SINODUL TÂLHĂRESC

"Sinodul pan-ortodox" din Creta 16-27 iunie 2016

Întâi pomenește, Doamne, toată episcopia ortodocșilor, pe care dăruiește-o sfintelor Tale biserici întreagă, cinstită, sănătoasă, îndelungată în zile și drept învățând cuvântul adevărului Tău

Atitudini, Clerici și mireni, Conferinte, Patriarhia Română, Prigoana

Conferințele monahilor din Athos la Oradea, Beiuș şi Bucureşti. Tema: sinodul tâlhăresc din Creta

Oradea

Beiuş

Bucureşti
https://youtu.be/dWKOVvA6SOM

TRANSCRIPTUL Conferintei de la Bucuresti a MONAHILOR DIN ATHOS

Iata transcriptul sectiunii de intrebari si raspunsuri a conferintei de la București.

Se cuvine sa-i multumim sorei Simona pentru stradanie.

Pr Nicodim:

O sa incepem cu prima intrebare .

1-      In Enciclica Patriarhiei Ecumenice din 1920  se spune ca primul pas de apropiere de eterodocsi este adoptarea unui calendar comun cu acestia . Considerati ca reforma calendarului savarsita in 1924 in Biserica Ortodoxa  este o manifestare a ecumenismului ?

Pr. Sava:

–           Avem 11 pasi prin care am ajuns pana astazi la sinodul din Creta. In esenta predicarea /ridicarea    (?)   ecumenismului  a inceput 1902 de la patriarhul Constantinopolului  Ioachim al 3 lea  care si acesta a fost mason. De acolo, mai departe, primul pas de schimbare a…. / primul pas prin care avea  sa se manifeste ecumenismul  a fost schimbarea  calendarului, dorinta de a schimba calendarul. Au urmat alti 9 pasi  prin care in timpul patrirhului Athenagoras  a fost ridIcata anatema dintre Biserica Ortodoxa si papism, in sinodul care s-a facut  imediat intre ei, cu hotararea pe care au luat-o de comun acord  si am ajuns  astazi la pasul final care este sinodul din Creta, care deschide larg portile ecumenismului  pentru recunoasterea  ereziilor ca biserici.

Intrebarea 2:      

Crestinul , indiferent de rangul sau ierarhic care persista in erezie dupa prima si a doua mustrare este sau nu este eretic inainte de condamnarea sinodala sau de excomunicarea  oficiala a sa?

Pr Sava:

–          Trebuie sa fim atenti la ce spune Biserica nu la ce spunem noi. Deci, omul care predica dogme eretice este eretic. Trebuie insa daca este preot sau este episcop sa fie caterisit de sinod sau de o judecata sinodala pentru ca sa-si piarda valabilitatea lucrarii Harului. Asta nu inseamna ca nu o sa fie condamnat de Mantuitorul Hristos si nu-i eretic. Este eretic in ceea ce face dar nu este caterisit. Trebuie Sinodul sa-l cateriseasca, noi nu-l putem caterisi, este problema Sinodului. Este o problema sinodala. 

Intrebarea 3:

Daca 2, 3 sau mai multi episcopi ortodocsi intrerup comuniunea cu ecumenistii, au ei dreptul sa se intruneasca intr-un sinod ca sa condamne erezia ecumenista si pe ecumenisti ?

Daca se va intampla asa ceva, cum sa se raporteze crestinii de rand la hotararile acestui sinod mai ales ca ereticii din biserica oficiala i-ar prigonii pe acesti episcopi  numindu-I schismatici sau i-ar defaima in orice alt chip ?

Pr . Sava:

          Istoria Bisericii spune ca trebuie sa se organizeze un sinod mare ca sa poata lua o astfel de decizie, sa poata sa respinga un astfel de sinod (ca cel din Creta). Va trebui ca acesti episcopi care resping sinodul, sa-l respinga oficial, sa intrerupa comuniunea cu cei care au acceptat sinodul (cel fals) si sa faca astfel incat / sa faca tot ce pot pt.a provoca un sinod. Asa lucreaza Biserica.

Intrebarea 4:

Anatema din 1983 pronuntata de ROCOR (nu stiam ca are si aceasta denumire BORU, in fine) Cineva din sala: Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitei …

Aha, deci, anatema data din 1983 de catre ROCOR impotriva ecumenismului si a celor ce constient sunt in comuniune cu ecumenistii o putem considera valabila? Cum sa ne raportam la hotararea acestui sinod?

Pr Sava:      

Poate s-a intamplat asta, nu stiu si daca s-a intamplat este ceva corect. Acum stiti ca s-a schimbat la Biserica din Rusia si …?????? ecumenismul  si asta am vazut, patriarhul Kiril cu papa Francisc,  a  semnat 30 de articole care tradeaza  Ortodoxia, asa ca vedeti ca Biserica din Rusia continua un drum ecumenist  dar noi, ce trebuie sa facem? Noi NU recunoastem sinodul. Deci, nu putem accepta lucrurile care schimba dogma in religia noastra. Trebuie sa avem presiune pe episcopii nostri si sa le spunem ca nu o sa-i urmam daca ei o sa accepte sinodul deoarece noi nu putem sa acceptam asa cum sunt lucrurile si o sa urmam pe episcopi sau arhierei care nu-l recunosc .

Intrebarea 5:

In ce moment Harul lui Dumnezeu ai paraseste pe eretici?

Pr Sava: 

Harul lui Dumnezeu este o problema foarte fina. Noi vrem acuma ca Harul lui Dumnezeu sa-l precizam si sa-l explicam dupa masura noastra. Din momentul in care un om are o gandire eretica si crede in acest fel si chiar dupa ce i s-a explicat ca gandeste eretic, continua in aceeasi  gandire si invatatura atunci Dumnezeu al paraseste. Asta are importanta. Pentru ca avem, pentru ca exista la mijloc parasirea lui Dumnezeu in acest caz. Dumneavoastra stiti ca se vorbeste despre Tainele Bisericii, asta este ceva dupa ce am mai spus mai inainte este o tema a Sinodului. Si acum o sa ma intrebe cineva “desi avem Tainele, exista inca Tainele la cei care au devenit eretici de ce sa nu mergem la ei?” Nu mergem la ei pentru ca ei stiu ca gandesc eretic si daca mergem in bisericile in care exista acesti eretici acceptam linia pe care ei vor sa o impuna Bisericii. Asta trebuie sa intelegeti! 

Canonul 15 de la Sinoadele 1si 2 ecumenice spune urmatoarele: atunci cand un episcop predica erezia cu capul descoperit in biserica, atunci, de catre unul ca acesta trebuie sa ne indepartam si sa intrerupem comuniunea cu el. De ce ? Pentru ca predica eresul cu capul descoperit in biserica,  adica, pe fata, fara sa se mai fereasca. Daca analizam fiecare cuvant o sa ni se descopere rolul canonului. A predica in biserica inseamna ca impune aceasta linie in biserica, adica la intregul popor din Biserica … Asta vrea sa spuna ca predica in Biserica, ideile lui vrea sa le impuna Bisericii “cu capul descoperit” adica fara de rusine si pe fatza. De aceea, primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa ne dezicem de el si asa cum spun Sfintii Parinti nu eu,  daca nu se pocaieste, daca nu constientizeaza ce face atunci intrerupem si comuniunea cu dansul. Carevasazica, noi incetam comuniunea cu el nu inseamna ca el a pierdut Harul pentru ca nu noi al judecam, nu condamnam noi, nu acceptam comuniunea cu el pt. ca exista infectie, exista boala la mijloc. Tainele Bisericii nu se infecteaza, noi ne infectam prin comuniunea cu un eretic, cu invatatura lui eretica  pentru ca ar putea sa nu fie condamnat ca eretic, dar in fatza lui Dumnezeu el este eretic pt. pozitia pe care a adoptat-o. Si pentru noi este eretic de vreme ce este eretic. Tot ceea ce putem face noi si pana unde putem sa mergem este atat: incetarea comuniunii. Din aceasta cauza v-am explicat. Mai exista inca un motiv care este acela ca facem asta pentru a putea provoca un Sinod. A cere un Sinod in Biserica e pentru a putea intelege ca avem o problema in discutie; trebuie sa existe un adevarat motiv pentru a inceta omuniunea cu un episcop; pomenire episcopului este obligatorie; cine nu pomeneste un episcop are o problema, nu se permite asa ceva; numai intr-un singur caz se permite si nu doar ca se permite ci se  si impune: atunci cand episcopul  predica erezia cu capul descoperit, cum s-a spus mai inainte in biserica. Asa se explica Canonul al 15 lea, atunci cand face legatura intre acest canon si celelalte canoane cum ar fi Canonul al 13 lea si altele … precum si in Canonul 31 Apostolic. Vasazica, noi nu vorbim de anularea Sfintelor Taine, insa, dupa cum ne spun Sfintii Parinti nu trebuie sa avem comuniune cu cei ce predica erezia, pentru ca erezia se intinde in Biserica si noi ne infectam cu ea, cu erezia.

Intrebarea 6:

In ce cazuri se aplica iconomia ?

Pr Sava:             

Iconomia nu se aplica in cazuri dogmatice. Putem aplica Iconomia pana in acel punct in care am ajuns acum de exemplu, asa cum noi, ca parinti athoniti, pana in acest moment am declarat ca o sa asteptam in prima faza sa vedem ce spune sinodul, pentru ca nu putem lua o decizie pana nu aflam ce a spus sinodul. Dupa ce vom vedea ce a spus sinodul, sa asteptam pana vom vedea ce vor spune si episcopii  ceilalti si teologii si preotii. Dupa ce vom vedea pozitia pe care o vor adopta  cei de dinaintea noastra atunci vom lua si noi pozitia noastra. Asta este ICONOMIA.  Adica, trebuie sa asteptam sa vorbeasca intai episcopii. Cand vom vedea  ce pozitie vor lua episcopii, daca pozitia lor nu corespunde atunci va trebui sa luam si noi pozitia noastra. Deja Biserica a aplicat Iconomia de 100 de ani, nu mai putem astepta de acum in colo in acelasi mod cu Iconomia.

Intrebarea 7:

De ce Muntele Athos inca nu si-a exprimat pozitia ?

Pr Sava:

Din acelasi motiv din care nici Biserica Greciei nu si-a exprimat pozitia oficiala si nici Biserica Romana nu si-a exprimat pozitia oficiala. PENTRU CA INCEARCA SA INGROAPE TEMA, SA O ACOPERE!

Pentru ca nu pot suporta, nu vor, nu accepta ca poporul sa afle ce s-a intamplat. Inca si cei care au votat acolo stiu, cunosc ca este impotriva Ortodoxiei ce au facut  si stiu ca poporul nu va putea accepta asta. De asta se ocupa de teme diverse de altfel de teme . Incearca sa treaca peste ele fara ca poporul sa inteleaga ce s-a intamplat. O sa vedem in noiembrie, o sa vedem in decembrie, dupa care o sa vedem in ianuarie, dupa care peste 7 ani … In timp ce noi, poporul, avem problemele noastre. Toate vocile care se ridica impotriva sinodului incearca sa le stinga, sa le inchida gura si la un moment dat vor fi acceptate fara sa mai spuna nimic. Pentru ca exista o problema aici: daca o accepta si poporul va intelege ce s-a intamplat – vor avea poporul impotriva lor, daca nu o accepta vor avea pe Bartolomeu si mai marii lumii acesteia impotriva lor care vor face presiuni asupra lor si isi vor pierde scaunele, asa incat singurul mod prin care mai putem sa infruntam aceasta problema, singurul mod in care incerca sa faca pe placul celor mai mari, incerca de fapt sa impace varza si capra. De asta si pe noi ne vaneaza pentru ca spunem adevarul. Si din pacate, acest adevar, episcopii  trebuie sa-l spuna intai. De asta am si fost intrebati de unde am primit binecuvantarea sa spunem adevarul. Si bineinteles ca in duminica urmatoare in biserici vi se va citi o enciclica de la Patriarhia dumneavoastra in care vi se va spune ca noi am venit aici nechemati, ca nu facem ascultare nicaieri, ca am fugit de la manastirile noastre ca suntem fanatici si razvratiti si ca nu avem de nicaieri binecuvantarea sa facem asta. In toate este minciuna. Nu vreau sa ma justific , nici sa spunem ca facem noi  ceva, pentru ca ce facem, facem din tot sufletul si din toata inima noastra  dar in primul rand trebuie sa stiti ca n-am fugit de la manastirile noastre cu toate ca poate ar vrea sa ne scoata de acolo fiindca spunem adevarul. In al doilea rand, ne-au intrebat de unde am primit chemarea. Am primit chemarea de la dumneavoastra  pe care episcopii va socot: NIMIC. Si am mai primit chemarea de la preotii nostri si de la duhovnicii nostri: parintele Gavriil de la Kutlumush – pr Gavriil care este ucenicul Sfantului Paisie Aghioritul, de la pr. Iulian din Prodromu, si asta pot sa v-o marturisesc, parintele stie ce vorbeste … si de la atatia parinti  care nu sunt de acord cu sinodul din Creta  si care nu se tem ca-si vor pierde scaunele lor si nu se tem nici sa marturiseasca  dar, in primul rand, am primit binecuvantarea de la acei Sfinti care nu au primit binecuvantarea de a marturisii, pentru ca Sfantul  Maxim de unde a primit binecuvantarea  sa predice, sa marturiseasca credinta lui, Sf. Grigorie Palama a stat in puscarie, cine l-a bagat acolo, Caleca – patriarhul Constantinopolului, trebuia sa fi facut ascultare de el? Sfintii Martiri inainte de a marturisi au fost la episcop sa ia binecuvantare? S-ar putea ca vor sa ne catalogheze ca dusi cu pluta sau nebuni. Mantuitorul Hristos ne spune sa marturisim credinta noastra, ne-o da ca si obligatie, ca porunca … E posibil ca cineva sa mearga la duhovnicul lui ca sa ceara binecuvantarea sa marturiseasca credinta lui? Ce o sa-I spuna duhovnicul? Nu? Si acesta va face pe urma ascultare de el? Sf. Teodot  Studitul spune ca lucrarea monahului este sa lupte pt credinta lui cand aceasta este in pericol. Si Sf. Nicodim Aghioritul spune ca atunci cand episcopii  tac monahii trebuie sa vorbeasca impotriva lor. Dar am uitat, acum suntem in perioada postpatristica si nu mai sunt valabile cuvintele parintilor astfel incat noi déjà suntem fanatici dar ne bucuram ca suntem catalogati fanatici pentru ca si Sf. Parintii fanatici au fost facand ceea ce au facut. Macar de ne-ar face Dumnezeu pe toti fanatici in acest fel.

(APLAUZE  IN SALA)

Intrebarea 8:

Sunteti constient de faptul ca facand pogoramant ereticilor dam practic vanat lupilor, dupa invataturaSf.Ioan Gura de Aur? Nu credeti ca strecurand o picatura de otrava toata lucrarea antiecumenista se strica?

Pr. Sava:

Asa este, intr-adevar. Adica dam vanat lupilor. Noi suntem intr-o situatie f. dificila: s-a facut Iconomie cu aceasta erezie a ecumenismului  113 ani, din 1903; si inca ni se spune sa facem rabdare si sa aplicam iconomia in continuare; la sfarsit vom avea potir comun cu papistasii si inca ne vor spune sa facem si mai departe iconomie. Nu mai putem face iconomia mai mult de atat. Sf. Parinti, intr-un singur punct erau eretici si au interupt cu ei comuniunea. Astazi, Patriarhul Bartolomeu a intrecut pe toti ereticii si Biserica al urmeaza. Socotesc Coranul la fel de sfant ca si Sf.Evanghelie si ca cel ce merge dupa Coran se poate mantui; socotesc binecuvantata sinagoga  evreilor si ca si acestia au acelasi Dumnezeu cu noi, ca toate religiile sunt drumuri catre mantuire – care este o mare blasfemie pentru ca anuleaza desavarsit  rolul mantuitor al Mantuitorului Hristos, adica de ce a mai venit Mantuitorul pe pamant? Daca si celelalte religii mantuiesc nu mai era nevoie  sa vina. Si multe alte erezii pe care le mai propovaduieste, pe care ar trebui sa stam ore sa vi le explic. Nu, nu mai putem aplica Iconomia.

Intrebarea 9:

Daca Patriarhul Bartolomeu a spus lucruri atat de grave  de ce se mai continua pomenirea lui la Prodromu?

Pr Nicodim:

Da, o sa va spun. O sa v-o spun pe cea dreapta. Sunt parinti care nu-l mai pomenesc. Oficial se pomeneste.  Asteptam, ca si dumneavoastra aici, sa se ia o pozitie oficiala de catre Sf. Chinotita. Pentru ca suntem in ascultare de Sf. Chinotita si incercam, de data aceasta, aplicam noi, parintii din Prodromu, Iconomia cu Chinotita Sfantului Munte, sa vedem pana cand, ca la un moment dat, asa cum ai dumneavoastra sunt presati  sa ia o pozitie totusi, Chinotita trebuie sa iasa cu o varianta: alba sau neagra si atunci vom vedea.  Daca nu vor face, chiar s-a discutat in Sinaxa Schitului Prodromu, ne vom prevala de decizia, de pozitia Chinotitei de dinainte de sinod care a fost una bunicica si nu pot sa spun mai mult, ca s-ar putea sa intrerupem comuniunea  dar  pot sa spun neoficial pentru ca nu pot sa vorbesc in numele intregii Sinaxe a Schitului Prodromu . Deci, este in discutie tema.

Intrebarea 10, din sala:

La chilii se mai pomeneste patriarhul?

Pr Nicodim:

Nu pot sa va spun of … Deci repet, sunt parinti in Sf Munte care nu-l mai pomenesc. De cele mai multe ori, sunt in primul rand pustnicii din Sf. Munte, pe care ai reprezinta Pr Sava acum, apoi foarte multe din chili iar pozitia parintilor din obste nu o putem avea pentru ca parintii din obste sunt tinuti in necunostinta de cauza de catre staretii lor. In ascultare. Da, in ascultare. Deci mai facem un pic de rabdare.

Intrebarea 11 din sala:

Iertati-ma, dar daca trebuie sa avem un sinod totusi cu un episcop, unde gasim sa-l pomenim? Da, chiar avem nevoie.

Pr Nicodim:

Vreti sa repetati un pic, va rog?

Din sala:

Avem nevoie sa pomenim un episcop, unde-l gasim? Pravoslavnic, sigur. Unde? Sa ne recomande?

Pr. Sava:

Avem nevoie, sa fim uniti mai intai cu Mantuitorul Hristos. Bineinteles ca am fi vrut sa fi existat episcopi  care sa fie marturisitori, care sa spuna ca noi nu ne schimbam credinta noastra ortodoxa: asta este adevarata lucrare a episcopului. Daca episcopul nu spune ca moare pentru credinta lui ortodoxa, nu este ortodox, nu este episcop. Sa-si schimbe lucrarea, sa-si schimbe misiunea.

Intrebarea 12:

Parinte, este bine sa organizam un mare protest impotriva ecumenismului? Este voia lui Dumnezeu?

Pr. Sava: 

Este binecuvantat atunci cand este cu dragoste, cu pace, cand este dupa randuiala lui Dumnezeu, fara fanatism pentru ca déjà noi suntem categorisiti ca fanatici. Fanatici, pentru ce? Pentru ca vrem sa ne pastram credinta?  Dar, s-ar putea sa aibe dreptate, pentru ca conform legilor pe care le-au scos americanii, cel care sustine ca sprijina /detine adevarul este vinovat si trebuie bagat in puscarie. Numai noi suntem fanatici, cei care suntem ortodocsi. Criminalii nu sunt fanatici, ei pot sa faca mai departe ceea ce fac . Homosexualii si toate minoritatile sexuale au dreptate si pot sa mearga mai departe fara sa fie numiti fanatici. Numai noi avem probleme. Dar nu conteaza, puteti face asta dar cu liniste, cu pace si cu dragoste.

Intrebarea 13:

La Geneva au spus ca si homosexualii sunt madulare ale Bisericii Ortodoxe. Cum comentati aceasta atitudine?

Pr Nicodim:

Tocmai s-a comentat.

Pr. Sava:  

Asa cum am spus si ieri: No comment. Fara comentarii.

Intrebarea 14:

Un catolic din Italia daca vrea sa se converteasca la Ortodoxie. E nevoie sa fie botezat ortodox sau doar sa fie miruit?

Pr. Sava:  

Acuma nu mai e nevoie nici macar de mirungere .O sa va spun de ce. Patriarhul Constantinopolului  cand a facut o vizita la un colegiu papistas  le-a spus urmatoarele: Papa Benedict al 18 lea este un mare teolog care face bine la toate bisericile, urmati-l cu dragoste, cu ravna si cu simpatie. Deci, nu-i nevoie sa mai folosim mirungerea caci de vreme ce putem sa urmam pe papa si exista mantuire si dupa papism de ce sa mai devina ortodox ? Astea sunt urmarile hotararilor acestui sinod  care ni se vor arata si mai bine in urmatorii ani. Mai inainte de toate nu este catolic, este papistas. Catolici suntem noi. Intr-una Sfanta, Soborniceasca /Catolica. Catolica cu sensul de  in intregimea ei. Este dificil acuma sa va explicam termenul dar  …cu sensul de intreg, la intregimea Bisericii, la asta se refera termenul “catolic”, al tuturor. Papistasul trebuie botezat canonic ca sa poata sa intre in biserica, exact asa cum o spune biserica ortodoxa.

Intrebarea 15:

Sinodul ortodox nu o sa-i condamne niciodata pe preotii sau episcopii eretici pentru ca de mai multi ani se roaga impreuna: patriarhul Daniel impreuna cu ceilalti ierarhi din BOR. Deci, daca ierarhii din BOR sunt de accord cu ecumenismul, cine sa cateriseasca pe acestia?

(Aplauze in sala)

Pr. Sava:

De asta incercam sa informam poporul pentru ca exista si episcopi buni. Pe acestia trebuie sa-i sprijinim, sa-i  incurajam pentru a putea acestia sa ne sprijine la un moment dat. Eu sunt de acord cu dvs. dar problema nu este la episcop. Este la popor. Cati crestini se intereseaza de problema sinodului? Daca poporul ar fi aratat interesul pentru problemele credintei noastre, credeti ca episcopii ar mai fi putut sa faca ceea ce fac acuma? Asta este problema. Problema suntem noi. Daca poporul ar fi fost corect, nu s-ar fi ajuns aici. De-asta trebuie mai intai sa fim atenti la situatia noastra duhovniceasca , sa incercam sa ne corectam pe noi insine si starea noastra duhovniceasca in relatie cu Mantuitorul Hristos si dupa aceea sa incercam sa ne ocupam si de ceilalti ca sa putem sa-I facem sa inteleaga ce s-a intamplat. N-am inteles pana acuma inca nici macar noi ce s-a intamplat. La o cuvantare pe care am avut-o cu Pr.  Th. Zisis la inceput numai ce am avut timp sa citim textele, l-am intrebat, impreuna cu alti parinti din Sf. Munte, cum vedeti textele sinodului, sunt asa de rele asa cum le-am vazut noi la inceput? Si ne-a spus, “nu sunt asa de rele parinte, sunt mult mai rele. Si cu cat mai mult le studiez cu atat mai multe erezii gasesti in ele.“  Dar cum poate un om obisnuit sa se intereseze de problemele sinodului  cand nu merge la biserica. Cine o sa-i spuna episcopului ce face acolo? Noi, in Grecia, spunem urmatoarele:

Atunci cand lipseste matza joaca soarecii pe masa ….

Va trebui ca poporul sa-i spuna adevarul episcopului ca daca nu propovaduieste ortodox, se vor indeparta de el. Vrea cineva sa intrebe ceva.

Intrebarea 16:

Cand poporul credincios care merge la biserica, situatia este destul de grea pentru ca preotii care catehizeaza nu vorbesc adevarul, merg pe politica patriarhiei si degeaba mergem la biserica daca suntem umiliti si daca nu suntem informati si daca problemele noastre nu sunt luate in consideratie. Ce sa facem?

Pr. Sava:

Inteleg asta, pentru ca acelasi lucru se intampla si la noi si ceea ce facem acuma este ceva … o pozitie impotriva, pentru ca ni s-a spus déjà ca nu puteti vorbi, mai marii nostri, nu aveti binecuvantarea  sa vorbiti ci doar sa faceti ascultare. Bineinteles ca asta este antievanghelic si nu putem sa o facem. In teme de credinta si de imoralitate suntem obligati sa NU facem ascultare. Ce trebuie deci sa facem? Asta nu este intrebarea noastra. Intai si intai va trebui sa ne rugam, nu mai decurg lucrurile ca inainte, nu avem vreo baza, ceva concret. Intram in alta perioada a Bisericii in care va trebui incontinuu sa ne luptam pentru credinta noastra. Asta nu este ceva rau, este binecuvantarea lui Dumnezeu pentru ca acei care vor sa arate dragostea lor fata de Dumnezeu au posibilitatea sa se transforme in marturisitori. Acolo unde am fost in Atena a venit un om, un laic, un credincios mirean, si mi-a spus urmatoarele:

Parinte, am vrut sa-ti spun 2 lucruri: nu pot sa va inteleg pe voi calugarii din Sf. Munte. Vi se da posibilitatea sa va marturisiti credinta si voi stati cu bratele incrucisate? Vi se da aceasta mare binecuvantare si voi nu folositi? Ati innebunit? Si eu am spus, s-ar putea …

Intrebarea 17:

Daca duminica ni se va citi acea enciclica in care ni se va spune ca dvs. sunteti inafara ascultarii, noi, crestinii ce atitudine trebuie sa avem sa nu parem fanatici dar nici lipsiti de recunostinta fata de Dumnezeu?

Pr Nicodim:

Daca n-ati inteles pana plecati de aici eu nu pot sa va dau un raspuns.

Pr. Sava:

Daca o sa vorbiti in biserica, o sa vi se spuna ca sunteti fanatica si ca creati probleme; daca nu veti vorbi in biserica  o sa vi se spuna ca sunteti de acord si asa si este. Orice am face ei oricum ne vor categorisi  in vreun fel. Noi, va trebui, in primul rand sa facem rugaciuni pentru acesti oameni, sa-i lumineze Dumnezeu, pt.ca va trebui sa fim atenti acuma. Noi nu cream inamici, nici nu-I socotim ca pe dusmanii nostri. Daca i-am fi catalogat ca pe dusmanii nostri atunci ne-am fi hranit patimile noastre. Noi, ne luptam cu erezia si ne rugam pentru eretici sa-i lumineze Dumnezeu  altfel vom pierde noi noima (sensul) rugaciunii. In acest fel ne aratam si noua insine si celorlalti si lui Dumnezeu ca nu suntem fanatici. In acelasi mod in care fiecare dintre noi vrem sa ne mantuiasca Dumnezeu in acelasi fel trebuie sa ne dorim sa se mantuiasca toti ereticii. Din acest motiv, daca vrem ca lupta noastra sa fie dupa Sf. Parinti, dupa randuiala Bisericii ar trebui ca in rugaciunile noastre sa se afle intai acestia …

Cineva din sala :

Ei sunt “luminati” Gheronda, sunt “luminati”, stiu ce fac, stiu cu Cine se lupta.

Pr. Sava:

Deoarece sunt “luminati” de diavol. De asta ne rugam pt ei.

……..

Pr. Sava:

Peste putin timp nu vom mai putea nici sa purtam cruce noastra de la gat pentru ca vom fi catalogati ca fanatici dar sa nu uitam ca Sf. Evghenie s-a facut martir pt ca nu a vrut sa se lepede de crucea lui de la gat. Vorbim de soldatul din Georgia. Pentru ca cel care accepta sinodul, de fapt se leapada de Mantuitorul Hristos …

………………….

Intrebarea 18:

Sunt preot de manastire, nu mai vreau sa pomenesc episcopul ecumenist  sau ateu conform Sf. Palama.  Daca plec din manastire voi fi caterisit. Este valida aceasta caterisire?  Pot sa mai savarsesc  Sfanta Liturghie? Este canonic? Episcopii romani mai pot caterisi pe cineva?

Pr. Sava:

Episcopii pot caterisii pe oricine / pe cineva. De asta sunt si canoane, dar primii care trebuiesc caterisiti sunt episcopii si in primul rand Bartolomeu care a incalcat toate canoanele Bisericii, toate sfintele canoane. Pe parintele si daca l-ar caterisii pt credinta nu este valabil. Si nu o spun eu, o spun chiar Sfintii Parinti. Cine este caterisit pt credinta lui nu este valabila acea caterisire si va trebui sa continue sa savarseasca Sf. Liturghie pt ca Sf. Liturghie este canonica. Episcopii spun ca, oricine nu pomeneste numele episcopului la Liturghie, Liturghia nu este valida . Asta este o blasfemie la adresa Duhului Sfant . Este una dintre CELE MAI MARI BLASFEMII. Asta este Papa: “daca nu ma pomenesti, nu esti in biserica“. Avem canoane f. stricte in biserica in care ne spun ca nu avem voie sa pomenim la Liturghie episcopul care nu marturiseste corect, clar, cuvantul adevarului. Aceasta teorie a episcopilor care spun ca nu este valida Sf. Liturghie se gaseste in teologia  pe care o invata Ioanes Zsizoulas  – episcopul de Pergam –  pe care a copiat-o din teologia papistasa. Asta ne conduce catre o alta teologie, eretica bineinteles, care se numeste episcopocentrism, adica Liturghia este episcopocentrica, adica au pe episcop in centru si nu pe Mantuitorul Hristos, adica nu ne rugam la Mantuitorul Hristos ne rugam la episcop. Intelegeti ce  BLASFEMIE  ESTE asta? Pe asta se sprijina tot papismul. Si primatul papal in acest lucru se sprijina / pe acest lucru se bazeaza. Asadar, este o mare binecuvantare sa ne cateriseasca ecumenistii.

Intrebarea 20:

Ce vom face noi romanii daca nici un episcop nu se va dezice de aceste erezii si de hotararile acestui sinod eretic? In ce biserici vom merge si unde ne vom spovedi si impartasii? Nu vreau sa facem schisma dar ce vom face?

Pr. Sava:

Nimeni nu vrea sa faca schisma. Sf. Ioan Gura de Aur spune ca cine face schisma in Biserica nu se spala nici macar cu sangele de martir. Este ceva infricosator sa faci schisma in Biserica. Insa, Canonul 15 al Bisericii noastre, spune ca cei care inceteaza pomenirea episcopului  cand acestia propovaduiesc erezia in Biserica, inca de-ar face-o inainte de a fi condamnati de vreun sinod, nu numai ca nu fac schisma in Biserica pt ca s-au indepartat de acesti episcopi, observati, despartindu-se de acesti episcopi nu de Biserica dar de fapt ce elibereaza sau curata Biserica de schisma si de erezia acestui episcop mincinos, minciuno-episcop. Cine urmeaza acestui minciuno-episcop nu este in Biserica lui Hristos. Biserica lui Hristos are episcopi mincinosi? De ce nu-i urmam pe acestia? Pt ca Parintii ai numesc lupi. Poate cineva dintre dvs. sa stea langa un lup? Nu poate pentru ca il va manca . Ca sa nu ne manance, vasazica, ne indepartam de acestia. O sa gasim preoti care nu o sa pomeneasca si acolo vom merge  si vom urma lupta noastra  asa cum au facut si primii crestini atunci cand existau probleme in Biserica. V-am spus si mai inainte, ca nu ne cunoastem istoria Bisericii. Pana acuma toate au fost bune. In acest moment intram intr-o perioada dificila a Bisericii in care va trebui sa luptam pt credinta noastra asa cum au facut si Parintii si Sfintii din vechime de asta nu trebuie sa fim nici pesimisti, nici sa ne intrebam ce vom face, are grija Dumnezeu, Mantuitorul Hristos este cel care chiverniseste Biserica. Noi vom face ceea ce trebuie iar Mantuitorul Hristos ne va da solutia. Noi vom face cele omenesti iar Mantuitorul Hristos le va face pe cele ale lui Dumnezeu.

Intrebarea 21:

Botezul prin stropire care se face acum in BOR este valabil?

Pr. Sava:

Iata, fiti atenti. Taina exista dar nu se face intr-un mod corect. In esenta nu-i Botez este stropire. Trebuie sa se faca Taina Botezului. Sf. Cosma Etolul spunea atunci cand propovaduia in vremea lui la greci, spunea sa nu lasati nici un fir de par nebotezat  cand botezati copii pentru ca pe acolo poate gasi dracul portita si sa-l lupte cu patimile, asa ca, intelegeti, este o problema, trebuie sa se realizeze numaidecat prin cele 3 afundari. De asta si dvs. va trebui sa insistati sa se faca prin cele 3 afundari.

Din sala:

Cine a facut prin stropire ce face, se reia botezul sau …. ?

Pr. Sava :

In mod canonic ar trebui sa se faca din nou  dar acum este f.dificil pt.ca ar trebui sa repete botezul f.multi. 

Din sala:

Al pot face mirenii acasa?

Se reia tot botezul sau numai cele 3 afundari?

Pr. Sava:

Doar cele 3 afundari .

Din sala:

In situatia de boala, cine a fost botezat prin stropire se reia, se face prin afundare?

Pr. Sava:

Botezul in acest caz este valabil. Daca insa traieste omul si are posibilitatea sa-l faca in mod canonic  trebuie sa se faca in mod corect.

Intrebarea 22:

In Romania ca si in Grecia exista vechi calendaristi. CE parere aveti despre acestia? Au episcopi, preoti, practici ortodoxe? 

Pr. Sava:

Problema este ca sunt unele grupari care nu au hirotonie canonica, de asta v-am spus ca ar fi trebuit ca aceasta sa reprezinte o tema de discutie in sinod  a.i. odata pt totdeauna sa se fi rezolvat aceasta problema. O greseala pe care au facut-o vechii calendaristi este aceea ca si-au creat propriul lor sinod, de aceea ar fi trebuit sa se faca acest sinod sa se discute aceasta problema pt. ca noi impreuna cu ei nu avem probleme dogmatice la mijloc, impreuna cu acestia s-ar fi putut f. usor sa se produca unirea.

Intrebarea 23:

Exista cadere automata din Har sau trebuie sa fie caterisire pt a se pierde Harul?

Pr. Sava:

Caderea automata din Har izvoraste din papism. La noi nu exista. De asta, dioscorii sau nestorii, unii dintre cei mai mari eretici, desi propovaduiau ereziile lor, inainte de a fi caterisiti au fost acceptati toti aceia pe care acestia ai hirotonisera. Adica, hirotoniile pe care acestia le-au facut inainte de a fi caterisiti – desi propovaduiau erezia – au fost acceptate. Asta ne spune istoria Bisericii si de-asta e nevoie sa existe un sinod ca sa fie caterisit ereticul, altfel n-ar fi nevoie sa mai facem sinod, ar fi existat in Biserica anarhie, fiecare ar fi spus: “asta are Har, celalalt nu are Har, asta este caterisit …” nu poate sa existe acest lucru. Deci, Biserica lucreaza in mod sinodal. Sinodul este cel care trebuie sa cateriseasca pe eretic. Acesta ar putea ca inainte de a fi caterisit, sa fie vrajmas al lui Dumnezeu dar asta nu inseamna ca acela se identifica cu Taina. A patruns in Biserica Ortodoxa, in poporul ortodox cu zeci de ani in urma ne-au strecurat idei papistase  a.i. credem ca episcopul  este pastratorul harului, de la acesta trece Harul dar daca este vrednic se identifica cu Harul. Vrednic, adica este purtator de Har. Daca nu-i vrednic este ca si un cablu electric prin care trece curentul electric, trece Harul prin el ca si curentul electric  dar daca te apuci de cablu nu patesti nimic. Deci Harul ar putea fi valabil dar daca episcopul este eretic este nevrednic atunci nu este luminat de Taina, nu se lumineaza ci se osandeste insa  Harul lui Dumneze trece catre popor. Cand e nevrednic episcopul trece prin el dar nu-l afecteaza, se duce la oameni direct. La eretic, daca nu s-a caterisit Taina este valida. Am spus ca ne vom indeparta, nu vom participa cu el  si nu vom mai avea comuniune cu el pt. ca exista pericolul de a te infecta cu erezia. Si atunci cand ne impartasim cu el, ne impartasim si din credinta lui. Sf. Liturghie este Impartasirea in Credinta, de-asta si spunem la Sf. Liturghie ca “marturisim Tatal, Fiul si Duhul Sfant in Treimea cea de-o Fiinta si nedespartita“ daca nu marturisim acelasi Dumnezeu nu putem sa facem Sf. Liturghie impreuna

Intrebarea 24:

Noi suntem madulare vii si active ale lui Hristos doar la slujbele Bisericii sau si acasa la noi, la servici, in calatorii, in pustii?
Pr. Sava:
Mai ales cand suntem in afara bisericii trebuie sa aratam ca suntem oameni din Biserica, ca suntem crestini, pentru ca noi suntem cauza pentru care altfel s-ar batjocorii numelel lui Dumnezeu. Pt ca prin comportamentul nostru aratam ce suntem. Sf Iacov – fratele Domnului, zice, ”arata-mi credinta ta din faptele tale“ asadar, mai ales in afara Biserica, va trebui ca comportamentul nostru sa fie dupa Sf. Evanghelie a.i. sa se slaveasca numele lui Dumnezeu. Nu noi, ci numele lui Dumnezeu sa seslaveasca.Tot ce facem sa facem pt slava lui Dumnezeu nu pentru slava noastra.
Intrebarea 25:

Daca ereticii blasfemiaza Duhul Sfant, pe Sf.Treime, fie pe Maica Domnului, fie Sf. Cruce, fie Sfintii, fie Icoanele, fie Tainele Bisericii mai poate spune cineva ca si acestia se mantuiesc daca lucreaza virtutile?
Pr. Sava:
Mai intai, Sf. Ioan Scararul spune ca cei care nu sunt botezati nu pot lucra virtutile, au o lucrare exterioara a virtutilor dar nu intra in esenta lor. Noi stim ca oamenii care se gasesc in afara Ortodoxiei nu se mantuiesc insa ortodocsii care nu lucreaza ale Ortodoxiei nu se mantuiesc. Asta spun Sfintii Parinti. De asta se si face atata lupta si au fost atatea razboaie si s-a varsat atata sange ca sa pastram credinta noastra asa cum ne-au predat-o, pentru ca fara credinta cea dreapta nu ne putem mantui.
Intrebarea 26:

Exista starea de crestin-ateu in Biserica Ortodoxa? Daca da, in ce conditii?
Pr. Sava:
Da. Exista. Sf. Grigorie Palama ne-a dat 3 feluri de ateism. Intaiul fel de ateism este ateismul clasic – nu credem ca exista Dumnezeu; al 2 lea fel de ateism este erezia, si de ce este ateismul erezie, ereticii nu cred si ei intr-un Dumnezeu? Intrebam, este Dumnezeu acela in care cred ei sau un Dumnezeu fals? si al 3 lea fel de ateism este atunci cand noi crestinii tacem in timp ce credinta noastra este in pericol. Si acest fel de ateism se arata in vremurile noastre. Desi credinta noastra este in pericol ni se spune sa nu vorbim si sa facem ascultare a.i. vom fi catalogati ca atei daca nu vom vorbi despre credinta noastra. Si asta nu spunem noi o spune Sf. Grigorie Palama.
Intrebarea 27:

Dar daca episcopul a cazut si nu cunoastem niciun preot care a interupt pomenirea ne mai impartasim sau mergem cu copii sute de km in alt judet sau suntem obligati sa mergem in alta parte ca sa nu cadem de la credinta?
Pr. Sava:
Atunci vom merge la preoti care nu-l pomenesc si vom cauta acele biserici in care episcopul nu se pomeneste. Ortodoxia nu se raporteaza la multime, se raporteaza la Adevar. Sf. Maxim Marturisitorul a fost un singur calugar si atunci cand s-au apropiat de el oamenii patriarhului din Constantinopol care erau cazuti si l-au intrebat: “Tu de ce biserica apartii?” “Esti cu Constantinopolul, cu Alexandria, cu Ierusalimul, cu Roma?” “Toti acestia sunt cu noi. Tu de ce biserica apartii?” Si ne spune Sf Maxim: “Eu apartin de Biserica lui Hristos“. Vi-l inchipuiti pe Sf. Maxim, un monah, sa se intrebe “si eu ar trebui sa apartin de cineva“ – in zilele noastre nu am mai fi avut Biserica. Insa datorita faptului ca Mantuitorul Hristos este la carma Bisericii treaba noastra este sa ramanem credinciosi credintei noastre. De aici incolo ce se va intampla cu arhiereii, cu preotii, astea o sa le aranjeze Mantuitorul Hristos. Noi putem sa ne pastram credinta? Ca celelalte sunt treaba lui Dumnezeu, treaba Mantuitorului. Nu trebuie sa avem doar credinta in Mantuitorul Hristos dar sa avem si incredere in El. Sa fim convinsi ca portile iadului nu vor putea birui Biserica Mantuitorului Hristos asa cum ne-a spus Insusi Mantuitorul. A.i.(asa incat) n-ar trebui sa avem atata neliniste, noi vom face ce tine de noi, ducem lupta noastra, fiind constienti de faptul ca adevaratul biruitor este Mantuitorul Hristos.

  1. Chiar astazi stateam de vorba cu un coleg care este si dascal la o biserica de spital mai exact la spit. Alfred rusescu fost emila irza, si am discutat cu el vizavi de sinodul din creta si de monahii de la sf munte ce au fost zilele astea in romania, ei bine acesta mia replicat ca el nu face ascultare decat de ierarhi b.o.r, ce spun publicatiile basilica si lumina este sfant ca el numai dupa acestea se ia ca sunt autorizate, si ca restul sunt razvratiti, si in ceea ce priveste nu trebuie sa-si faca griji, adica cu alte cuvinte poate dormi linistit, iar din punctul lui de vedere mitropolia pireului nu face decat sa agite spiritele. Asa ca asta este situatia din teren

  2. Andreia Mares

    Dar si Mitropolia de Pireu e oficiala. De ce comunicatele mitropoliei de Pireu nu le ia in seama?
    Se pare ca nu e vorba de felul de a percepe ci de crezul sau la care isi aduce pretexte.

  3. El

    Corect. It’s just a job. Nimic mai mult.

  4. Sluga netrebnica

    Intrebarea 18:

    Sunt preot de manastire, nu mai vreau sa pomenesc episcopul ecumenist sau ateu conform Sf. Palama. Daca plec din manastire voi fi caterisit. Este valida aceasta caterisire? Pot sa mai savarsesc Sfanta Liturghie? Este canonic? Episcopii romani mai pot caterisi pe cineva?

    Pr. Sava:

    Episcopii pot caterisii pe oricine / pe cineva. De asta sunt si canoane, dar primii care trebuiesc caterisiti sunt episcopii si in primul rand Bartolomeu care a incalcat toate canoanele Bisericii, toate sfintele canoane.
    Pe parintele si daca l-ar caterisi pt credinta nu este valabil. Si nu o spun eu, o spun chiar Sfintii Parinti. Cine este caterisit pt credinta lui nu este valabila acea caterisire si va trebui sa continue sa savarseasca Sf. Liturghie pt ca Sf. Liturghie este canonica.
    Episcopii spun ca, oricine nu pomeneste numele episcopului la Liturghie, Liturghia nu este valida . Asta este o blasfemie la adresa Duhului Sfant . Este una dintre CELE MAI MARI BLASFEMII. Asta este Papa: “daca nu ma pomenesti, nu esti in biserica“. Avem canoane f. stricte in biserica in care ne spun ca nu avem voie sa pomenim la Liturghie episcopul care nu marturiseste corect, clar, cuvantul adevarului.
    Aceasta teorie a episcopilor care spun ca nu este valida Sf. Liturghie se gaseste in teologia pe care o invata Ioanes Zsizoulas – episcopul de Pergam – pe care a copiat-o din teologia papistasa. Asta ne conduce catre o alta teologie, eretica bineinteles, care se numeste episcopocentrism, adica Liturghia este episcopocentrica, adica au pe episcop in centru si nu pe Mantuitorul Hristos, adica nu ne rugam la Mantuitorul Hristos ne rugam la episcop.
    Intelegeti ce BLASFEMIE ESTE asta? Pe asta se sprijina tot papismul. Si primatul papal in acest lucru se sprijina / pe acest lucru se bazeaza.
    Asadar, este o mare binecuvantare sa ne cateriseasca ecumenistii.

    Integral la sursa: https://saccsiv.wordpress.com/2016/10/17/transcriptul-conferintei-de-la-bucuresti-a-monahilor-din-athos/

Lasă un răspuns

Susținut de Asociația Sfinții Mărturisitori din Închisori – Bucovina.

%d blogeri au apreciat: