Decizia finală a Bisericii Georgiei cu privire la Sinodul din Creta (REZUMAT)
Sfântul Sinod al Bisericii Georgiei s-a întrunit și a discutat despre „Sinodul din Creta”. Acum avem la dispoziție un rezumat al Deciziei pe care Sfântul Sinod al Bisericii Georgiei a emis-o la întâlnirea recentă privind adunarea Cretană.
Inițial s-a raportat că Sfântul Sinod a înfățișat o decizie concludentă cu privire la „Sinodul din Creta” până ce o comisie teologică va examina documentele pe care acest Sinod le-a emis. Este adevărat, totuși, că acum am aflat că în ceea ce privește organizarea Sinodului și pretenția sa de autoritate Pan Ortodoxă, Sfântul Sinod s-a pronunțat definitiv.
În decizia sinodală emisă de Biserica Ortodoxă Georgiană, ierarhia Bisericii din Georgia, a declarat că:
- Sinodul Cretan nu este un Sinod Pan Ortodox, întrucât patru Biserici nu au luat parte la el;
- Deciziile Sinodului din Creta nu sunt obligatorii pentru Biserica Georgiană, din moment ce Sinodul din Creta a abolit principiul consensului;
- Documentele emise nu reflectă criticile importante făcute de Bisericile locale, și de aceea este necesar ca acestea să fie corectate;
- Documentele din Creta trebuie să reflecte învățătura Bisericii Ortodoxe; ceea ce nu se întâmplă în cazul prezentului set de texte;
- Este necesar ca Sfântul și Marele Sinod să aibă loc, și suntem încrezători că se va ține și că acest viitor Sinod va lua decizii prin consens, bazate pe învățătura Bisericii Ortodoxe.
- Prin urmare, pentru a atinge acest scop, Sfântul Sinod a format o comisie teologică care să examineze documentele acceptate în Creta și să se pregătească pentru viitorul Sinod, care va fi Pan Ortodox.
Prezentul rezumat ne-a fost oferit de către un membru al Bisericii Georgiei și nu este o traducere directă a enciclicei emisă de către Sfântul Sinod. Așteptăm ca o traducere integrală să fie disponibilă în viitorul apropiat și încurajăm cititorii să aștepte cu răbdare această traducere.
Sursa: http://patriarchate.ge/geo/wmida-sinodis-sxdomis-oqmi-22, traducere după FINAL DECISION OF THE CHURCH OF GEORGIA on the Council of Crete (SUMMARY), publicată pe https://saccsiv.wordpress.com/2016/12/28/decizia-finala-a-bisericii-georgiei-cu-privire-la-sinodul-din-creta-rezumat/
O pacatoasa
Doamne ajuta pe toti ierarhii romani sa ia atitudine impotriva sinodului talharesc de la Creta,inca mai este timp,niciodata nu este prea tarziu sa revina cineva la pocainta. Amin!
Mihai
O păcătoasă, să te audă Domnul, însă slabe speranțe, am văzut acum zilele astea ce a fost la înscăunarea minciuni episcopului de la arhiepiscopia satmarului și Maramureșului
Muritor
punctele 5 şi 6 seamănă foarte mult cu ceea ce a afirmat ereziarhul Kiril mai devreme anul ăsta:
Este necesar ca Sfântul și Marele Sinod să aibă loc, și suntem încrezători că se va ține și că acest viitor Sinod va lua decizii prin consens, bazate pe învățătura Bisericii Ortodoxe.
Prin urmare, pentru a atinge acest scop, Sfântul Sinod a format o comisie teologică care să examineze documentele acceptate în Creta și să se pregătească pentru viitorul Sinod, care va fi Pan Ortodox.
Că nu a fost panortodox, asta nu înseamnă nimic, pe ecumenişti nu-i împiedică această afirmaţie să-şi continue lucrarea.
Analogia e izbitoare: Nici congresul „pan-ortodox” din 1923 organizat de ereziarhul Meletie Metaxakis nu a fost pan-ortodox, iar asta nu-i împiedică nici astăzi pe aceiaşi urmaşi ai reformatorilor calendarului bisericesc să aplice deciziile acestui congres şi astăzi, atît în Grecia şi România din 1924, cît şi, ulterior, în Alexandria, Bulgaria, nemaipomenind de total deplasaţii din Finlanda trecuţi total la anatemizatul calendar gregorian, dar cu care au comuniune toţi din bisericile locale. Şi ăsta a fost doar congres, dar s-au implementat deciziile lui deplin de parcă ar fi fost un real sinod (să nu uităm cum: prigoană, crime, sînge mult, caterisiri şi toate celelalte cu forţa violentă a statului la şuieratul patriarhului timpului şi cu concursul clericilor neostilişti modernişti). Nimeni nu l-a condamnat pînă acum, iar în 1948 la Moscova s-a hotărît că prigonitorii reformişti neostilişti de după ’24 pot convieţui liniştiţi în aceeaşi stînă cu păstrătorii calendarului bisericesc patristic (în limbaj lumesc – stil vechi), înfruptîndu-se copios împreună din aceeaşi turmă.
Toate afirmaţiile de mai sus din rezumat sînt doar foaie verde lobodă, pot să te ştergi cu ea.
Dacă georgienii au emis asemenea hotărîri cu nădejdea unui viitor sinod după modelul propus de ereziarhul Kiril (iar asta e cel mai probabil să fie aşa, căci pentru asta Ilia al II-lea a primit garanţia de ziua lui Kiril, din gura lui Kiril, că eparhiile din Abhazia şi Osetia de Sud revin la Patriarhia Georgiei, după ce acestea au rupt relaţiile în 2008 după războiul ruso-georgian), atunci e clar că nimic bun nu se poate întîmpla. Va fi probabil după unul din aceste 2 scenarii:
1. un sinod mai tîlhăresc decît cel din Creta, dar care va întruni toate cele 14 biserici locale şi va întruni, pe principii democratice (citeşte demonice şi antibisericeşti, căci în Biserică nu e democraţie, ci sobornicitate) cu prezenţa tuturor episcopilor delegaţi, unanimitatea pentru toate hotărîrile emise.
2. un sinod cu aceeaşi prezenţă din primul caz, dar care va stabili doar un status-quo de facto, adică convieţuirea extremiştilor ecumenişti prigonitori alături de cripto-ecumeniştii „tradiţionalişti” ce nu rup comuniunea cu ereticii ecumenişti, adică iarăşi trai bun, cu ospăţ bun din sacrificarea turmei.
În amîndouă cazurile e vorba de ecumenism, doar că se va lucra doar ceea ce va fi considerat mai eficient pentru înşelarea aleşilor, căci acest viitor sinod al lor va fi anume pentru asta, nu pentru turma tembelă behăitoare prinsă deja în cursa lor.
Poate trebuie de desfășurat cumva ideea și facem un articol la asta. Ca să se mai trezească unii. Toată treaba asta e legată într-un fel și de activitatea celorlalți cripto-ecumeniști ”tradiționaliști” neostiliști sau vechi-calendariști.