In cadrul unei intruniri recente a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, desfasurata sub președinția Sanctității Sale Patriarhul bulgar Neofit (foto), s-a discutat despre problemele și documentele aferente viitorului Mare si Sfant Sinod Panortodox programat să aibă loc pe insula Creta în perioada 16-27 iunie 2016.
Conform publicatiei bulgaresti Dveri, Episcopii Sfantului Sinod al Bulgariei au adoptat propuneri de modificare a documentelor presinodale, la sugestia Mitropolitului Gavriil de Loveci.
Modificarile fac referire la textul intitulat „Atitudinea Bisericii Ortodoxe fata de restul creștinătății”. Corecțiile la document au fost sprijinite de o petiție a preoților din Eparhia de Loveci. În apărarea modificărilor, a venit și Episcopul Nicolae de Plovdiv, care a prezentat o scrisoare și o petiție a 240 de preoți din Eparhia de Plovdiv, în susținerea opiniei exprimate de Eparhia de Loveci, vizavi de documentul de mai sus.
Aceste propuneri amintesc:
– În Biserica Ortodoxă, prin „unitatea tuturor”, s-a înțeles întotdeauna că cei care au căzut în erezie sau schismă trebuie să se întoarca mai întâi catre Credința Ortodoxă și să dovedească ascultare față de Sfânta Biserică, și apoi, prin pocăință, sa poata fi acceptati în Biserică.
– Trebuie reamarcat faptul că Biserica Ortodoxă Sfânta, care este unica, nu si-a pierdut niciodata unitatea în credință și părtășia in Duhul Sfânt, asa incat aceasta va dura până la sfârșitul lumii, dupa cum Domnul a spus: „porțile iadului nu o vor birui” (Sfanta Evanghelie dupa Matei 16:18).
– In afara Bisericii Ortodoxe nu există alte Biserici, ci numai erezii și schisme; iar numirea lor ca „Biserici”, este din punct de vedere teologic, dogmatic și canonic complet greșită.
– Punctul in care se spune ca „dialogurile teologice au ca obiectiv comun, al tuturor, restaurarea finală a unității credinței și a dragostei adevărate”, este complet greșit și inacceptabil, deoarece trebuie să fie clarificat și subliniat faptul că revenirea la adevărata credință se refera la eretici și schismatici, și în niciun fel la Biserica Ortodoxă.
Mulțumim lui Dumnezeu că Biserica Ortodoxă Bulgară, în 1998, la Consiliul Mondial al Bisericilor, si-a exprimat dezacordul față de desfășurarea activității acestuia, din moment ce nu poate fi membra a unei organizații în care este considerata „una dintre multele – sau ca ramură a unei Biserici care caută și lupta pentru restaurarea ei prin intermediul acestui Consiliu Mondial al Bisericilor”.
Exista un singur Domn, o singura Biserica, se spune în Crez.
Aceste modificări propuse pentru text vor fi sustinute si prezentate la Marele Sinod Mondial al Bisericii Ortodoxe din Creta, în 2016.
Lasă un răspuns