici cei ce de multe ori, nici cei ce de puţine ori, ci cei ce au ştiinţa gândului curată, cei ce au inima curată, cei ce au viaţă neprihănită. Cei ce sunt întru acest fel, totdeauna să se apropie; iar cei ce nu sunt întru acest fel, nici măcar o dată. Pentru ce? Pentru că îşi iau judecată, osândă, muncă şi pedeapsă[1].
Pentru pregatirea pentru Sfanta Impartasanie presupunec nu doar absenta pacatelor opritoare ci si o ştiinţă a gândului curată, o inima curată, o VIAȚĂ NEPRIHĂNITĂ.
Avem noi oare vrednicie ? Cata vrednicie este in noi ? Avem noi viata aceea ingereasca (si calugarii din OBSTEA SFANTULUI PAISIE aveau acea viata ingereasca dar se impartaseau o data la o luna )
״Că tot ce dobândeşte cineva cu multă osteneală, se sileşte să-l păzească”, zice Marele Vasilie.
Aurora
Asa este ! Impartasania nu e desert, ci foc mantuitor !
Ioana
Intrebati-l pe parintele ANTIM Gadioi, veti vedea ca nu este de acord cu impartasania ata de deasa.
Ioana
Preotii ar trebui sa vorbeasca mai bine despre O SPOVEDANIE MAI DEASA, pentru ca penitentii sa aiba o viata si o inima mai curata.
gavriil
corect
aghionoros
astea sunt EXCEPTII in ziua de azi… 99% au pacate opritoare!!! invatatura pe care o raspanditi e foarte daunatoare!
AUGUSTIN
Atentie! Aici pr. Vulcanescu are dreptate. Asa este rostuita Sfanta Liturghie si impartasirea: Liturghia nu are sens daca nu se impartasesc preotii si mireni dezlegati. Liturghia are doua nuclee: prefacerea Darurilor si impartasirea! Si, da, are dreptate, preotii care nu impartasesc mirenii care nu au pacate opritoare, vor raspunde pentru oprirea nelegiuita de la impartasire, oprirea fara motiv! Ca sa nu mai spun ca in aceste vremuri FOARTE GRELE SI GRAVE, Hristos Euharistic este Cel ce poate sa lumineze in oameni, sa le dea trezire, intelepciune, paza Dreptei Credinte si aducerea aminte de moarte…
preot Matei Vulcanescu
Nu e invatatura mea ci a Sfintilor Parinti! Cititi ce spune Sf Nicodim Aghioritul in lucrarea sa Deasa Impartasanie: https://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/sf_nicodim_aghioritul-deasa_impartasire.htm
preot Matei Vulcanescu
ATENTIE! Majoritatea au pacate opritoare, au avorturi, au curvii, etc, ei sunt supusi canoanelor Bisericii, de a nu se apropia de Sfantul Potir.
Nu la ei ma refer! Ci la cei EVLAVIOSI!!!
Apoi daca o familie traieste evlavios, sunt casatoriti, postesc miercuri si vineri si celelalte posturi, nu traiesc in pacate opritoare de la Sf Impartasanie( preacurvii, curvii, vrajitorie, crima- avort si toate cele opritare de la Sf Impartasanie) avand duhovnic ortodox si tinand legatura cu el pentru a marturisi cand trebuie pacatele, atunci membrii acelei familii sunt obligati( nu de mine, de Sf Parinti, de Sf Canoane) sa se impartaseasca obligatoriu de fiecare data cand merg la Sfanta Liturghie.
Asta nu e o inventie, e invatatura Patristica si Canonica a Bisericii si o zice si Gheron Sava in omilia de la Radeni. Gheorn Savva le-a spus maicilor de la Manastirea Raciula sa se impartaseasca in fiecare zi daca nu au ascultare in alte parti. Sunt la Biserica, daca nu s-au imaprtasit se osandesc.
Stiu ca in Romania s-a dezvoltat o invatatura eronata despre apropierea de Sfantul Potir, asa incat doar pentru faptul ca nu sunt preoti, mirenii sunt opriti a se Impartasi( nu pentru ca ar avea pacate opritoare- e adevarat ca multi au pacate opritoare)
aghionoros
daca sunt evlaviosi fara pacate opritoare se vor impartasi mai des… stie duhovnicul lor… noi sa dam sfat pt majoritatea care se impartaseste spre osanda, spre demonizare!! nu mai relativizati
Ioana
Parntele Antim nu este de acord cu impartasania atat de deasa. Ar trebui sa se faca mai multa sfatuire pentru o deasa spovedanie! Iar Sfantul Paisie de la Neamt desi era contemporan cu miscarea Colivazilor, nu a introdus-o si IN MANASTIREA SA.
Mai multi parinti din Neamt nu sunt de acord cu indemnul lui Gheron Sava pentru deasa impartasire. Era nevoie acum de un indemn la deasa spovedanie, pocainta, schimbare a vetii, chiar daca nu au pacate opritoare.
Ioana
Si parintele Antim ne avertizeaza ca Sfanta Impartasanie nu se da celor care nu respecta Canoanele. La minutul 15 este o intamplare reala in care o doamna a ajuns in coma fiind impartasita cu nevrednicie, ca intelectalii, mai avea unele greseli, si nu i-a dat nici un canon, lasa ca si preoteasa mea tot asa… si a vazut cum e iadul. Iar preotul care o impartasise era in iad…
https://youtu.be/odENASpdsLg – incepand cu minutul 15: „ O crestina se spovedea la un parinte de mir…. s-a impartasit cu nevrednicie si apoi a ajuns in coma…Din porunca lui Dumnezeu a ajuns in iadul preotilor… si o gasit pe duhovnicul ei acolo, in iad… Parinte, aici esti ? „DACA NU AM TINUT EU LA IMPARTASANIE SI V-AM DAT DEZLEGARE USOR”, i-a spus parintele. si i-a spsus sa se duca la alt preot cu care sluje si avea o greseala comuna. Mi-a relatat acestea o crestina… Si am intrebat-o? Tu chiar ai fost in iadul preotilor ? Da parinte, am fost… si eu i-am zis Parintelui Arsenie Papacioc, si Parintele Arsenie Papacioc mi-o zis ca a fost lucrare dumnezeiasca, ca tu sa zici acestea si prin aceasta sa lucreze Dumnezeu ca tu sa-I slujesti si sa trezesti si pe altii!Si eu am marturisit crestini cu pacate grele care inainte aveau mari probleme. Si eu le-a dat canon zece ani sa nu se impartasesca, si-au facut canonul, s-au pocait si apoi viata lor s-a schimbat si nu au mai avut probleme.Iata minuni cele mari, minunile sunt cele ce se face cu tine cand si tu te pocaiest si te straduiesti mult timp, si Dumnezeu se milostoveste spre tine.Putini sunt cei care vor cu adevarat sa se mantuiasca!Parine ce sa fac ? Ce sa faci, schimba-ti viata! Pocaieste-te si Dumnezeu va face minuni cu tine! DAR ACUMA OAMENII VOR MINUNI SI SA FACA PACATE… SI ALEARGA LA lOURDES, la Medjugorie…. si de pacate nu se pocaiesc …! ”
preot Matei Vulcanescu
Acelasi lucru si pentru tinerii si batranii care traiesc evlavios, nu in curvii si betii, si ei trebuie sa se imaprtaseasca continuu cu Trupul si Sangele lui Hristos.
Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca nu exista nici o diferenta in fata Trupului si Sangelui lui Hristos intre mirean si preot atunci cand se impartasesc. trebuie sa aiba aceeasi evlavie si viata curata cat de cat. Preotul nu are un drept special sa se impartaseasca pentru ca e preot fata de mirean. Si mirenii si preotii au aceleasi obligatii si beneficii fata de Impartasire. Preotia nu e magica! Nu te absolva de pacate ca slujesti Liturghia, si credinciosii conslujesc cu preotul Liturghia( ei sunt preotie imparateasca- neam sfant – asa cum spune Sf Ap Petru in epistola sa) De aceea Canoanele Apostolice osandesc cu afurisania pe crestinii care din exagerata evlavie nu se impartaseau cu Hristos.
preot Matei Vulcanescu
Nici o zi pe an nu suntem vredinici sa ne impartasim, nici macat o data in viata nu suntem vrednici sa ne impartasim, dar pentru ca Dumnezeu ne cheama, pentru ca e vointa Lui, El ne cheama sa ne impartasim, ne impartasim mereu cu nevrednicie si cu sentimentul neputintei noastre dar cu nadejdea ca Hristos vrea El sa o facem. Daca cineva se imaprtaseste o singura data in viata crezand ca atunci a fost vrednic se inseala amar.
Impartasania nu e Premiu de buna purtare ci e Paninea noastra cea spre fiinta! cititi Sf Nicodim Aghioritul
Ioana
Astazi e modern sa te impartasesti foarte des, si cu cat ne impartasim mai des (daca ne impartasim cu nevrednicie) cu atat ne imbolnavim sufleteste mai mult. Intai trebuie sa ne curatim, sa ne purificam, viata nu e atat impartasania, cat pregatirea aceasta pentru a pregati Sfanta Taina a Impartasaniei cu sangele pe care Hristos l-a varsat pentru pacatele noastre. Daca noi il luam asa… ca la bucatarie, la usa ne marturisim si la altar ne-mpartasim.
https://youtu.be/r5R04aXzwmA
sursa: OrtodoxINFO
preot Matei Vulcanescu
e foarte impirtant sa condamnam orice deviatie de la credinta ortodoxa, inclusiv fenomenul pagan Arsenie Boca si fenomenul pagan Nil Dorobantu dar in acelasi timp sa imbratisam intru totul invatatura ortodoxa a Parintilor de Dumnezeu insuflati care ne indemana sa ne apropiem de Sfantul Potir la Sf Liturghie. Una din inselari este si secarea duhovniceasca prin departasea de Impartasire care a dus pe multi in disperare la forme pagane ale credintei( de la punerea Sf Potir in capul credinciosilor, citirea a mii de dezlegari si Sf Masluri vazute magic, atingerea de Sf vesminte ale Preotului pana la fenomene de-a dreptul demonice ca mersul la mormantul inselatilor ca A Boca sau Nil Dorobantu care scria prin insuflare demonica.
Scopul Dogmei Ortodoxe este de a vindeca sufletul omului, de aceea cautam sa ramanem in Drepata Credinta, unita cu Sf Impartasanie luata in Adevar, pentru ca daca pierdem Dreapta Credinta nu mai avem parte de vindecarea sufletului, ramanem in pieire. De aceea degeaba opreste pomeirea cineva care ramane idolatru( vezi A Boca si Dorobantu) in gandire. Cand a oprit pomenirea trebuie sa opreasca si idolatria si sa darame idolii oricare ar fi ei, pentru ca altfel ramane bolnav sufleteste.
Biserica e un Spital de Vindecare. Daca Biserica nu mai vindeca, ce rost mai are?
Ioana
Bineinteles ca Biserica vindeaca! Dar problema este cum spuneau si alti parinti, nu atata sa primesti Sfanta Impartasanie, cat sa te pregatesti. Gheron Sava vorbeste in necunostinta de cauza, fiind acolo in pustia Sfantului Munte NU ARE IDEE DE VIATA mireanului din zilele noastre. Duhul lumesc a acaparat mult, exista multa delasare si trandavie, multe patimi, chiar daca nu sunt trecute in canoane cu ani e oprire de la impartasanie, oamenii nu se pocaiesc pentru ele.
Nu zice nimeni ca nu e frumos si ingeresc a primi Preacuratele si de Viata Facatoarele lui Hristos Taine in fiecare zi, asa cum primeau primii crestini, dar aceea aveau altfelde viata de cum ducem noi acum.
Sfantul Paisie de la Neamt a instruit o buna randuiala in tara Moldovei si cativa parinti din Neamt mai tin seama de cat e de folositoare si in zilele noastre.
Dar acum se vine HODORONCA-TRONCA, fara ca NIMENI SA VORBEASCA DE NECESITATEA PREGATIRII PENTRU IMPARTASANIE, CA E OBLIGATORIU SA TE IMPARTASESTI ZILNIC…. sau de patru ori pe saptamana.
Pai oamenii intai au nevoiede pregatire, chiar daca nu au pacate asa grele cum se spune, duhovnicii cu dreapta socoteala le arata intai cum sa se pregateasca cu inainte. A VORBIT CINEVA DE NECESITATEA PREGATIRII acum cu acest indemn pe care mai multi din Grecia il dau acum cu usurinta ?
Nu e nimeni impotriva Trupului si Sangeli lui Hristos, doar ca omul trebuie sa aiba o viata si o inima curata, sau macar sa se sileasca mai mult! Ce frumos ar fi sa avem acea vrednicie sa ne impartasim zilnic, dar nu o avem!
Asa ca preotii ar trebui sa vorbeasca mai mult despre schimbarea vietii, o spovedanie mai deasa, o inima treaza si mai multa pocainta!
Nu trantim hodoronca tronca asemenea indemnuri, fara sa vorbim despre pocainta! Acesta a fost si primul indemn al Mantuitorului cand a venit la propovaduire!
d
preot Matei Vulcanescu
Toti parintii antiecumenisti, antiSinod din Grecia si Sfantul Munte sunt pentru impartasirea cu Sfintele Taine a mirenilor si monahilor continua la fiecare Sfanta Liturghie daca nu sunt opriti de Canoane(inclusiv pr Theodoros Zisis, Gheron Gavriil, Gheron Hariton, IPS Serafim de Pireu, IPS Serafim de Kithiron, pr Gheorghe Metallinos, etc) Nu e necesar sa te spovedesti de fiecare data cand te impartasesti, legatura cu duhovnicul nu e doar o simpla formalitate inainte de Sf Impartasire ci o schimbare a vietii si puarea a Medicamentului( Sfanta Impartasanie) care ne ajuta la schimbarea vietii!
AUGUSTIN
Parinte, daca suntem mai scolastici si mai clericalisti in gandire, nu vom putea intelege ce spui dumneata… Deja neecumenistii sunt facuti stilisti, antiecumenistii (neecumenistii mai vocali) sunt facuti extremisti, cei care sunt pe vechi in Ortodoxie sunt facuti schizmatici, preotii care sunt nepomenitori sunt unii cu boca-levitatorul, altii cu nil-zburatorul, alti apologeti spun ca daca majoritatea episcopilor ecumenisti ar fi eretica, inseamna ca Biserica o sa piara, altii zic ca sunt neecumenisti dar nu vor sa se delimiteze de ierarhul eretic-ecumenist, altii nu impartasesc mirenii des pentru mirenii sunt inferiori preotilor etc… Raul se asterne usor-usor si in ograda Ortodoxiei, invaluind tot mai multe oi. Vai lumii, vai pastorilor care nu au facut eforturi monumentale ca oile sa nu fie catehizate, sa nu afle adevarul, care au fost DOAR functionari in ultimele decenii… Mai-marii tarilor au compromis ierarhii, ierarhii i-au compromis pe preoti, iar preotii i-au distrus pe mireni! Vino Doamne Iisuse!!!
AUGUSTIN
Eu daca liturghisesc zilnic, nu am voie sa nu-mi impartasesc mirenii zilnic, ar fi clericalism si osanda! (desigur, mirenii care nu au probleme canonice). Eu daca liturghisesc singur, sunt la fel de obligat sa ma impartasesc zilnic, Sfanta Euharistie nefiind permis sa o las in Potir o luna… Au doara daca Hristos facea cate o Cina de Taina zilnic, cu ucenicii, nu-i impartasea zilnic? Iuda, treaba lui care este parsiv, fatarnic, nesincer in fata lui Hristos Euharistic, eu asta nu pot s-o masor, nu mi s-a dat mie puterea sa stiu gandurile pamantenilor. Daca as fi despatimit, poate as sti gandurile care mi le-ar descoperii Domnul, dar asta nu inseamna ca Preotia este NUMAI pentru cei despatimiti. Preotii zilelor noastre, majoritatea, s-au ratacit in erezia ecumenismului pentru ca nu au fost sinceri cu Hristos si fata de Hristos. Asta nu mai e treaba mea! De altfel, preotii rataciti si lepadati de care faceai si tu referire nici nu au crezut in viata lor in lucrarea Euharistie, devreme ce unii imi spun ca nu exista Dumnezeu, altii imi spun ca nu cred in Impartasanie la modul real, altii imi spun ca nu s-au spovedit niciodata de cand s-au hirotonit, altii imi spun ca nu si-au facut sfastanie la propria casa niciodata, altul mi-a zis in Altar (acum 3 ani) ca nu-si impartaseste frumosul baietel de 5 anisori de frica sa nu iasa betiv, altul facea pipi in Altarul pe care eu l-am pictat si l-am umplut cu odoare noi etc. Daca vrei iti spun mult mai multe…
Asadar, frate draga, Liturghia nu are voie sa opreasca pe nimeni de la impartasit atata vreme cat omul are constiinta libera si linistita, are duhovnic si dezlegare de la acesta! Rostul Liturghiei este DOAR prefacerea Darurilor si impartasirea slujitorilor si a mirenilor. Restul e scolasticism si clericalism. Pr Vulcanescu unde are dreptate are, si daca e nevoie ma duc pana in Pireu numai ca sa-l imbratisez pentru ceea ce zice bine. Acum mirenii neecumenisti au si durerea accentuata pentru ca nu mai au popa la coltul blocului si nu se mai pot duce duminical macar sa priveasca si sa asculte, trebuie sa-i credem. Dar nu trebuie sa subminam legea Liturghiei pentru ca ei traiesc vremuri de apostazie. Cand Domnul zice: CU FRICA DE DUMNEZEU, CU CREDINTA SI CU DRAGOSTE APROPIATI-VA, nu zice sa se apropie anume persoane, altele decat cele care simt in constiinta lor ca au cele calitati, si bineinteles binecuvantarea duhovnicului. Eu nu pot sa stiu sunt oameni care vin la Potir si care nu au cele trei calitati, nu se vad aceste calitati pe fruntile lor… Un Sfant Parinte a spus si mai simplu: daca duhovnicul te lasa sa te apropii de Potir si tu zici DOAR: HRISTOASE EUHARISTIC, MILUIESTE-MA PE MINE PACATOSUL, atunci esti dezlegat si de Pamant si de Cer ca sa te apropii. Si, da, nimeni nu este vrednic sa se apropie vreodata de Euharistie, dar Domnul este Cel ce traieste in trupul si sangele nostru din pricina botezului nostru si din pricina Intruparii Sale. Fie ca ne place, fie ca nu ne place, aici nu e vorba de batjocorirea Euharistiei, ci totul tine de responsabilizarea pe care duhovnicul o poate face mireanului, desigur, dupa puterea preotului, caci nici el nu e Inger parasutat din cer si are si el un nivel anume de credinta, de traire, de teologie si duhovnicie.
Voi cei retinuti aveti si voi dreptate, este bine sa fii si aspru fata de tine insuti, dar sa nu uitam ca sunt doua categorii de oameni care sunt placuti Domnului: fierbintii si recii. De caldicei nu vrea sa auda in veci! Sa ne gandim la pustnici, da, ei se impartasesc foarte rar. Dar daca ne gandim la ‘tupeul’ desfranatei, a talharului, si a multor altora, ei au fost fierbintii contemporani cu Domnul. Da, exista un ‘tupeu’ sincer si sfant placut Domnului. Sfantul Siluan Athonitul spunea ca ‘cand are sa iasa osandit la Parusie, el are sa duca la Hristos-Judecatorul si sa-L imbratiseze NEMAIDANDU-I DRUMUL DOMNULUI DIN IMBRATISAREA ACEEA, PRECUM FACE UN COPIL TATALUI SAU… Deci, iata, fiecare persoana de pe pamant este UNICA IN VESNICIA LUI DUMNEZEU, si fiecare persoana are o unicitate in a reactiona, in a indrazni catre Domnul si in a-L solicita.
Am mai auzit la un parinte ca sinceritatea porneste toate virtutile. Asa e! Daca nu pleci de la ea, ramai vesnic un MARE NIMENI care nu vei putea sa bucuri Chipul lui Dumnezeu din tine, NICIODATA! Sa luam aminte!
AUGUSTIN
Preotul, duhovnic si administrator al Sfintelor Taine nu e nici militian, nici procuror, nici judecator. El este iconom al Euharistiei si preot care asculta spovedania, marturisirea mireanului. Ceea ce socoteste el, aceea este socotit si de Hristos. Iuda si-a asumat ceea ce a facut, si-a asumat viclenia si fatarnicia, asa cum si un mirean isi asuma daca vicleneste pe Domnul si pe duhovnic. Preotii nu au aparat pentru detectat sinceritatea! Iar preotii care au impartasit lumea de patru ori pe an si au facut-o de la ei citire si au mai si tinut mirenii fara predici si cateheze, ei vor raspunde in fata Domnului. Dar, repet, rostul Liturghiei este impartasirea de dupa prefacerea Darurilor. Gandeste-te ca mergi sa iei masa in oras si te asezi pe scaun. Vine chelnerul si te intreaba ce vrei sa servesti, iar tu-i spui ca ai venit sa te tunzi. Care-i rostul tau acolo? Liturghia este Cina, este Cina de pe o Masa dumnezeiasca de unde trebuie sa mananci daca ai venit la Imparat la Masa. Nu poti sa vii doar ca sa asisti ca la un concert sau ca la un spectacol. Aia se face in Piata Revolutiei… Nu, frate?
AUGUSTIN
Am mai povestit candva: am cunoscut un mirean care avea dor mare de Sfanta Impartasanie. Duhuvnicul sau il impartasea duminical si ii da binecuvantare si sa se impartasesca oriunde se intampla de mergea in afara orasului si judetului sau. Odata, avand treaba in alt judet, si-a incunostiintat duhovnicul ca are sa se impartaseasca la o biserica din celalalt judet. A mers mireanul la o biserica, era Duminica, s-a indreptat catre Altar cu lumanarea, pomelnicul si niste banuti, pentru a incunostiinta acel preot ca la chinonic are sa se impartaseacsa, intrucat are binecuvantarea duhovnicului. Ce crezi ca i-a zis acel preot? Sa-i dea adeverinta de la duhovnic… Mireanul i-a spus ca nu are asa ceva si ca nu stie sa fi auzit ca-i trebuie vreun act pentru impartasire. Preotul a tinut-o pe-a lui, nu si nu! Atunci mireanul a cerut inapoi lumanarea, pomelnicul si banutii si i-a zis preotului ca el merge la alta biserica intrucat nu poate sa stea neimpartasit. Preotul s-a ingalbenit la fata si a dat omului cele ce adusese la Altar. ASA TREBUIE FACUT! ASTA MIREAN VIU!
AUGUSTIN
Daca acest capitol al impartasirii este ceva ce trebuie sa se petreaca anual, atunci preotul trebuie sa liturghiseasca doar o singura data pe an, de Inviere de pilda, si atunci spovedeste si impartaseste si mirenii…
AUGUSTIN
iata ce spune chiar inceputul rugaciunii a doua de dinainte de impartasire:
Rugăciunea a doua, a Sfântului Ioan Gură de Aur:
Doamne, Dumnezeul meu, știu că nu sunt vrednic, nici în stare ca să intri sub acoperământul casei sufletului meu, pentru că este cu totul pustiu și surpat și nu afli în mine loc potrivit ca să-Ți pleci capul. Ci, precum din înălțime Te-ai plecat pentru noi, pleacă-Te și acum spre smerenia mea. Și, precum ai binevoit a Te culca în peșteră și în ieslea necuvântătoarelor, așa binevoiește a intra și în ieslea necuvântătorului meu suflet și în întinatul meu trup. Și, precum n-ai socotit lucru nevrednic a intra și a cina împreună cu păcătoșii în casa lui Simon cel lepros, așa binevoiește a intra și în casa smeritului, leprosului și păcătosului meu suflet. Și, precum n-ai îndepărtat pe desfrânata cea păcătoasă, cea asemenea mie, care a venit și s-a atins de Tine, așa Te milostivește și de mine, păcătosul, care vin să mă ating de Tine. Și, precum nu Te-ai scârbit de întinata și necurata ei gură, ce Te-a sărutat, așa nu Te scârbi nici de întinata și mai necurata mea gură, nici de buzele mele cele necurate și pângărite și de limba mea cea cu totul necurată…
AUGUSTIN
Un parinte a explicat foarte bine relatia preotului cu harul Sfantului Duh, cu harul Preotiei lui Hristos-Dumnezeu:
– Punand in relatie pe preotul slujitor cu harul imprimat lui prin hirotonie, intelegem indata ca preotul este ridicat la marea demnitate de persoana care lucreaza cu harul, care foloseste aceasta energie in mod constient si personal. Impreuna cu persoanele divine, preotul lucrand cu acelasi har izvorat din Acestea, devine colaborator al Duhului Sfant, un iconom al acestei mari energii divine care este harul.
AUGUSTIN
Rugăciunea a șasea, a Sfântului Vasile cel Mare:
Știu, Doamne, că mă împărtășesc cu nevrednicie cu Preacuratul Tău Trup și Scump Sângele Tău, și vinovat sunt, și osândă mie însumi mănânc și beau, neputându-mi da seama, precum se cuvine, de Trupul și Sângele Tău, Hristoase, Dumnezeul meu. Ci îndrăznind spre îndurările Tale, mă apropii de Tine, Cel ce ai zis: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu întru Mine rămâne și Eu întru dânsul”. Deci, milostivește-Te, Doamne, și nu mă pedepsi pe mine, păcătosul, ci fă cu mine după mila Ta. Și să-mi fie mie Sfintele Tale Taine spre tămăduire și curățire, spre luminare și pază, spre mântuirea și sfințirea sufletului și a trupului; spre izgonirea a toată nălucirea, a faptei celei rele și a lucrării diavolești, care se lucrează cu gândul întru mădularele mele, spre îndrăznirea și dragostea cea către Tine, spre îndreptarea și întărirea vieții, spre înmulțirea faptei celei bune și a desăvârșirii, spre plinirea poruncilor și spre împărtășirea cu Sfântul Duh, ca merinde pentru viața de veci și spre răspuns bineprimit la înfricoșătorul Tău tron de judecată, iar nu spre certare sau spre osândă.
gavriil
parinte Vulcanescu,
Daca gresesc,Dumnezeu sa ma ierte.
Insa indraznesc sa vorbesc ca monah roman.
Precizez roman,fiindca este important.Despre spovedanie si impartasanie am citit si noi,destul. Insa,avem si traditia noastra romaneasca,si in afara de parte din Ardeal,eu nu stiu sa se fi ingaduit vreodata deasa impartasanie,ci,din contra,acrivia si deasa spovedanie.
Este un subiect despre care si noi am vorbit in ani,de fiecare data cand am intalnit un parinte batran,cu experienta. Impotriva desei impartasiri a calugarilor dar si a mirenilor am auzit sfat din gura Parintelui Cleopa,Parintele Arsenie Papacioc,Staniloaie ,Boghiu,Ioanichie , Justin,asta ca sa dau de exemplu nume foarte cunoscute. Ba chiar vorbind despre vremurile de prigoana si de ratacire,pe care le traim acum si pe care dansii le prefigurau,sfatul lor a fost de mare mare atentie cu cine faci partasie,pentru ca se inmultesc cursele,dar nici intr-un caz indesirea impartasirii!
Crestini suntem toti,poporul cel nou,dar obiceiurile dintr-o tara nu se potrivesc neaparat in alta,sau negam traditiile noastre ,ma refer la viata duhovniceasca? Ma mir ca sustineti aceste idei cu atata verva.Ne zbatem sa ramanem ortodocsi,dar noi nu suntem salvatorii ortodoxiei,ci incercam sa salvam ortodoxia din noi.Cel mai grav aspect acum este faptul ca cea mai mare victorie a ecumenismului este cea castigata prin dezamorsarea rabdatoare a trairii ortodoxe,a constiintei ortodoxe,prin indepartarea de catehizare a crestinului. Preotii au fost „reformati” prin cateheza paganizanta din noile seminarii si prin obligativitatea facultatii de teologie.Iar mirenii…cei mai evlaviosi au citit poate o data Evanghelia si cunosc ceva rugaciuni.Dar eu vorbesc despre cateheza cea adevarata,fara de care inainte nu primeai botezul.
Aici este lupta cea mare,pentru ca usor este sa trimiti crestinul la Potir,dar este greu sa muncesti la catehizare.Insa cine isi cunoaste credinta,acela stie si cum sa stea in fata lui Dumnezeu,si cum sta in fata mortii,si de ce lupta cu patima,si de ce inseteaza de mantuire,de Sf.Impartasanie,si cu sufletul pregatit respinge erezia.
Cunosc monahi cu multi ani de manastire,care se impartasesc saptamanal(schimonahi),altii o data pe luna,altii o data la cateva luni,altii de la pustie,la jumatate de an,sau un an.
Credeti-ma ca nu merg mai bine cei care se impartasesc des,ci cei care se spovedesc des,care se smeresc des,cei care primesc dupa pocainta Sf.Impartasanie. Nici dupa mersul regulat la slujbe,nici dupa numarul de metanii,nici dupa o ascultare „vartoasa” nu vezi sufletul luminat.
Tocmai pentru ca Sf.Impartasanie nu este magie!
Cat despre mireni,mai bine ii vad pe cei care se ostenesc cu spovedania la 40 zile,decat pe cei care stau „la rand” duminica. Cat priveste pe copii,de cate ori am vazut copii dusi la impartasit dupa ce au mancat…Duhovnicii nostri spun de mult ca in ziua de azi nu mai este valabil copilul sa mearga la impartasit fara spovedanie de la sapte ani,ci de la trei-patru ani,atat de mult au fost schimbati sufleteste.
Pe alta parte,tocmai acum ,in ziua de azi sa vorbim de mai deasa impartasanie?Cand nu avem unde merge la o Sf.Liturghie curata? Cand si cei putini duhovnici care se lupta pentru credinta sunt acum asa de osteniti?
Nu impuneti traditia grecilor romanilor,parinte,nu suntem un popor de inselati,iar participarea la Sf.Maslu nu este o greseala,ci o binecuvantare! Sa nu exageram,nici macar din buna intentie,stiti foarte bine ca atat atingerea cu Potirul este un pogoramant,ca si atingerea de haina preotului,asemeni femeii care s-a atins cu evlavie de haina Mantuitorului,nu aduc nici un prejudiciu credintei. Din nou,dezlegarile citite credinciosilor sunt ne-canonice??Pentru ca am vazut la prea multi din parintii pe care i-am amintit mai sus ca practicau ei insisi ,cu dragoste aceasta,si indemnau si pe ceilalti preoti .
Este adevarat ca este o mare greseala indepartarea de Impartasanie fara motiv intemeiat,dar sunt cazuri si cazuri,nu se poate generaliza.
Nu inteleg de ce puneti cu obstinatie pe tapet aceasta „interventie” cu deasa impartasanie,atata timp cat la noi exista o cu totul altfel de traditie? Daca in Grecia acesta este obiceiul,le apartine.Multe ne apropie dar si multe ne despart de greci ca popor,in primul rand firi diferite.
Greseste Gheron Sava ca isi permite sa impuna asemenea jaloane maicilor sau oricui,si gresiti si fratia voastra,grav,mai ales ca sunteti roman si cunoasteti traditia si randuielile noastre.Iar a incepe sa spui ca cine nu accepta sfatul acesta se osandeste..!!!
Chiar mirean daca as fi(oricum ca varsta sunt mai batran) va puneti un semn de intrebare serios peste propria persoana.Chiar toti parintii antecumenisti au timp si energie sa forteze nota cu acest subiect al desei impartasiri? Credeam ca alta lupta se duce.
Cum va permiteti sa incercati sa daramati o bariera pusa de Parintii nostri?!?
Eu imi iubesc buna traditie duhovniceasca si o respect. Si nu cuvantul meu e important,ci al Batranilor nostri.
Cand spunea fratele meu la un moment dat despre faptul ca este foarte suparatoare aceasta „silire” de a privi cand spre Sf.Munte cand spre rusi,acest aspect il sesizase si iata ca se adevereste.
Parinte Vulcanescu,nici unul din cei pe care i-ati enumerat(cu sau fara mitra), nu se afla mai presus ca un Parintele Cleopa,Paisie Olaru,Arsenie Papacioc,Zenovie,Ioanchie,Justin si atatia altii. Asa cum nu acceptam ecumenismul,tot asa vom respinge cu lupta daca trebuie aceste „innoiri”venite de aiurea. Dialog crestin este una,dar ceea ce promovati este o nepotrivita si necanonica (daca tot vorbim de canoane)” interventie in forta”.
Si am convingerea ca sfintenia a fost castigata de sfinti prin alte cai,nu prin deasa impartasanie. Fiecare se impartaseste la ingaduinta duhovnicului. Des sau rar.
Cu aceste „osandiri” cu care amenintati pe cei veniti sa participe la lupta pentru ortodoxie, ridicati un razboi care nu isi are locul si rostul. Sfat nu directive,parinte,de directive comuniste, ierarhice si „sinodale” suntem satui. Cred ca veti ajunge sa „castigati” reactia pe care nu v-o doreati.
Ca popor,daca grecii sunt razboinici in cautare de lupte,romanul e iubitor de liniste,grecul iubeste sa discute mult si sa dezbata zeci de ani o tema, romanul nu,grecii ies imediat in strada si se bat,noi nu(si nu este o scadere). Cu cate popoare nu ne asemanam in unele si ne deosebim in multe. Daca Grecia ortodoxa considera ca suntem o tara care trebuie „evanghelizata” este grav. Grav si crestineste si duhovniceste si politic.
Grecia insasi este divizata si tulbure,si Sfantul Munte asemenea. In loc sa ne intarim intre noi ca frati (ortodocsi),ne aruncam sa facem curat in curtea vecina?
Greci,romani,rusi,suntem in aceeasi oala in clocot,nu este cazul sa ne urcam unii peste ceilalti.
Daca este ceva la ce ar trebui luptat (nu doar pentru romani,ci si pentru celelalte popoare ortodoxe) este catehizarea.Nu se catehizeaza „magic” crestinul cand se impartaseste.
Si cand vorbeste parintele Sava despre …iconomie.dezbatand cam filosofic si sofistic „activitatea” Harului (cu mult prea multa nebinevenita indrazneala mai ales in contextul post-creta), acolo suntem indemnati sa facem pogoraminte(ereziei in fond),insa suntem „osanditi” „in numele” lui Dumnezeu si a sfintilor daca nu „consumam” des impartasania??! Eu ca monah nu ma compar cu un preot NU IN VREDNICIE CI IN PREGATIRE SI PREOTIE. Cum se pregateste un preot cu frica de Dumnezeu pentru a sluji Sfanta Liturghie? Putin lucru este? Oare nu cunoastem aceleasi canoane? Cati crestini „evlaviosi”-cum ii numiti- cunoasteti care ar avea dezlegare sa se mpartaseasca des? Pa am fi deja ingeri,parinte,daca ar fi asa cum spuneti, asta una la mana,si in al doilea rand, unde este starea ingereasca din Grecia,daca spuneti ca acolo asa se procedeaza?Daca asa Har ar fi castigat cei de acolo, ,nici nenorocirile care sunt peste aceasta tara nu ar fi fost,nici „sinodul” nu ar fi fost acolo,iar Sfantul Munte ar fi fost o cetate neanfranta a Ortodoxiei. Dar nu este asa. Sa lasam deci fiecarei tari micile deosebiri si sa ne completam din bogatia traditiei duhovnicesti,nu sa ne luptam infantil „care e mai tare”. Daca as purta culion sau rasa model grecesc,daca as introduce cadelnita model grecesc(sau rusesc) as fi mai vrednic? Nu cred. Vedeti? Particularitati,nu neoranduieli.
Sa ne vedem de lupta contra ereziei, si sa nu tulburam oamenii scotandu-i de pe sine complet. Cand va veni peste noi puterea dezlantuita a antihristului,nu sezand la rand la impartasit trebuie sa ne gaseasca, ci tari in credinta.
Putini vor fi cei care il vor vedea intunecat, majoritatii va apare ca un salvator si dreptslavitor. Sa ne fereasca Dumnezeu de curse si alunecari.
Sobornicitate,parinte,nu dominatie,fratietate,nu Big-brother. Sa nu uitam ca nu suntem crestini de 100-200 de ani.
preot Matei Vulcanescu
Sobornicitate, iar Canoanele Apostolice sunt Universale! Asa ca nu e vorba de obiceiuri locale ci de obligatia de a ne impartasi continuu cu Hristos data de Sfintele Canoane Apostolice! Ortodoxia e Una, nuantele locale nu au legatura cu Liturghia, Liturghia e la toti la fel si are aceleasi rugaciuni, si toata se refera NUMAI la cei ce se impartasesc. Cei ce nu se impartasesc NU EXISTA in Liturghie, in nici o rugaciune a Liturghiei. Cei ce nu se impartasesc sunt inafara Bisericii, oricat ne-ar deranja acest lucru. Cititi Pidalionul !
preot Matei Vulcanescu
Gavriil este foarte grav ca numiti Impartasania continua „neoranduiala”
Adica denumiti Randuiala lui Dumnezeu Insusi „neoranduiala”?(Cine nu mananca Trupul Meu si nu bea Sangele Meu nu are viata intru el- Evanghelie, apoi Canonul Apostolic ce spune ca neoranduiala insemna a participa la Sfanta Liturghie si a nu te cumineca si e pedepsita necuminecarea la Liturghie cu afurisania! Sa nu imi spuneti ca Sf Canoane Apostolice sunt perimate…. ca e cazul atunci sa va luati de mana cu ecumenistii. Pentru noi ortodocsii Parintii si Scriptura sun t Indreptarul si Masura, daca duhovnicii contemporani au dat o randuiala ce contravine Parintilor si Scripturii noi nu o urmam. (Chiar inger din cer de ar da o alta Evanghelie sa nu o primiti)
Ma rog ca Dumnezeu sa va lumineze!
Iata cum albului i se zice negru si negrului alb…
preot Matei Vulcanescu
Cei ce opresc mirenii dupa inchipuite traditii (locale) si ii obliga a se impartasi la 40 de zile isi primesc osanda, pentru ca Hristos i-a chemat la fiecare Sfanta Liturghie iar voi ii izgoniti!
Tu preote de ce nu te impartasesti la 40 de zile? Esti mai vrednic decat mirenii care au Preotia Imparateasca primita prin Taina Mirungenrii- ce se da si ea prin succesiune apostolica?
Nu cumva crezi ca Harul Hirotoniei te face vrednic? si te curata automat de pacate? Vai cata inselare!
Fugim de uniatia cu papalitatea si cadem exact in gandirea papista. Pai tocmai asta e papismul- boala clericalista(adica preotul are privilegiul de a se imaprtasi mereu, in schimb „prostul „de mirean nu are dreptul).
Cum te poti lupta ca sa eradichezi erezia ecumenista si pe de alta parte sa o intaresti tocmai prin oprirea mirenilor evlaviosi de la Sfantul Potir?
Ignorarea Sfintilor Parinti si idolatrizarea unor duhovnici contemporani nu e inghitita de parintii luptatori athoniti.
Ioana
SFANTUL IOAN GURA DE AUR:
„Nici cei ce o dată, nici cei ce de multe ori, nici cei ce de puţine ori, ci cei ce au ȘTIINȚA GÂNDULUI CURATĂ, cei ce au inima curată, cei ce au viaţă neprihănită.
Cei ce sunt întru acest fel, totdeauna să se apropie; iar CEI CE NU SUNT ÎN ACEST FEL NICI MĂCAR O DATĂ. Pentru ce? Pentru că ÎȘI IAU JUDECATĂ, OSÂNDĂ, MUNCĂ ȘI PEDEAPSĂ! – Împărţirea de grâu, cuv. 53
preot Matei Vulcanescu
Bineinteles ca Sfanta Impartasanie continua este precedata de Dreapta Marturisire. Degeaba ne impartasim zilnic daca in cuget suntem eretici. Hristos nu va lucra in noi daca suntem eretici.
Deci Deasa Impartasanie si Dreapta Marturisire si Dreapta Vietuire merg impreuna conform Sfintilor Parinti. Dar daca avem Drepata Credinta si posibilitatea de a ne impartasi ortodox si nu o facem, atunci conform Sfintilor, ne osandim.
AUGUSTIN
SI PENTRU CA MA APOSTROFA UN SCELERAT PENTRU CA AM LAUDAT CALENDARUL PATRISTIC (VECHI):
https://graiulortodox.wordpress.com/2016/04/21/vechiul-si-noul-calendar-si-praznuirea-comuna-a-pastelui-de-ce-sfantul-si-marele-sinod-a-retras-de-pe-ordinea-de-zi-acest-subiect-arzator-pr-theodoros-zisis-din-cadrul-conferintei-cu-tema/
AUGUSTIN
„ Pe orice cleric, ale cărui spuse şi lucrări nu sunt conforme cu învăţăturile Sfinţilor Părinţi, să nu-l primim în casa noastră. Ci să-i întoarcem spatele şi să-l urîm ca pe un demon, chiar dacă învie morţii şi face o mulţime de alte minuni.” (Sfantul Simeon Teologul)
Haiduc
Vedeti ce spune si un Sfant Parinte din zilele noastre… NU PARERI ALE UNORA PARUTI INDUHOVNICITI!
https://www.youtube.com/watch?v=r5R04aXzwmA
https://www.facebook.com/messages/t/cris.alex.1029
Haiduc
https://www.facebook.com/100012662080540/videos/255987498166651/
Sluga netrebnica
„In realitate, toate acestea dovedesc si sublineaza nu numai obisnuita lipsa de consistenta, ci si o incapacitate si esec evident pentru a intelege natura ortodoxiei de catre cei care vor impune „Sinodul” lor asupra Bisericilor Ortodoxe.
Constiinta mea ma obliga inca o data sa ma indrept cu insistenta si cu rugaciune fierbinte catre Sfantul Sinod al Episcopilor Bisericii Sarbe martirizate: Biserica noastra sarba sa se retina sa participe la pregatirile pentru „sinodul ecumenic”, si de buna seama, sa se abtina sa participe la sinod. Caci, Dumnezeu sa nu ingaduiasca ca acest sinod sa vina si sa treaca, ca sa se astepte de la el un singur rezultat: schisme, erezii si pierderea multor suflete.
Analizand problema din punct de vedere al experientei apostolice si patristice si istorice a Bisericii, un asemenea sinod, in loc de vindecare, va deschide rani noi in trupul Bisericii si va ridica in fata ei probleme noi si nenorociri noi.”
Sfantul Iustin Popovici
Integral la sursa: https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2017/01/27/sf-iustin-popovici-un-asemenea-sinod-ecumenic-neo-papist-va-ridica-probleme-noi-si-nenorociri-noi/comment-page-1/
Dorin
E foarte important de ascultat sau de urmărit ce s-a răspuns la această Sinaxa. În mod normal acest fel de sinaxe ar trebui să se petreacă demult, de prin vară, iar acum ar trebui repetate în parohiile unde clerul s-a îngrădit de ereticii ecumenişti.
Am ascultat înregistrarea audio. Ar fi cazul cineva să se ocupe de transcrierea întrebărilor şi răspunsurilor primite. Pentru cine nu a urmărit încă redau mai jos pe scurt ideile enunţate:
minutul 19 – despre preotul/clerul pomenitor de episcop eretic (încă necondamnat de vreun sinod)
min. 30 – despre antimis
min. 76-83 – despre zilotişti, stilişti
min. 142 – despre necesitatea rostirii anatemelor la Sinodiconul Ortodoxiei, chiar şi de către mireni; despre ”pogorămîntul” faţă episcopii eretici de pînă la sinodul tîlhăresc din Creta şi începuturile ecumenismului de la 1902
min. 148 – despre faptul că Canonul 15 de la Sinodul I-II este obligatoriu, iar nu opţional, alături de celelalte canoane ale Bisericii Ortodoxe.
min. 159 – remarcă legată de una din greşelile cărţii lui Epifanie Theodoropoulos (Ecumenismul şi stilismul)
Justin
CANONUL 8 apostolic (ÎMPĂRTĂŞIREA CLERULUI)
Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau vreunul (altul) din ca
talogul clerului, aducându-se Sfânta Jertfă (săvârşindu-se Sfânta Liturghie), nu –
ar împărtăşi, să spună cauza. Şi dacă ea ar fi binecuvântată, să
aibă iertare; iar de n-ar spune-o, să se afurisească ca unul ce s-
a făcut vinovat de tulburarea poporului (sminteală) şi a făcut să se nască bănuială împotriva celui care a adus (sfânta jertfă) ca şi când acesta nu ar fi adus-o după rânduială (în mod valid). (1,2 Ancira; 10 Petru Alex.)
CANONUL 9 apostolic (ÎMPĂRTĂŞIREA CREDINCIOŞILOR)
Toţi credincioşii care intră (în biserică) şi ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) şi la Sfânta împărtăşanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică. (66, 80 Trul.; 2 Antioh.; 11 Sard.; 2 Dionisie Alex.)
CANONUL 10 apostolic (OSÂNDIREA COMUNIUNII CU CEI AFURISIŢI).
Dacă cineva s-ar ruga, chiar şi în casă, împreună cu cel afurisit (scos din comuniune), acela să se afurisească. (11, 12, 32, 45, 48, 65 ap.; 5 sin. 1 ec; 2 Antioh.; 9 Cartag.)