Dupa reactia Bisericii Ortodoxe Bulgare, legata de natura Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, programat sa se tina in aceasta luna in Creta, Patriarhia Antiohiei isi pune si ea intrebari.
Piatra de poticnire este, din nou, in acest al doilea caz, problema Qatar-ului.
Riscul ca Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe sa nu se mai tina a crescut și mai mult, după ce, prin decizia sa, Biserica Ortodoxa Bulgara a pus la îndoială utilitatea acestuia, dar mai mult decat atat, dupa ce, in ultimele ore, un comunicat semnat de Secretariarul Patriarhiei Antiohiei a dat nastere unor noi framantari.
Într-un anunț oficial al Bisericii Ortodoxe Antiohiene clericii antiohieni isi exprima dezamăgirea față de decizia Sinodului Patriarhiei de Constantinopol, de a amana problema jurisdicției ecleziastice asupra Qatar-ului, după Sfantul si Marele Sinod Panortodox. Decizia face ca participarea reprezentantilor Patriarhiei Antiohiei la Sfanta Liturghie care precede Sfantul si Marele Sinod sa nu fie posibila, odata ce cazul nu este rezolvat anterior acesteia, cele doua Patriarhii aflate in litigiu – a Antiohiei si a Ierusalimului – avand relatia de comuniune liturgica intrerupta.
Biserica Ortodoxă Antiohiană considera, astfel, ca nu există dovezi care să sugereze că ar exista o „unitate a Ortodoxiei”, pe care Sfantul si Marele Sinod, in special Sfanta Liturghie care il va preceda, sa o demonstreze.
Asa incat, Patriarhia Antiohiei și Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare asteapta, din partea Patriarhiei Ecumenice și a Bisericilor Ortodoxe surori, dupa cum aminteste un raport recent al revistei grecesti Romfea, citat si de publicatia ruseasca Sedmita, o marturisire reală, si nu una ostentativa, a unitatii lumii ortodoxe, prin abordarea celor mai presante si actuale probleme, prin discuții sinodale.
Reticența Bisericii din Constantinopol și a Întâistătătorului ei, pun astfel în pericol participarea Bisericii Ortodoxe Antiohiene la Sfantul si Marele Sinod Panortodox, dupa cum reiese din comunicatul antiohian.
Lasă un răspuns